Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Detta tror vi att Apple visar upp på eventet

Det är bara dagar bort tills höstens andra event och vi går igenom vad vi tror kan visas upp av Apple på måndag.

Apple utlovade en tvåårsperiod för deras Mac-datorer att helt gå över till Apple Silicon från Intel. Denna tid krymper när M1 nu fyller ett år och flera datorer med Intel finns kvar i Apples sortimentet. Därför är det nästan oundvikligt att inte nästa Mac med Apple Silicon presenteras under eventet.

M1X eller M2

Apples nästa chip kommer med stor sannolikhet rikta sig till professionella med en hel del hästkrafter. Rykten och spekulationer säger att det kan bli upp till tolvkärnig processor med en ojämn balans mellan prestanda­kärnor och effek­tivitetskärnor där prestandakärnor kommer vara fler. Andra rykten säger att grafiken kommer att kunna konfigureras med 16 eller 32 kärnor vilket blir ett rejält lyft från den åttakärniga grafiken vi fick med M1. Det nya chippet tros även vara kompatibelt med upp till 64GB RAM, flera skärmar och att kunna koppla in externa grafikkort. Namnet M1X är inte säkert än men det kommer troligtvis få ett namn som differentierar det från det mer konsumentvänliga M1-chippet.

MacBook Pro 14 tum

Apples mindre bärbara arbetshäst har länge ryktats få en större skärm än tidigare generationer. Likt sin storebrors behandling år 2019 ska skärmen växa en tum och kommer vara 14 tum utan att växa särskilt mycket med mindre skärmkanter. Dessutom kommer skärmarna använda sig av miniLED och 120Hz uppdateringsfrekvens enligt flera rykten. Efter att Apple var med i ett utpressningsförsök tidigare i år läckte uppgifter om att båda modeller ska få fler portar och dumpa Touch Bar.

Portarna ska enligt dessa uppgifter vara tre USB-C/Thunderbolt-portar, en ljudutgång, en HDMI-port och en SD-kortläsare. Istället för Touch Bar kommer troligtvis funktionstangenterna tillbaka tillsammans med Touch ID. Vi kan räkna med att batteritiden kommer att ligga på minst 18-20 timmar som blev standard med förra årets MacBook Pro 13 tum med M1. Priserna kommer troligtvis starta någonstans runt 19 000 kronor.

MacBook Pro 16 tum

Mycket av det som nämnts kommer så klart sitta i Apples mest påkostade modell av MacBook Pro. 120Hz miniLED, portar och så ryktas även båda modeller få en ny typ av MagSafe som alltså ansluter magnetiskt för laddning. Troligtvis kommer kontakten inte dela namn med iPhones sätt att ladda för att särskilja de båda åt. Vill man ha det mesta möjliga av Apple Silicon kommer troligtvis Apple ha sett till att storebror får flest kärnor och möjligheter att konfigurera.

Räkna med att denna modell kommer med största sannolikhet kunna uppgraderas till 64GB RAM medans lillebror kan stanna redan vid 32GB. Även grafikkärnor kan vara fler till den större modellen som vi nu har börjat att se Apple göra med iPhone-modellerna. Batteritiden kan också vara några timmar bättre än den mindre modellen. Priset kommer troligtvis landa på runt 26 000 kronor för grundmodellen.

Mac mini Pro

Många spekulerar i om Apple även kan släppa en Mac mini som riktar sig mer till professionellt arbete med M1X. Apple gjorde liknande under lanseringen med M1 då de släppte två bärbara MacBooks och en Mac mini. Denna tros även få en ny design med plexiglas på ovansidan tillsammans med fyra Thunderbolt-portar, två USB-portar, ethernet-port, HDMI-port och en magnetisk strömsladd likt den som finns på iMac 24” med M1. Priset kan landa omkring 15 000 kronor för instegsmodellen.

AirPods 3

De oändliga ryktena om nästa generations AirPods fortsätter och många tror att dessa kan presenteras under eventet även denna gång. Efter att första AirPods lanserades under lanseringen av iPhone 7 för fyra år sedan har Apple inte presenterat ett enda par hörlurar på ett event. Dessa har endast lanserat med ett pressmeddelande så sannolikheten att detta händer på måndag är liten men Apple kan behöva något att mjuka upp med precis innan allt det viktiga presenteras.

Display XDR för konsumenter

Apples skärmar har alltid hyllats och även deras Pro Display XDR som tog professionella skärmbehov ner till ett lägre pris fick lovord. Dock är dess pris alldeles för tungt att bära för en vanlig konsument och många förhoppningar finns att Apple släpper en skärm med en lättare prislapp. Det vore ett perfekt tillfälle för Apple att släppa en skärm med en upplösning på minst 5K när en kraftfull Mac mini blir tillgänglig och detta hoppas vi innerligt blir sanning även om inte ryktena håller med.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Larsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.