Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Samsung fokuserar åter på plattan

I väntan på företagets emotsedda telefonlansering fokuserar Samsung istället på att uppdatera utbudet av surfplattor.

Det har varit känt i flera veckor att Samsung inte vill dela tid i strålkastarljuset med kommande flaggskeppstelefonen Galaxy S8, och ger denna ett eget event efter Mobile World Congress-mässan. Istället står företagets övriga mobila produkter i fokus, där surfplattorna får särskilt utrymme och fokus. Först ut i denna satsning är nästa version av Samsungs konsumentfokuserade produktfamilj Galaxy Tab.

Presskonferensen inleddes med en reflektion över misslyckandet med Galaxy Note 7. Samsungs representant pratade bland annat om att tillverkningsprocessen bakom företagets produkter numera har ett program på åtta punkter som ska säkra att batterierna inte ska lida av de problem som ledde till att Note 7 fick återkallas och till slut läggas ner.

Nästa fokusområde var innovation inom nätverksteknik, i form av 5G. Den kommande nätverksstandarden lyfts fram som en gigabit-snabb nätverksteknik som kommer göra strömmas 4K UHD-video till en möjlighet. 5G ska också ligga bakom uppkopplad tillgång till saker som virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR).

Samsung presenterar nätverksutrustning som använder nästa generations 5G-teknik till telekomoperatörer som vill satsa på 5G, och dessa produkter ska vara en del av de pilotprojekt som ska inledas världen runt med start nästa år. Något Samsung inte nämner är vilken radioteknik företaget satsat på, något som är intressant då 5G-standarden ännu inte har standardiserats.

Efter detta skiftades fokus till de väntade surfplattorna. Samsungs representant låta fram det faktum att stora telefoner delvis tagit över den roll som surfplattor brukade representera. Surfplattans roll behöver därför förändras, och Samsung har därför skapat något som har prestandan hos en bärbar dator men smidigheten hos en smartphone.

Två nya surfplattor presenterades, och först ut av dessa är Galaxy Tab S3. Designen är nattsvart och lätt, vikten är blott 429 gram. Mjukvaran i botten är Android 7.0 "Nougat". Skärmen stöder HDR och 07 procent av DCI-P3-standarden, samt 99 procent av Adobe RGB. Samsung har också satsat på att skärmen ska vänlig mot ögonen via ett ljusläge som drar ner styrkan på blå färger.

Sett till spelande stöds här Vulkan-gränssnittet som ger spelutvecklare mer direkt åtkomst till hårdvaran, något som ska ge bättre spelprestanda än i spel som går via Android-systemets implementation av OpenGL. Plattan är också den första i företagets utbud som stöder spelläget. Precis som läckorna inför eventet påstod har plattorna ljudsystem som har justerats av AKG, något som även Galaxy S8 ryktas få.

Tab S3 ska lanseras i både en wifi-modell och en LTE-modell. För den som vill jobba på resande fot ska även ett tangentbordstillbehör lanseras. Som väntat presenterade Samsung även en ny penna, S Pen, med teknik från Wacom. Pennan följer med i paketet, vilket verkar vara en passning till Apple som inte inkluderar pennor i Ipad Pro-familjen.

Surfplatta nummer två är den beryktade Galaxy Book. Även här visade sig rykten inför eventet stämma till punkt och pricka. Galaxy Book är en 2-i-1-enhet med Windows 10 som operativsystem. Galaxy Book kan agera både platta och bärbar dator. Den ska lanseras i två modeller: en på 10,6 och en på 12 tum. Skärmpanelen har en upplösning på 1080p, Full HD, och använder Super AMOLED+-panel. Väger bara 764 gram. 7,4 mm tjock.

På insidan tuffar en sjunde generationens Intel Core i5. Detta backas av 8 GB primärminne och SSD-storlekar på upp till 256 Gb. Anslutningsportarna är USB Type-C, och det finns två sådana. När plattan ansluts till tangentbordet laddas det automatiskt. Batteritiden anges vara upp till 10,5 timmar, vilket är imponerande med tanke på Intel Core i5-processorn. Det återstår att se om det stämmer i praktiken.

Galaxy Book levereras också med S Pen, och ett partnerskap med Adobe har lett till att Photoshop på Windows 10 är kompatibelt med och anpassat för S Pen på Galaxy Book. Här finns även mjukvaran Galaxy Flow som låter användaren skriva ett mail på telefonen för att sedan fortsätta skriva på datorn, i det här fallet Galaxy Book. Vi kan gissa att en telefon som kommer ingå i detta "flöde" är den kommande Galaxy S8.

Nästa steg var att fokusera på virtuell verklighet (VR). Samsung nämner samarbetet med Oculus runt Gear VR, dock nämns inget om den rådande rättstvisten som råder mellan Oculus och Zenimax. Den nya Gear VR-versionen innehåller som väntat en special handkontroll kallad Gear VR Controller. Kontrollen ingår i paketet. Utvecklarverktygen ska redan finnas ute hos utvecklare, men när vi kommer få se de första spelen med stöd för tekniken nämndes inte.

Eventet avlutades med att en telefonnyhet sker den 29:e mars, kallat Galaxy Unboxed. Trots att inga namn nämndes är det ingen högoddsare att påstå att detta måste vara Samsung Galaxy S8.

Under morgondagen ska vi få lite tid till att klämma och känna på Samsungs nya plattor och återkommer med lite fler intryck och bilder då.

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.