Justerade Mac Pro nu i svenska butiken

Apples diskreta uppdatering av Mac Pro syns nu i svenska nätbutiken, där processor och grafikkort har blivit kraftigare.

Under gårdagen överraskade #Apple med att utlova en ny och kraftigt omdesignad version av värstingdatorn Mac Pro, en produkt som länge verkat bortglömd av Apple. En mindre uppdatering av den nuvarande Mac Pro presenterades, och en helt ny modell kommer i framtiden, men "inte det här året".

Under ett samtal med ett antal utvalda journalister berättade Apple-cheferna Phil Schiller och Craig Federighi att den nuvarande designen av #Mac Pro från 2013 var något av en återvändsgränd. Till exempel har Mac Pro designats med två grafikkort som samverkar, medan branschen istället satsat på ett kraftigt kort, något den lilla svarta datorn inte kunde utrustas med på grund av för hög värmeutveckling.

Bristerna till trots uppgav Schiller att många användare ändå gillar dagens Mac Pro, och för de som behöver den har Apple nu uppdaterat modellerna som erbjuds. Liksom tidigare finns två grundutföranden att välja mellan, och den billigare av dessa ligger kvar på 32 995 kronor inklusive moms. Men den datorn har nu en sexkärnig Intel Xeon E5-processor på 3,5 gigahertz och dubbla AMD D500 grafikkort, vilket är vad den dyrare modellen hade tidigare.

Den dyrare grundmodellen kostar 43 995 kronor, och har uppgraderats till en åttakärnig Intel Xeon E5-processor på 3,0 gigahertz och dubbla AMD D700 grafikkort. Båda modellerna har 256 gigabyte flashbaserad lagring som standard, och det går givetvis att bygga ut maskinerna med extra tillbehör. Förutom processor och grafikkort har dock inga ändringar gjorts, och Mac Pro har till exempel inte fått USB Type-C eller något annat.

Apple har inte erbjudit någon mer detaljerad tidsplan för när nästa generation Mac Pro kommer, mer än att det inte blir i år. Förhoppningsvis innebär det dock någon gång under nästa år.

Planerar du att köpa en ny Mac Pro när den släpps?

Kommentarer
14 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.