Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nyheterna i Mac OS 10.13 High Sierra

Apple visar under WWDC upp nästa version av operativsystemet Mac OS, som får det högtravande namnet High Sierra.

Namnet på det nya systemet blir High Sierra. Fokus för det nya systemet blir den underliggande tekniken, och Safari är en av delarna som har förbättrats. Bland annat presterar nya Safari betydligt bättre, och enligt Apple "blåser den alla andra webbläsare ur vattnet". Safari är bland annat 80 procent snabbare vid Javascript-exekvering jämfört med konkurrenterna. Användare kan nu även välja att stänga av automatisk uppspelning av ljud i webbläsaren, istället för att vara begränsade till att stänga av ljudet per flik som varit fallet tidigare.

Safari använder även maskininlärning för att se till att webbsidor inte spårar dig utan att du vill det. Sökfunktionen i Mail använder funktionen Spotlight för att bättre presentera sökresultat. Mail använder nu också mindre utrymme, 35 procent mindre för att vara exakt. Bilder har nu fått mer avancerade funktioner för att filtrera ditt bildbibliotek. Dina filtreringar kommer nu även synkroniseras mellan dina olika Apple-emheter.

APFS

Apple pensionerar också till sist det lastgamla filsystemet HFS till förmån för det splitter nya APFS, kort för Apple File System. APFS är betydligt snabbare, har mer avancerade funktioner med naturlig kryptering som en central funktion i filsystemet. Med HFS har kryptering hanterats utanför filsystemet, vilket ger sämre prestanda och är betydligt mindre flexibelt med avseende på vilka funktioner Apple kan bygga runt filsystemet. APFS kommer samexistera med HFS så att kompatibilitet med äldre mjukvara bibehålls.

Metal 2

Mac OS High Sierra använder också den nya videokodaren H.265 som är betydligt mer effektivt än föregångaren H.264. Apples videomjukvaror får stöd för det nya formatet. Metal 2 är den nya versionen av Apples ramverk för grafikrendering. Den är 10 gånger snabbare än Metal, och har mer effektiva verktyg för felsökning. Fönsterhanteraren i systemet använder nu Metal 2 för mer effektiv rendering och hantering av fönster.

Metal 2 stöder även en extern grafikdocka som ansluter via Thunderbolt 3. Denna kan utrustas med dubbla Radeon RX 580-grafikkort från AMD, vilket gör det möjligt även för Macbook-ägare att kunna spela krävande spel som annars varit förbehållet pc-spelare. Metal 2 får även stöd för virtuell verklighet i form av Metal for VR. Även Valves distributionstjänst Steam får stöd för denna teknik, logiskt nog kallat Steam VR, vilket innebär att det rikliga utbudet av VR-titlar på Steam-plattformen enklare kan portas över till Mac OS.

Publik betaversion i juni

En publik betaversion av Mac OS 10.13 High Sierra blir tillgänglig sent i juni. Hårdvarustödet för det nya systemet innefattar 2009 års versioner av Macbook och Imac eller senare versioner av desamma, samt 2010 års versioner av Macbook Air, Macbook Pro, Mac mini och Mac Pro eller senare. Den slutgiltiga versionen av systemet lanseras i höst.

Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.