IOS 11 bjuder på stora nyheter
Apple visade som väntat upp IOS 11 under WWDC, och för proffsanvändaren som hoppats på stordåd levererade folket i Cupertino definitivt.
Apple inledde presentationen av det nya systemet med att konstatera att 86 procent av alla IOS-användare redan uppdaterat till IOS 10, vilket ställer Googles läger i skamvrån då futtiga 7 procent av Android-användarna har uppgraderats till Android 7.
Proffsfunktioner med Ipad i fokus
Den mest iögonfallande nyheten är att Ipad får en app-docka i stil med den som används i Mac OS. Den får du tillgång till genom att svepa upp från skärmens nedre del. Dockan i IOS 11 har stöd för dra-och-släpp-funktionen vilket bland annat innebär att du kan dra appar från dockan till skärmen, och vill du använda delad skärm-funktionen kan du helt enkelt dra önskad app från dockan till den del av skärmen som önskas. Det finns även en ny app-växlare som mer liknar Mission Control i Mac OS.
Detta markerar alltså ett steg i utvecklingen där IOS lånar in funktioner och designfilosofi från Mac OS istället för det omvända, vilket varit fallet de senaste åren. Det virtuella tangentbordet i IOS 11 har nu stöd för teckengester som låter användare dra nedåt på de virtuella tangenterna för att välja fler tecken, vilket ser ut att fungera smidigare än dagsläget där du måste trycka ner en tangent för att aktivera alternativa tecken för aktuell tangent.
Du kan även växla mellan appar via dockan genom att svepa upp den och helt sonika trycka på önskad app-ikon. Du behöver alltså inte dubbeltrycka på hemknappen för att nå app-växlaren längre. Det går att dra och släppa innehåll mellan olika appar, exempelvis kan du dra länkar från Safari direkt till Mail. Det går dessutom att markera flera filer samtidigt, aktivera app-växlaren och sedan dra gruppen av filer till önskad app. Detta demonstrerades med att flera bildfiler drogs från Bilder-appen till ett e-postmeddelande genom att just aktivera app-växlaren.
Mer avancerad hantering av flera filer kompletterades med appen Files som läckte ut kort innan WWDC drog igång. Files är en filhanterare som integrerar stöd för flera molnlagringstjänster. Utöver den givna tjänsten iCloud Drive finns även stöd för konkurrenter som Box, Dropbox, Google Drive med flera. Även här finns möjligheten att välja flera filer åt gången, vilket kan användas till att dra flera filer mellan olika mappar. Du kan även få snabb tillgång till innehållet i Files-appen genom att hålla fingret nedtryckt på Files-ikonen i dockan, varpå de senaste filerna visas i ett liten meny ovanför ikonen.
Rita i Safari och Apple Pay-meddelanden
En stor del av IOS 11 fokuserar alltså på Ipad, och med en Apple Pencil blir det nu möjligt att rita och antecka direkt ovanpå webbsidor i Safari, och om du tar en skärmdump någonstans i systemet visas denna som tumnagel i skärmens nedre hörn. Om du trycker på tumnageln öppnas denna direkt i ett nytt bildredigerings-gränssnitt där du får ytterligare verktyg för redigering. I detta gränssnitt kan du även ställa in hur mycket av skärmdumpen du vill använda, användbart om du exempelvis bara vill rita på meddelande-delen av Imessage utan resten av gränssnittet.
Anteckningar-appen har nu en inbyggd scanner som med hjälp av kameran låter dig läsa in anteckningar på fysiskt papper. Kameran läser av kanterna på dokumentet och läser sedan in allt innehåll. Mjukvaran anpassar då stilen efter texten som lästs in. Maskininlärning används för att analysera handstilar, och Spotlight kan då söka på texten som scannats in.
En ny funktion vid namn Inline Drawing låter dig rita direkt på bilder utan att öppna dem först. Om en kontakt skickar ett e-postmeddelande med en bild bifogad kan du rita direkt på denna i Mail utan att öppna upp den i en separat mjukvara. App Drawer-delen i IOS-apparnas gränssnitt har nu blivit tydligare och det är lättare att bläddra mellan olika typer av innehåll.
Det ska nu även gå att skicka och ta emot pengar direkt i iMessage och autentisering sker via Touch ID. Detta ska fungera på alla IOS-enheter och Apple Watch. Detta gäller dock givetvis endast områden där Apple Pay finns tillgängligt.
Optimeringar och finjusteringar
Ytterligare finslipade delar av IOS 11 innefattar bland annat att systemets lagringskrav har optimerats så att systemet tar upp mindre utrymme, och detta gäller även gäller de säkerhetskopior som görs.
Som väntat har Siri blivit än smartare och mer funktionsrik. Likt mycket av Apples WWDC-fokus i år har Siri bestyckats med mer intelligens tack vare maskinlärning, vilket används för att bland annat göra Siris röster något mer naturliga. Översättning av språk i både text och uppläst tal blir en del av IOS 11, dock i beta-stadie när IOS 11 lanseras. Med denna funktion kan du tala in text som sedan översätts till önskat språk, som dessutom kan läsas upp via röst så du kan få höra hur det ska uttalas också.
Tredjepartsutvecklare ska dessutom få tillgång till de nya funktionerna via ramverket Sirikit. Apple lyfter också fram att Siri blir bättre på att förstå vad du vill göra härnäst. Om du exempelvis har en webbsida om ett resmål öppet i Safari kan Meddelanden förstå att du är på väg till detta, och visa information om förväntad restid till resmålet ovanför tangentbordet i Imessage. Exemplet här är att du i en konversation med en kompis direkt kan skicka uppskattad restid till din kompis utan att behöva växla till en app eller webbsida för detta. Siri kan nu också synkas mellan olika enheter.
Finare bilder
IOS 11 får stöd för HEVC, ett nytt format för videokomprimering som gör att videofiler tar upp mindre utrymme. För dig som spelar in drösvis med video på din Iphone kommer detta sannerligen komma väl till pass. Apple pensionerar även jpg som bildformat för kameran och växlar över till ett nytt bildformat som tar upp hälften så mycket utrymme.
Kameraappen har också blivit bättre, bland annat kan den bättre ta porträttbilder via de bakre kameramodulerna. I porträttläge får kameran nu bättre hantering av låga ljusnivåer och den kan nu hantera besvärlig belysning tack vare stöd för HDR. Maskininlärning har använts även här för att göra Minnen-funktionen bättre på att identifiera och kategorisera bilder tagna med kameran. Live-bilder har också fått ett antal nya animationer som är barnvänliga enligt Apples demonstration, och 99mac-redaktionen för den delen. Du kan nu även applicera filter på Live-bilder och se resultatet direkt.
Automatisk rotering av skärmen anpassar nu bilderna så att de utnyttjar hela skärmen. Maskininlärning har använts för att systemet ska lära sig mer om dig och hur du använder bilder. Om du söker på geografiska platser kan systemet förstå att du förmodligen vill använda dem och föreslår delning av dem i exempelvis Meddelanden.
Full kontroll
Kontrollcentret är nu en enda meny vilket innebär att du inte behöver bläddra mellan flera menyer eller "kort" som i IOS 10. Menyelementen i det nya Kontrollcentret kan dessutom förstoras så att du får tillgång till fler alternativ för aktuell funktion. Notis-menyn samlar nya och tidigare notiser på en skärm.
Apple Kartor får nu detaljerade kartor över byggnader, exempelvis gallerior och flygplatser. Ett antal flygplatser världen över stöds, dock inte någon i Sverige. Kartor kan också varna för hastighetsgränser vid navigering, och appen får även en Stör ej-funktion för bilkörning. Bluetooth, Wifi och rörelsesensorer används för att systemet ska förstå om du sitter i en bil, och aktiverar då automatiskt detta läge. Användaren får en notis om detta, och förarens IOS-enhet kan automatiskt skicka svar till inkommande meddelanden om att personen för närvarande kör bil och därför inte kan svara.
Borta bra, men Homekit bäst
Homekit har också fått en rad förbättringar. Bland annat har stöd för högtalare lagts till genom det nya protokollet Airplay 2. Detta ger bland annat stöd för uppspelning i flera rum samtidigt. Genom Hem-appen kan användaren infoga Airplay 2-högtalare till olika scener i det smarta hemmet. Högtalare anslutna till en Apple TV får också motsvarande funktionalitet.
Apple Music uppdateras också med stöd för delning och fler användare. Flera personer kan nu lägga till låtar i en spellista utan att ta över musiken. Tredjepartsutvecklare får också tillgång till det nya ramverket Musickit, så att de kan lägga till stöd för Apple Music i egna appar. Du kan också se vilka låtar dina vänner lyssnar på via detta ramverk.
Ny App Store
App Store blir nio år gammal i år och Apple meddelar att det har laddats ner 180 miljarder appar hittills, med 70 miljarder dollar som har betalats ut till utvecklare. Pokémon Go lyftes fram som en av de senaste framgångssagorna.
App Store får nu en ny design, vilket demonstrerades tillsammans med avslöjandet om spelet Monument Valley 2. Gränsnittet är mer baserat på kort och plana ytor, enligt Apples nutida designfilosofi. I en ny flik som kallas Idag-fliken presenteras samlingar av intressanta appar för dagen. Spel är den populäraste kategoring appar, och får därför en egen flik i affären.
Nu kan även information om köp i appen presenteras i affären, vilket kan användas när nytt innehåll för ett spel släpps. Ny information om apparna presenteras även på appens sida. Apparnas sidor kan nu innehålla mer information som presenteras tydligare.
En rad nya verktyg för utvecklare presentrades också. Fasade lanseringar innebär att en app kan lanseras stegvis vilket innebär mindre belastning på servrarna.
Core ML är ett nytt ramverk för maskininlärning som ska göra det möjligt för tredjepartsutvecklare att utnyttja fördelarna med maskininlärning, även när enheten inte är ansluten till molntjänster. Detta gör till exempel IOS 11 sex gånger snabbare än IOS 10 för bildigenkänning.
Förstärkt verklighet (AR) får nu ett ramverk i form av #AR Kit, som låter utvecklare tillämpa AR även på dagens IOS-enheter. Detta demonstrerades med att en virtuell kaffekopp placerades på ett fysiskt bord. Lampor kan kasta skuggor och belysa de fysiska borden, tack vare att AR Kit kan känna igen fysiska material. Det kan även läsa av ljusnivåer och avgöra höjdskillnader för att de virtuella objekten ska renderas och storleksanpassas korrekt. AR Kit kommer att fungera på hundratals miljoner befintliga Iphone-enheter och blir därmed i ett slag den största AR-plattformen i världen.
Wingnut Films är en AR-studio grundad av Peter Jackson, regissören bakom Sagan om Ringen-filmerna. Studion gästade presentationenm och presenterade en virtuell värld skapad i Unreal Engine 4 som rullas ut över ett riktigt bord. Spelaren kan zooma in i den virtuella världen och se vad som händer i detalj. Figurerna kan hoppa av bordet och flygande maskiner kan flyga nära "kameran", vilket såg mycket effektfullt ut.
IOS 11 lanseras till hösten men en betaversion blir tillgänglig för utvecklare redan idag. En öppen betaversion kommer också att släppas i slutet av juni.