Krönika: Kul att se Apple vakna

Årets WWDC bjöd på ett Apple som tagit sig i kragen, och som visade prov på både förvaltning av det befintliga och små stadiga innovationer.

Jag har tidigare gett uttryck för idén att #Apple befinner sig i en förvaltningsfas, snarare än en fas full av innovationer och risktagande. I verkligheten måste dessa två givetvis gå hand i hand för ett ledande teknikföretag, annars blir de snabbt omsprungna av den mer hungriga konkurrensen. Därför var årets #WWDC extra rolig, för den visade prov både på ett Apple som förvaltar det befintliga och ett som satsar på nytt.

Uppdateringarna av Imac, Macbook och Macbook Pro var knappast något som fick oss att tappa hakan, men det var precis vad Apples mest trogna användare bett om i åratal. Stadiga, iterativa uppgraderingar som håller Mac-linjen modern och konkurrenskraftig. Minstingen Macbook har dessutom förutom Kaby Lake-processor fått den nyare varianten av Apples tangentbord med fjärilsmekanism, samma som sitter i Macbook Pro. Det återstår nu att se om Apple behåller farten, eller om vi har mer än ett år framför oss innan nästa refresh.

Däremot verkar Apple helt ha glömt bort att de har en dator som heter Mac Mini, och smyguppdateringen av Macbook Air är konstgjord andning för en produkt som i princip ber om att pensioneras. Det är visserligen bra att Apple erbjuder en billig dator för studenter och andra som inte har krav på hög prestanda och den senaste tekniken, men:

  1. Macbook Air är inte billig, bara billigare än övriga Mac-modeller.

  2. Apple är i vanliga fall företaget som med milt våld föser konsumenterna in i nästa teknikskifte. Retina är inte längre något nytt.

Ipad

Ipad Pro är ett annat område där Apple visade prov på förvaltning. I mars visade Apple att de kan sätta ihop en billig "vanlig" Ipad för folk som vill ha det. Nu visade de att de också står för marknadens mest avancerade och proffsiga platta. Prestandaförbättringarna varje år är något vi vant oss vid när det gäller IOS-enheter från Apple, så det är lätt att glömma hur imponerande den stadiga förbättringen faktiskt är. Jämför bara med Ipad Air 2, som var Apples flaggskepp för bara två och ett halvt år sedan.

De nya bildskärmarna imponerar också, inte minst i kombination med Apple Pencil. Men det är de nya pro-funktionerna i IOS 11 som mycket väl vara den hemliga ingrediensen som får Ipad att bli en PC-ersättare på riktigt. Kanske blir 2018 året då Ipad till slut exploderar på marknaden?

I övrigt är IOS 11 en stabil uppdatering av Apples mest populära plattform. Vissa delar har fått sig en välbehövlig designuppdatering, som App Store, och andra som ett i praktiken mörkt tema kommer se urtjusigt ut på nya Iphone som kommer i höst. Inga revolutioner, men förbättringar överlag.

Siri i hemmet

Efter otaliga rykten visade Apple så upp sin konkurrent till Google Home och Amazon Echo, och som väntat var Apples hemliga vapen musik. Det är smart, för de flesta är överens om att Siri ligger efter Google Assistant ifråga om kontextuell förståelse, och efter Amazon Echo ifråga om stöd från appar och tjänster. När det gäller musik har Apple däremot en solklar ledning över både Google och Amazon, och tillskottet Beats har bara ökat på den expertisen.

Än så länge har bara ett fåtal fått provlyssna Homepod, men rapporterna är extremt positiva vad gäller ljudkvalitet. Här visar Apple prov på ordentlig innovation, då ljudbilden analyseras i realtid och anpassas till rummet och lyssnarna med hjälp av en inbyggd A8-processor. Jag är minst sagt sugen på att provlyssna!

Google må ha ledningen när det gäller AI och maskinlärning, mycket tack vare sin massiva datainsamling. Men det är fortfarande tidiga dagar för digitala assistenter. Dagens varianter av Siri, Assistant, Bixby, Alexa och Cortana är snarast att jämföra med gamla hemdatorer som Apple II, Acorn Atom och Commodore 16. Det finns minst sagt många framsteg kvar att göra, och om tre år kommer samtliga dessa assistenter vara betydligt bättre. Jag är säker på att Homepod kommer att bli en liten storsäljare för Apple.

Sammanfattningsvis visade årets WWDC på ett Apple som tagit sig i kragen och lagt energi på flera befintliga produktlinjer. Apple visade sig också till slut intresserad av VR och AR, inte bara i ord utan också i handling. Det är riktigt roligt att se Apple presentera så mycket av både befintliga produkter och nya. Nu ser vi redan fram emot september, när Apple förhoppningsvis imponerar oss med en helt ny Iphone, samt uppdateringar av både Apple Watch och Apple TV.

Vad tycker du själv om årets WWDC? Levererade Apple, eller är det något du saknar som borde ha visats? Vad var bäst, och vad var sämst?

Läs mer om alla nyheter som Apple presenterade under WWDC.

Kommentarer
18 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.