Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Säkra ditt Apple ID med tvåfaktorsautentisering

Om du inte redan har gjort det är det hög tid att se över säkerheten för ditt Apple ID. Läs vidare för att komma igång med tvåfaktorsautentisering, det senaste säkerhetslagret Apple erbjuder för att skydda ditt konto.

Hjärtat i ditt Apple-liv är ditt #Apple ID. Med den inloggningen sköter du bland annat synkroniseringen mot Icloud och handlar i någon av de digitala butikerna så som App Store eller Itunes. Ett första skydd för kontot är lösenordet som du själv väljer, och sedan tidigare har du kunnat aktivera tvåstegsverifiering för kontot.

Nu går det istället att välja en annan metod, nämligen tvåfaktorsautentisering. Det är till och med så att med IOS 11 och kommande Mac OS High Sierra kommer användare som aktiverat tvåstegsverifiering att automatiskt migreras till den nyare säkerhetsmetoden tvåfaktorsautentisering.

IOS 11 släpptes alldeles nyligen och Mac OS High Sierra kommer den 25 september, och sedan den 15 juni har det varit ett krav att du aktiverat åtminstone tvåstegsverifiering för att kunna använda tredjepartsappar så som Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird eller andra mejl-, kontakt- och kalender-appar tillsammans med ditt Icloud-konto.

Sedan juni införde Apple nämligen som krav att tredjepartsappar som vill använda din Icloud-data använder app-specifika lösenord istället för lösenordet till ditt Apple ID. Det här gör det möjligt att använda Outlook för att läsa exempelvis din mejl, utan att ge Microsoft tillgång till inloggningen till ditt Apple ID.

Skydda ditt Apple ID

Vad är då tvåstegsverifiering och tvåfaktorsautentisering – och kanske ännu viktigare – vad skiljer dem åt?

Tvåstegsverifiering kräver som namnet antyder två steg för att logga in på ditt Apple ID. Först och främst behövs ditt lösenord, men utöver det används antingen Hitta min Iphone-appen i IOS eller sms för att med en fyrsiffrig kod verifiera inloggningen. Du som användare måste själv välja att skicka iväg koden. Systemet höjer säkerheten avsevärt eftersom eventuella inkräktare behöver tillgång till både ditt lösenord och din telefon för att komma in på kontot.

Med tvåfaktorsautentisering får du samma extra skyddslager till ditt Apple ID, men det är smidigare att använda. När du (eller någon obehörig) försöker logga in på ditt Apple ID skickas sexsiffriga verifikationskoder automatiskt ut till dina betrodda enheter och du får också upp en karta som visar varifrån inloggningen sker.

Gör så här

Användare som endast använder ett lösenord och säkerhetsfrågor för att skydda sitt Apple ID idag, kan välja att lägga till tvåfaktorsautentisering genom att följa stegen nedan, medan användare som redan lagt till tvåstegverifiering måste ta bort det först innan det går att byta till tvåfaktorsautentisering. Hur du gör det finns med längre ned i artikeln.

Systemkrav för tvåfaktorsautentisering

  • Iphone, Ipad eller Ipod touch med IOS 9 eller senare

  • Mac med OS X El Capitan eller senare och Itunes 12.3 eller senare

  • Apple Watch med Watch OS 2 eller senare

  • Windows-dator med Icloud för Windows v5 och Itunes 12.3.3 eller senare

Om du redan har tvåstegsverifiering aktiverat kommer du att automatiskt migreras till tvåfaktorsautentisering i samband med att du uppdaterar till IOS 11.

Så här ställer du in tvåfaktorsautentisering med en IOS-enhet med IOS 10.3 eller senare:

  1. Gå till inställningar och logga in om det behövs.

  2. Tryck på ditt Apple ID.

  3. Tryck på Lösenord och säkerhet.

  4. Tryck på Ställ in tvåfaktorsautentisering.

Med en Mac med OS X El Capitan eller senare gör du istället så här:

  1. Gå till Apple-menyn > Systeminställningar > Icloud

  2. Logga in om det behövs. Tryck sedan på kontodetaljer.

  3. Klicka på Säkerhet.

  4. Klicka på Ställ in tvåfaktorsautentisering.

En enhetslösenkod krävs för att ställa in tvåfaktorsautentisering, det vill säga din Iphone måste vara skyddad med en lösenkod.

Ta bort tvåstegsverifiering

Om du idag har tvåstegsverifiering aktiverat på ditt konto måste du ta bort det innan du kan lägga till tvåfaktorsautentisering. Låter kanske krångligt, men det är det inte.

  • Logga in på appleid.apple.com och klicka på redigera vid menyn Säkerhet.

  • Klicka på Stäng av tvåstegsverifiering. Klicka en gång till för att bekräfta.

  • Nu får du skapa tre säkerhetsfrågor med svar och bekräfta din födelsedag, dessa uppgifter används för att du ska kunna få åtkomst till ditt Apple ID om du skulle glömma bort lösenordet.

Logga in på äldre enheter

Hur gör du då med äldre enheter som inte har stöd för tvåfaktorsautentisering? Du kommer fortfarande att kunna logga in på dessa enheter med hjälp av ditt lösenord och en lösenkod som skickas ut till någon av dina nyare enheter.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.