Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

fredagsvideo

Grattis IBM på 106-årsdagen!

Idag fyller IBM 106 år. Vi gratulerar och firar företaget med en video om den gamla datorfamiljen System/360.

Den 16:e juni 1911 grundades International Business Machines genom en sammanslagning av tre företag till Computing- Tabulating-Recording Company (C-T-R). Ett av företagen som var med i sammanslagningen var Tabulating Machine Company som grundades av Herman Hollerith 1896. Hollerith var den som introducerade idén att använda hålkort för lagring av data. Han konstruerade hålkort och hålkortsmaskiner för databehandling.

När företagen slogs ihop till IBM sålde företaget flertalet olika produkter såsom kaffemalare, vågar, arbetstidsräknare och hålkort. Thomas J. Watson som blev företagets vd 1914 uppdaterade namnet till International Business Machines och införde flera viktiga affärsstrategier, däribland fokus på kundservice, stolthet över företaget, lojalitet och generösa provisioner på försäljning. Watson lade till stor del grunden för IBM-kulturen.

När Thomas J. Watson slutade 1952 tog hans son Thomas Watson Jr. vid och under 50-talet tog företaget bland annat fram reservationssystemet SABRE som American Airlines använde och i början av 60-talet lanserade IBM skrivmaskinen Selectric som det gick att byta typsnitt på.

Under slutet av 60-talet utvecklade IBM disketten för att de skulle kunna lagra sina mikroprogram till stordatorer, och efter en tids intern användning lanserade #IBM disketten 1971.

Vi har valt att fira IBM med en nostalgisk genomgång av stordatorfamiljen IBM System/360 som lanserades 1964. System/360 var den första datorfamiljen som var gjord för att kunna täcka ett komplett område med olika programtillämpningar. Genom att göra en klar åtskillnad mellan datorarkitektur och implementation gjorde IBM det möjligt att släppa en rad kompatibla designer i olika prisklasser. Samtliga system, bortsett från de allra dyraste systemen använde mikroprogram för att implementera instruktionsuppsättningen.

Den långsammaste modellen (modell 30) som lanserades 1964 kunde utföra 34 500 instruktioner i sekunden och hade ett minne på mellan 8 och 64 kilobyte. System/360-familjen var enormt framgångsrik på marknaden och många anser att System/360 är en av de mest lyckade datorerna genom tiderna och att designen inspirerat många datorer som kom senare.

(Källa: Wikipedia)

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.