Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Codeit – möt barnen som kodat på sommarlovet

Under veckan har 24 barn i tioårsåldern fått prova på att programmera genom kursen Codeit. 99 kollar in vad de skapat.

Codeit är en programmeringskurs för sommarlediga barn som anordnats av konsultbolaget Knowit tillsammans med utbildningsföretaget Edvira. I år deltog 24 barn, tolv tjejer och tolv killar, i åldrarna 10–13 år. Under veckan har de fått prova på att programmera robotar, göra 2D-spel, webbsidor och appar. Inspiration till projekten har hämtats från bland annat Historiska muséet.

När 99 besöker Codeit börjar veckan lida mot sitt slut, de 24 barnen väntar in sina föräldrar som ska få kika på vad de pysslat med hela veckan. Vid en dator sitter Yumi Lindström och spelar tillsammans med några av hennes nya kompisar.

– Jag har bland annat gjort en webbsida under veckan med ett recept på min äggröra. Den brukar vara riktigt uppskattad.

Annars brinner Yumi lite extra för robotar och vill gärna jobba med robotutveckling i framtiden.

Förutom att lära sig göra webbsidor har barnen fått experimentera med Sphero, en boll som kan styras från mobilen, robotkitet Mbot och nu sista dagen får de prova på Microsofts Hololens.

Sagogenerator och röda ninjor

Bakom Yumi sitter två killar och spelar ett plattformsspel med ninjor. Det verkar riktigt svårt. Den lilla röda ninjan ska ta sig genom banor fyllda med hinder, vattengravar och motståndare med kaststjärnor.

Malin visar oss hur de fått lära sig programmera med Javascript. Efter besöket till Historiska muséet gjorde barnen en sagogenerator. Blir det bra sagor, undrar vi.

– Nej, de blir helt knasiga!

En annan tjej har programmerat en Arduino-baserad robot till att börja röra sig när hon rör handen framför dess "ögon". Det var ganska svårt att få till.

Initiativtagarna till Codeit är Carin Strindmark och Helen Lyhde Nial som båda jobbar på Knowit. De har tagit hjälp av Edvira, ett företag om drivs av Linnea Rothin och Marcus Nygren som hjälper skolor med att lära ut programmering. Det här är första gången som de anordnar kursen, men responsen har varit övervägande positiv och det finns helt klart tankar på att göra det här fler gånger.

– Vi har fått en otrolig respons från både barn och föräldrar under veckan. Några föräldrar frågade oss efter första dagen vad vi gör här egentligen. En tjej som inte visat något intresse för datorer tidigare tog med sig datorn hem efter första dagen för att fortsätta med sitt spel. Andra föräldrar har tyckt det verkar så kul att de undrar när vi ska göra något liknande för dem, säger Helen Lydhe Nial.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.