Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fredagsvideo

Pyssla ihop din egen utomhusbiograf

Under sommaren råder sociala krav på att vistas utomhus, men för den som ändå vill se film på sin Ipad utan solreflexer visar vi här på en enkelt byggd lösning.

Den svenska sommaren brukar inte alltid garantera sol och värme, men när det fina vädret ändå dyker upp finns en stark förväntan från omvärlden att alla aktiviteter ska ske utomhus.

För nördar som trots solskenet inte vill skiljas från sina surfplattor visar jag i veckans #fredagsvideo hur du mycket enkelt kan pyssla ihop en personlig utomhusbiograf för din Ipad. Biokänslan uppstår garanterat, och du slipper störande solreflektioner samtidigt som du har all möjlighet att utsätta över- och underkropp för solens strålar om du vill. Dock rekommenderas solskyddsfaktor 50 eller mer.

Vad behövs?

Naturligtvis behövs en Ipad av lämplig storlek, och någon bra film att titta på. Jag använder min 10,5-tumsplatta och demonstrerar med klassiska Humphrey Bogart-rullen Riddarfalken från Malta.

För själva bion behövs en flyttkartong, en plastficka, ett tygstycke (gärna rött) samt häftpistol och/eller tejp. En kniv behövs också för att skära till allting. Det hela tar cirka fem minuter att bygga ihop.

Gör så här:

Ställ kartongen upp och ned så att botten pekar uppåt. Börja med att skära ut en öppning på kartongens långsida där du ska sticka in huvudet sedan. Anpassa storleken utifrån hur stort huvud du har, men var generös med måtten. Täck därefter hålet med tygstycket, som du enklast häftar fast på insidan av kartongen. Om det finns hål på kartongens kortsidor för handtag kan du täcka för dessa också med tyg, för att hindra att solen skiner in och förstör upplevelsen.

Vänd nu uppmärksamheten till kartongens "botten". Mät och skär upp ett lagom hål beroende på hur stor skärmyta din Ipad har. Skär inte ut för stort hål, så att enheten ramlar igenom. Häfta fast en genomskinlig plastficka ovanför hålet, och för in Ipad-enheten där. Nu sitter den stadigt och skyddas dessutom om det kommer en hastig regnskur. Tejpa här och där så att allting sitter ihop bra.

Nu är det färdigt! Bege dig ut till stranden eller närmaste park och lägg dig i gräset. För ljudet rekommenderas ett par schyssta trådlösa hörlurar, så stör du heller inte omgivningen.

Mycket nöje, och trevlig helg!

Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.