Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: JBL Pulse 3 – Ljud som syns

Amanda testar JBL:s färgglada högtalare Pulse 3 som har kommit in till testlabbet.

Nytt för JBL Pluse 3 är att den har fått en ordentlig uppfräschning av designen, Bluetooth 4.2, 360 graders ljudupplevelse, och JBL Connect Plus. Högtalaren har även blivit större, mer vattentålig och fått längre batteritid. Amanda har slängt in den festliga högtalaren i testlabbet för att se vad den går för.

En färgglad upplevelse

JBL Pluse är en trådlös Bluetooth-högtalare som med sitt färgglada yttre passar utmärkt till festen. Designen har fått sig en rejäl uppfräschning. Istället för ett nät runt hela högtalaren har nätet – som numera mer liknar Flip- eller Charge-serien – flyttat ner till högtalarens nedre del. Ljusshowen presenteras bakom en hård blank plastyta som nästan påminner om glas.

På högtalarens nederdel finns kontrollpanelen som består av av- och på-knapp, Bluetooth, JBL Connect Plus, volymknappar, ljusknapp och en knapp som antingen kan spela/pausa eller aktivera Siri eller Google Now. När högtalaren startas sätts ljudet på och en liten truddelutt spelas. Det går även att hålla koll på hur mycket batteri som är kvar med hjälp av en ljusremsa ovanför av- och på-knappen. Bakom en gummiplugg finns det en micro-USB-anslutning som används för att ladda enheten och en 3,5 millimeterskontakt.

På vardera sida om högtalaren har JBL placerat en slavbas, vilket är ett bra sätt att behålla basen i även mindre konstruktioner. Högtalaren är främst gjord för att stå upprätt till skillnad från första generationen av Pulse. För att få lite extra hjälp från ytan högtalaren står på är undersidan utformad så att vissa delar är förhöjda. Detta gör verkligen stor skillnad. Så fort jag plockar upp högtalaren, ställer den upp och ned eller lägger den horisontellt försvinner en stor del av dynamiken i ljudet.

Pulse 2 var försedd med ett system som riktade ljudet medan Pluse 3 har en 360 graders ljudupplevelse som på ett behagligare sätt fyller hela rummet, dock krävs det nog mer än bara en högtalare för att få ett riktigt bra ljud till festen.

Parkoppling och Connect Plus

Tack vare JBL Connect Plus går det att koppla över 100 JBL-högtalare med varandra. Dessvärre krävs det att du har en högtalare som har JBL Connect Plus och inte endast JBL Connect för att kunna koppla samman högtalarna. Detta gör att du inte kan koppla samman din nya Pulse med din gamla. I dagsläget är det Pulse 3 och Flip 4 som har Connect Plus.

Det går att koppla två olika enheter via Bluetooth samtidigt till Pulse 3. När jag har testat har det fungerat sådär. Jag har testat att på olika sätt koppla ihop en Iphone 7 Plus, Samsung Galaxy S8 och en Ipad från 2017. Överlag hackade ljudet väldigt mycket när jag parkopplade två enheter till högtalaren samtidigt. Speciellt om jag spelade musik från den ena och använde den andra mobilen för saker som att kolla Facebook eller Instagram.

När jag hade parkopplat Glaxy S8 och Iphone 7 Plus till Pulse 3 samtidigt hackade det en del. Första gången jag växlade mellan att lyssna på musik på Iphone 7 Plus till att kolla på en video på Galaxy S8 funkade det bra, men efter att jag gjort ytterligare en växling började Pulse 3 hacka rejält. Till en början gick det smidigt och musiken eller videon pausades när jag växlande mellan att spela ljud från de olika källorna. Efter några gånger fortsatte videon spelas men utan ljud på Galaxy S8 samtidigt som jag började strömma ljud från min Iphone istället. Det blev inte lika stora problem om jag kom ihåg att pausa videon på enda mobilen innan jag växlade till att lyssna på musik på den andra.

Ipaden var i alla lägen sekundär, alltså Pulse 3 prioriterade konstant ljud från den andra enheten. Det kan hända att detta beror på att Ipaden har betan av IOS 11 installerad, men det hände flera gånger att en video eller låt startade utan ljud på plattan.

Appen

Det går även att ladda ner appen JBL Connect som har några små finesser. Det är inte speciellt mycket jag kan göra i appen. Det är genom appen jag kan uppdatera mjukvaran i Pulse 3 men jag kan också bestämma om knappen för spela/pausa ska fungera som en spela/pausa-knapp eller om den ska användas för att aktivera Siri eller Google Now. Jag kan också använda appen för att skräddarsy min ljusshow, både ställa in speciella färger och i vilka mönster ljuset ska röra sig.

I appen kan jag bestämma olika lägen när jag kopplat samman flera enheter med hjälp av Connect Plus. Jag kan antingen välja ett partyläge eller ett stereoläge. I stereoläget bestämmer jag vilken av högtalaren som är den vänstra och vilken som är den högra. I partyläget spelas båda kanalerna i samtliga enheter. Dock går det inte att använda stereolaget om jag inte har två likadana modeller. Jag kan alltså inte aktivera stereoläget om jag har en Flip 4 och en Pulse 3.

Integrerad röststyrning

Jag kan använda Pulse 3 för att prata med Siri eller Google Now och denna funktion har inte fungerat så bra när jag testat JBL Pulse 3. Siri har i regel uppfattat ett ord i varje mening och har varit oförstående inför i princip alla mina frågor och kommandon. Detta har dock blivit betydligt bättre under slutet av testperioden. Siri har gått från att inte förstå något till att hänga med riktigt bra.

Sammanfattning

JBL Pulse 3 erbjuder en riktigt behaglig ljudupplevelse. Basen är definitivt närvarande och såväl powerballader som dunka dunka, hiphop och rock kommer till sin rätt med Pulse 3. Ljudupplevelsen blir såklart ännu bättre när jag kopplar ihop flera högtalare med varandra men även en Pulse 3 är riktigt kompetent. Det finns många bra funktioner och överlag fungerar de flesta av dem bra. Siri kan behöva förbättras något och att vara parkopplad till två enheter samtidigt fungerar minst sagt inte felfritt.

Pulse 3 lanserar i Sverige i augusti och rekommenderat pris är 2 500 kronor.

För- och nackdelar:
+ Snygg design och spexig ljusshow
+ Bra ljudupplevelse
+ Vattentät

– Hackar mycket vid parkoppling av två enheter
– Den integrerade röststyrningen kan bli bättre

JBL Pulse 3

Pris: Runt 2 500 kronor
Typ: Trådlös Bluetooth-högtalare
Batteri och kapacitet: Litiumjon, 6000 mAh
Batteritid: 12 timmar
Laddningstid: 4,5 timmar
Vattentålighet: Vattentät, går att sänka ner på 1 meter djup i 30 minuter
Röststyrning: Stöd för Siri och Google Now
Bluetooth: 4.2
Stöder: A2DP V1.3, AVRCP V1.6, HFP V1.6, HSP V1.2
Nominell uteffekt: 20 Watt
Frekvensrespons: 65Hz – 20kHz
Signal-till-brus-förhållande: ≥80dB
Vikt: 960 gram
Mått: H: 223 mm, B: 92 mm, D: 92 mm
Övriga funktioner: JBL Connect Plus, högtalartelefon, parkoppla till två enheter samtidigt.
App: JBL Connect

Skriven av Amanda Reventlid
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.