AMD presenterar Ryzen Threadripper och Radeon RX Vega

En av de viktigaste lanseringarna på väldigt länge för AMD som nu kan konkurrera på allvar med både processorer och grafikkort.

99mac:s redaktör har befunnit sig i Los Angeles den gångna veckan där merparten av vistelsen ägnats åt AMD:s stora lanseringsevent för monsterprocessorerna i Ryzen Threadripper-familjen och den nya grafikkortsfamiljen Radeon RX Vega. Dessa lanseringar är viktiga för AMD på flera sätt. Dels introducerar de grafikkort i entusiastsegmentet, en marknad som överlåtits till ärkerivalen Nvidia sedan en tid tillbaks, och dels innebär det nu att AMD har ett komplett utbud av produkter som sträcker sig från instegsmodellerna till prestandasystem.

Ryzen Threadripper är AMD:s processorer i det så kallade HEDT-segmentet, kort för High-end Desktop. Det innebär att processorerna riktar sig till konsumenter med höga krav, eller proffsanvändare som inte riktigt behöver de serverklassade processorerna. Ryzen Threadripper har sitt ursprung i design för just serverklassade processorer, och det märks i processorernas kapacitet. Den mest avancerade modellen skryter med 16 kärnor och 32 samtidiga trådar, och detta till ett pris som är väsentligt lägre än motsvarande modeller från rivalen Intel. Den nackdel som AMD:s processorarkitektur Zen dras med är att den har något sämre prestanda per kärna, något som mest tydligt visar sig i spel. Om du vill läsa en mer detaljerad genomgång av Ryzen Threadripper-familjen finns den att läsa hos SweClockers.

Radeon RX Vega 64 är den mest avancerade modellen av AMD:s nya grafikkortsfamilj, och den är känd sedan tidigare. När Apple presenterade den nya datorfamiljen Imac Pro gjordes det med löftet om att datorerna skulle bestyckas med de kommande Vega-korten, och nu vet vi lite mer om hur denna krets kan tänkas prestera. Priset för det nya toppkortet blir 499 dollar, vilket bör hamna någonstans runt 5 100 kronor. Det är inget budgetpris, men ett bra steg ner från Nvidias produkter i Geforce GTX 1080 Ti-familjen. AMD avtäckte dock även Radeon RX Vega 56, en något enklare modell som ska erbjuda god prestanda vid ett så lågt pris som 399 dollar, vilket bör hamna någonstans runt 4 000 kronor i Sverige. Du kan läsa mer detaljer om Radeon RX Vega-familjen och den nya tekniken de innehåller hos SweClockers.

Att AMD har nya högpresterande grafikkort som ligger under Nvidias toppkort i pris kan låta väldigt lovande för potentiella Imac Pro-kunder, men då återstår det faktum att Radeon RX Vega 64 riktar sig mot Nvidias Geforce GTX 1080, Nvidias föregående toppmodell som kan fås för priser som ligger nära Radeon RX Vega 64. Imac Pro är dessutom en tämligen dyr modell som den gemene gamern sannolikt inte har råd att köpa, och de vanliga Imac-modellerna är utrustade med AMD:s Polaris-baserade grafikkort som erbjuder prestanda i mellansegmentet. Om Apple och AMD kan få in Radeon RX Vega 56 eller andra derivat i Imac-familjen framöver kan den bli aktuell som en mer seriös spelplattform, då Vega 56 ser ut att erbjuda god prestanda till ett relativt lågt pris.

Om Ryzen Threadripper skulle kunna vara det som till sist får Apple att överge Intel till förmån för AMD känns däremot fortsatt som en framtida möjlighet, om det blir av. Med Threadripper skulle Apple förvisso få tillgång till proffsinriktade processorer som erbjuder massivs med kärnor, processortrådar och PCI Express-kanaler till ett lägre pris, men å andra sidan skulle de byta bort snabbare processorkärnor. Intel har dessutom ett moget utbud av mobila processormodeller, något som AMD kommer börja rulla ut först under årets andra halva. Apples och AMD:s nya vänskap lär fortsatt hålla sig till grafikkorten i år, och sannolikt även denna generation. Men när AMD presenterar processorer baserade på Ryzen 2-arkitekturen kanske situationen är en annan, den som lever får se.

Ikväll är det dags igen för Apple att hålla låda. Vi har gjort en kort sammanfattning om hur du kan se eventet och vad vi tror att Apple kommer visa upp.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Efter ett kort uppehåll så är Macradion tillbaka med full kraft och idag pratar vi om allt vi hoppas se på eventet som ikväll går av stapeln.

Det är bara dagar bort tills höstens andra event och vi går igenom vad vi tror kan visas upp av Apple på måndag.

Har du ett par AirPods Pro och har problem med knaster i lurarna? Då kan du ha rätt till gratis reparation.

Inför eventet på måndag har flera rykten cirkulerat om Apples kommande bärbara kraftpaket som tros introducera nästa Apple Silicon-chip.