Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Gazenet – ett regnbågs-Netflix

Pride-veckan i Stockholm är i full gång och detta firar vi med att kolla in Gazenet, en relativt ny streamingtjänst med fokus på filmer, serier och dokumentärer med en tydlig HBTQ-representation.

Filmtjänsten Gazenet startades förra sommaren och lagom till tjänstens årsdag lanseras den nya plattformen Gazenet 2.0. På sin webbplats skriver Gazenet att de är som ett gay-Netflix med ett stort utbud av regnbågsfärgade filmer. Gazenet 2.0 är en helt ny plattform med uppgraderad standard och appar till både IOS och Android. Företaget hoppas kunna erbjuda tjänsten till övriga Norden och den nya plattformen är tekniskt beredd för att fungera i flera olika länder. På sin webbplats skriver Gazenet att:

”Vi vänder oss till alla människor med ett öppet och nyfiket sinne. Unga som gamla. gay som straight. Alla är välkomna hos oss. Vi står självklart för alla människors lika värde, men vi är också ett politiskt oberoende och kommersiellt företag, så vi varken driver eller tar ställning i politiska frågor. Gazenet är film och underhållning och vårt främsta uppdrag är att leverera ett varierat utbud av färgstarka historier som roar och underhåller men också utmanar, provocerar och berör.”

Du tecknar ett abonnemang via deras webbsida och sedan är det bara att kolla på så mycket film du orkar. Tjänsten kostar 99 kronor eller 11 dollar i månaden. Det går även att se på Gazenet på din IOS- eller Android-enhet, Apple TV eller via Chromecast. För att kolla på en Android-enhet laddar du ner appen Gazenet i Play Store. Om du vill kolla i en IOS-enhet eller i Apple TV får du ladda ner appen VHX. Här kan jag även ladda ner avsnitt eller filmer offline.

På många sätt liknar tjänsten ett förenklat Netflix i rosa och svart. Antingen kan du söka på titlar du letar efter eller så kan du bläddra bland kategorier som Nytt på Gazenet, Kortfilm, Dokumentärer, Tjejer som gillar tjejer, Transgender eller Feelgood. Utbudet är smalt men stort i förhållande till genren. Tjänsten har både smala svenska och internationella filmer som Dyke Hard, Förbjuden kärlek eller Pojktanten såväl som mer mainstream titlar exempelvis Blå är den vackraste färgen eller Brokeback Mountain.

Av förklarliga skäl saknas titlar från konkurrerande tjänster som Netflix. Sense 8, Grace and Frankie eller Orphan Black lyser med sin frånvaro precis som några klassiska guldkorn som serien Queer as Folk eller The L Word. Detta kanske inte är så konstigt eftersom tjänsten endast legat uppe i drygt ett år.

De flesta mer mainstream serierna och filmerna finns dock på tjänster som Netflix eller HBO Nordic, styrkan hos Gazenet är tveklöst de smala titlarna som är mer än svåra att få tag på. Det ska bli spännande att se hur Gazenets utbud utvecklas.

Jag har testat tjänsten i IOS, Android och i en webbläsare. Jag testade att kolla både direkt i min mobil, men även på Apple TV med hjälp av Airdrop. I apparna går det att ställa in undertexter men i webbläsaren går det även att ställa in uppspelningskvalitet, en funktion som uppskattas. Överlag funkar spelaren hög kvalitet och uppspelningen laggar inte så ofta och oftast är det väldigt god uppspelningskvalitet i såväl de olika apparna som i webbläsaren.

Sammanfattning

Gazenet är en trevlig strömmande videotjänst som fyller ett tomrum med sina smala titlar och ämnen som oftast hamnar i skymundan på andra sammanhang. Det märks att tjänsten är relativt ung i fråga om utbud och ibland pedagogisk tydlighet. De två olika sidorna gazeneet.se och gazenet.tv kan skapa viss förvirring men detta är något som inte borde vara ett problem så länge till. Jag har saknat ett liknande utbud hos de större konkurrenterna och det är skönt att få det mesta samlat på ett ställe. Jag kan starkt rekommendera tjänsten för alla som vill ha lite omväxling, som vill upptäcka redan bekanta eller nya världar.

För- och nackdelar
+ Fyller ett tomrum med smala svenska och internationella titlar
+ Bra och enkel spelare med bra kvalitet
+ Funkar på många plattformar

– Vissa klassiska titlar saknas och det märks att tjänsten är rätt ny
– Svårt att hitta appen till IOS och Apple TV

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.