Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Samsung Unpacked – här är Galaxy Note 8

Under ett live-event i New York presenterar nu Samsung den nya flaggskeppstelefonen Galaxy Note 8.

Informationen i artikeln uppdateras löpande i takt med att ny information tillkommer.

De mångtaliga och omtalade problemen med Galaxy Note 7 och dess överhettande batterier blev något av en sensation, och inte av den positiva varianten. Medierna rapporterade under flera månader om problemen som tornade sig, telefonerna blev förbjudna på flygplan och Samsung tvingades till slut återkalla telefonerna helt. Trägen vinner heter det, och den sydkoreanska jätten verkar inte ha tappat hoppet om de stora anteckningsvänliga telefonerna i Note-familjen.

Att det skulle bli en uppföljare var därför inte givet, men så är fallet och den kallas logiskt nog Galaxy Note 8. Precis som dess mindre och icke-anteckningsvänliga syskon i Galaxy S8-familjen är den utrustad med välvda skärmkanter och en bildskärm som täcker merparten av framsidan. Eventet inleds med att Samsung lyfter fram alla kunder som älskar sina Galaxy Note-telefoner, och en ursäkt till alla kunder som blev besvikna efter problemen med Galaxy Note 7.

Samsungs VD DJ Koh öppnade presentationen med att hylla vilken fantastisk innovation den första Galaxy Note-telefonen var när den introducerades, med S Pen-pennan som en särskilt stor innovation. Han passade på att ytterligare en gång be om ursäkt för Galaxy Note 7-problemen, och tackar kunder som hållit sig trogna trots problemen. Han lyfter särskilt fram att 9 av 10 Note-användare skulle rekommendera telefonen till en kompis trots detta. DJ Koh lyfter fram marknadsledande kamera som ytterligare en anledning till denna lojalitet.

Galaxy Note 8 får enligt Samsung den största skärm som någonsin använts i en så kallad phablet - ett mellanting mellan telefon och surfplatta. Telefonen använder samma Infinity Display-teknik som används i Galaxy S8-familjen, och skärmen är här 6,3 tum stor Super AMOLED-panel med bildförhållandet 18,5:9. Upplösningen är Quad HD+, eller 2 560 x 1 440 pixel, och skärmen ska täcka 83 procent av telefonens framsida. Den större skärmen uppges göra flerkörning av appar på delad skärm betydligt bättre.

Trots den stora skärmen ska telefonen vara liten nog för att få plats i din hand. En tråkig nyhet är att fingeravtrycksläsaren ser ut att befinna sig till höger om kameramodulerna, precis som hos Galaxy S8-modellerna. Detta var den enskilt största bristen med dessa telefoner i vårt test, och det är tråkigt att se att bristen inte åtgärdats i det nya flaggskeppet.

För fotografi utrustas telefonen med ett Dual Pixel-system som ska hantera foto i svag belysning betydligt bättre. Som namnet antyder är telefonen utrustad med två kameramoduler, båda med upplösningen 12 megapixel. De två kameramodulerna är dels en telefoto-lins och en vidvinkellins. Telefotolinsen gör det möjligt att zooma in optiskt 2x, och båda kameramodulerna stöder optisk bildstabilisering. För att illustrera detta visades två bilder upp där en tagits med Iphone 7 Plus och en med Note 8.

Föga oväntat var bilden tagen med en Note 8 knivskarp, medan Iphone-bilden var suddig. Kameran stöder även ändring av fokuspunkt i bilden efter den är tagen, och resultatet ska behålla all bildinformation från olika delar av bilden så att användaren inte förlorar något på att ändra fokuspunkt. Ett annat fotoläge, Dual Capture, fångar två bilder där användaren får välja om denne vill spara en närbild på motivet eller ett vidare perspektiv där mer av bakgrunden syns. Galaxy Note 8 ska också kunna fotografera i regn och vatten tack vare vatten- och dammtålighet enligt IP68-standarden.

Nästa fokusområde var S Pen-pennan. Pennan ska bland annat kunna användas till att rita ett svar till dina kompisar istället för att skriva in emoji-symboler med tangentbordet. Detta sparas till ett standardiserat grafikformat som kan hanteras av andra plattformar än Samsungs egna. Användaren kan även använda pennan till att anteckna direkt på skärmen när den är låst, och du kan bläddra vidare om du har mycket att skriva. Pennan kan även användas till funktioner som att konvertera en valuta till en annan valuta bara genom att trycka ner pennan på värdet.

Nästa punkt på agendan var Samsung Bixby, den smarta assistenten som nyligen blev tillgänglig i Sverige. Funktionen Quick Commands lyftes fram där du kan trycka på Bixby-knappen för att snabbt utföra komplexa kommandon. Genom att koppla ett antal steg till ett röstkommando som du själv talar in kan du exempelvis få telefonen att öppna kameran, ta en bild och sedan flytta denna till ett album i en social app. Alternativ kan du säga godnatt till telefonen varpå den aktiverar stör ej-läget, sätter väckarklockan till en viss tid och aktiverar den ögonvänliga skärmläget. Bixby blir även kompatibelt med Spotify vilket gör det möjligt att styra uppspelningen med rösten.

Efter detta fokuserade Samsung på Dex, dockan som förvandlar telefonen till en skrivbordsdator. Dex har förbättrats och en av nyheterna är att spel ska kunna växlas till ett fullskärmsläge där de kan samspela med mus och tangentbord. Här illustrerades även hur en videokonferens aktiverades på en Galaxy Note 8 och överfördes sömlöst till en skrivbordsmiljö när telefonen dockades med en Dex-docka. Sedan visades hur användaren kan redigera en bild i Adobe Lightroom samtidigt som deltagarna i videokonferensen kan betrakta redigeringen. Fler appar uppges ha optimerats för att fungera bra i Samsung Dex-miljöns skrivbordsläge.

Förmågan att köra flera appar samtidigt bygger på den interna hårdvaran som utgörs av en systemkrets som tillverkas på 10 nanometers tillverkningsprocess. För den amerikanska marknaden handlar det om Qualcomm Snapdragon 835 och Samsungs egna Exynos 8895-kretsar för den internationella marknaden. Båda dessa kretsuppsättningar tillverkas på just 10 nanometers process. Denna backas upp av 6 GB primärminne, att jämföra med 4 GB primärminne i Note 7. Batteriet har en kapacitet på 3 300 milliamperetimmar och detta kan laddas trådlöst. Kapaciteten låter inte särskilt väl tilltagen direkt med tanke på den stora skärmen och höga upplösningen, men vilken batteritid det ger i praktiken får vi återkomma till när vi får chansen att testa telefonen.

Här finns även stöd för minneskort via SD-kortsläsare, och den interna lagringen är 64 GB. Företaget lyfter även fram ögonavläsning som den mest säkra metoden för att låsa upp enheten, och detta stöds alltså även här. Högtalarna har även denna gång justerats av Harman Kardon. Och hörlurar kan anslutas till en gammal hederlig 3,5 millimeters utgång.

Samsung Galaxy Note 8 blir tillgänglig för förbokningar den 19 september, och priset blir beskedliga 9 990 kronor. Kunder som förbokar telefonen innan lansering får Dex-dockan på köpet. Du kan välja mellan färgerna Midnight Black, Orchid Gray, Maple Gold och den nya färgen Deepsea Blue. Företaget antyder även att fler imponerande produkter kommer presenteras under nästa veckas IFA-konferens.

Kommentarer
142 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.