Fitbit släpper ny smart sportklocka

Igår släppte Fitbit nya produkter, bland annat den smarta sportklockan Ionic som erbjuder ny hälsosensor, inbyggd GPS, träningsprogram och förbättrad pulsmätning.

Under Fitbits senaste kvartalsrapport avslöjade företagets vd James Park att förtaget inom kort skulle lansera den ”bästa smarta klockan för hälsa och träning på marknaden.”

Efter bara drygt en månad lanserade igår Fitbit den smarta sportklockan som har fått namnet Ionic. Klockan är utrustad med en ny hälsosensor, inbyggd GPS, träningsprogram och en förbättrad pulsmätning. Ionic är precis som Fitbit Flex 2 vattenresistent och kan sänkas ner på 50 meters djup. Precis som på många andra smartklockor går det att få notiser, lyssna på musik, välja bland en mängd olika urtavlor och ladda ner appar. Fitbit uppger att Ionic har upp till fyra dagars batteritid. Som tidigare produkter har även Ionic automatiskt aktivitets- och sömnmätning och är kompatibel med alla plattformar.

Eget OS

Fitbit har tagit fram ett eget operativsystem som heter Fitbit OS vars apputvecklingspaket kommer att finnas tillgängligt från och med september i år. I Fitbit App Gallery kan du välja vilka appar du vill ha samt välja urtavla. Fitbit OS är baserad på en standardteknik med hjälp av Javascript och Scalable Vector Graphics (SVG). Bland annat finns appar som Exercise, Fitbit Coach, Relax och Timer. Varje app ska vara speciellt designad för Ionic så du behöver inte ladda ner en tillhörande app eller ha din telefon i närheten när du hämtar hem nya appar. Bland annat kommer det sociala nätverket för att atleter Strava och väderappen Weather från Accuweather till Ionic.

Skärmen är en pekskärm i färg men en ljusstyrka på 1 000 nits som ska göra det möjligt att se din statistik även i utmanande miljöer så som starkt solljus.
I samband med lanseringen av Ionic introducerar Fitbit tjänsten Fitbit Coach som ger dig tillgång till en rad olika träningspass anpassade efter den insamlade datan från din handled. Tjänsten blir dock först tillgänglig 2018.

Nya funktioner

Fitbit lanserar även en simfunktion och ny löparkompis som med hjälp av GPS:en håller bättre koll på din löpning. Pulsmätningen har förbättrats för att mer exakt kunna registerna högintensiv träning som cykling, intervaller och löpning. Även kaloriförbränningen ska vara mer exakt och du kan se dina pulszoner i realtid för att optimera din träning. Den nya SPO2-sensorn kan uppskatta blodets syrehalter, vilket ger dig indikationer kring din hälsa om exempelvis sömnapné och förmaksflimmer.

Det går att spara upp till 300 låtar i klockan som du kan lyssna på utan att ha telefonen i närheten. Fitbit lanserar även sin egen betaltjänst Fitbit Pay där det går att lägga in kontokort från American Express, Mastercard och Visa. Denna tjänst finns dock ännu inte i Sverige.

Det kommer även en specialutgåva i samarbeta med Adidas som kommer senare under 2018. Ionic går att förhandsboka på i Fitbits nätbutik och kostar 3 499 kronor. Den kommer finnas i butik i början av oktober senare i år.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.