Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99 testar Iphone X: Face ID vs Touch ID

Med Iphone X byter Apple bort fingeravtrycksläsaren Touch ID mot en ny teknik som läser av användarens ansikte istället – Face ID. Hur fungerar det?

Apple lanserar med sitt senaste flaggskepp ett nytt sätt att låsa upp din Iphone. Den främre kameran tillsammans med ett gäng sensorer läser av ansiktet på den som tittar på telefonen och låser bara upp för ägaren. De kallar kameran för True Depth och tekniken för Face ID. Eftersom Iphone X inte har någon hemknapp eller en fingeravtrycksläsare någon annanstans ersätter Face ID alltså Touch ID helt.

Apple introducerade Touch ID redan 2013 tillsammans med Iphone 5S. Tekniken har också implementerats i Ipad-modeller från och med Ipad Air 2 och finns även i Macbook Pro med Touch Bar. Vad är då Touch ID? Det är en fingeravtrycksläsare som sitter ihop med hemknappen på IOS-enheter och tekniken används för att låsa upp enheter, köpa saker i Apples digitala butiker och för att betala med betaltjänsten Apple Pay. Med nya Face ID kan du göra samma saker.

Touch ID förbättrades tillsammans med lanseringen av Iphone 6S och blev betydligt snabbare. Men nu provar alltså Apple en ny upplåsningsmetod i Iphone X – Face ID.

För att få till Face ID har Apple gjort om den främre kameran, eller snarare kompletterat den med en rad sensorer. När du ställer in Face ID projiceras 30 000 osynliga punkter över ditt ansikte och en infraröd kamera skapar en digital modell av ditt ansikte.

Både Touch ID och Face ID lagrar data i en säker enklav på enheten och ingen data lagrad där lämnar någonsin enheten.

Enheter med Touch ID låter användare spara upp till fem fingeravtryck. Personligen valde jag mina två tummar och båda pekfingrarna. Face ID låter dig bara spara ett ansikte, så ni som låtit en käresta lagra ett fingeravtryck i era enheter kan inte göra detsamma med Face ID.

Touch ID vs Face ID

Det är lätt att komma igång med både Touch ID och Face ID. Gå till Inställningar och Touch ID eller Face ID, slå in din lösenkod och följ sedan guiden.

För att låsa upp en telefon med Touch ID behöver du trycka på hemknappen och då låser telefonen upp till hemskärmen. Med Face ID behöver du titta på telefonen för att låsa upp, vill du sedan till hemskärmen får du svepa nerifrån och upp. Det går att lyfta upp telefonen till ansiktet och svepa uppåt direkt så låser telefonen upp till hemskärmen lite smidigare.

Jag föredrar Face ID för upplåsning av telefonen och tekniken bjuder på några fiffiga småsaker. Om jag har telefonen på bordet jämte mig och vill se vad klockan är kan jag knacka på skärmen för att väcka den till liv. Har jag fått några notiser syns det bara från vilken app de kommer. För att se exempelvis vad det står i ett meddelande måste jag aktivt titta på telefonen så att kameran kan se mig.

En annan liten, men fiffig, detalj är att eftersom telefonen numera vet när jag tittar på den eller inte så sparar Iphone X batteri åt mig genom att låsa sig snabbare när jag tittar bort. I andra telefonmodeller låser sig telefonen efter ett visst antal minuter.

Face ID känns däremot lite krångligare när jag ska köpa saker i App Store. Jag ska titta på telefonen och bekräfta mitt köp med ett dubbeltryck på sidoknappen. Det här känns knöligt, men beror förstås på hur du för tillfället håller i telefonen.

Hur ofta fungerar det felfritt?

Jag har nu använt Touch ID i flera år och tycker generellt att tekniken fungerar riktigt bra. Det är sällan jag behöver försöka en andra gång för att låsa upp telefonen. Det har dock hänt att jag behövt läsa in mina fingeravtryck en gång till efter ett tags användning.

Touch ID får problem om du har blöta fingrar, det är kallt väder eller om hemknappen är smutsig. Då får du slå in din lösenkod istället.

Face ID är så här långt imponerande enkelt att använda. Jag lyfter bara telefonen och så låser den upp nästan direkt. Jag har inte helt vant mig vid att jag också måste svepa upp från skärmens nedre del, men det är en vanesak. Face ID känner igen mig med eller utan glasögon. De solglasögonen jag testade fungerade bra, men jag har läst att en del haft problem med sina solglasögon.

Så här års har jag dock sällan solglasögon, mycket oftare mössa och halsduk. Stoppar jag ner hakan långt ner i halsduken vill inte Face ID, men nästan jämt går det bra att låsa upp. En cool grej är att Face ID fungerar utmärkt även i mörker. Mitt ansikte behöver inte vara upplyst av lampor.

Face ID ställer till det för mig ibland i vardagen. När jag har telefonen liggandes och vill låsa upp den för att snabbt se något måste jag nu lyfta upp den mot mitt ansikte, tidigare med Touch ID kunde jag bara lägga dit pekfingret och snegla på skärmen utan att flytta telefonen.

Säkerhet

Face ID är enligt Apple säkrare än Touch ID. Det är en chans på miljonen att någon kan öppna din telefon med Face ID, jämfört med en chans på 50 000 att någon har samma fingeravtryck som du har. Siffrorna stämmer förstås inte om du har en tvilling.

Eftersom du kan komma förbi både Touch ID och Face ID med lösenkoden är båda upplåsningsteknikerna inte säkrare än din kod och hur du hanterar den. Dessutom är det förstås viktigt att du väljer en kod som inte är lätt att gissa. Däremot är de här båda teknikerna betydligt smidigare att använda och leder förhoppningsvis till att fler väljer att låsa sina enheter.

När du ligger och sover har Face ID ett övertag över Touch ID. Om någon vill in i din telefon kan de ju ta ditt finger och låsa upp telefonen, men Face ID kräver faktiskt att du tittar på telefonen för att låsa upp. Snackar vi istället om en situation där någon rånar dig är nog Face ID "sämre" än Touch ID.

Längre fram

Face ID ska automatiskt anpassa den digitala modellen av mitt ansikte efter förändringar som sker över tid, mitt hår som växer ut eller nya rynkor som dyker upp. Men hur väl det här fungerar får jag återkomma till längre fram. På så här kort tid kan jag inte avgöra om det fungerar.

Däremot vet jag redan att om du gör en mer dramatisk förändring av ditt ansikte – säg rakar av dig allt skägg – då frågar Face ID dig efter din kod, och om du matar in den så anpassar telefonen modellen av ditt ansikte och fungerar sedan nästan gång.

Totalt sett är nog Touch ID och Face ID ganska lika. De har båda svagheter, men inga så stora att jag skulle låta bli att använda dem i enheter där de finns. Eftersom jag använt Touch ID under flera år är det inte konstigt att det tar lite tid att vänja sig vid något nytt som Face ID ändå är.

Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.