Test av allt-i-ett-lösningen Somfy One
Larmsystemet och kameran Somfy One har åkt in i 99:s testlabb för att se hur den håller måttet. Den är bökig att installera, men har ett vackert yttre.
Det franska företaget Somfy har sedan 1969 utvecklat produkter som ska göra ditt hem lite smartare. Företaget erbjuder en rad olika produkter med bland annat garageportsmotorer, klimatstyrning och övervakning i utbudet. Vi har fått ett Somfy One som är ett komplett larmsystem med HD-kamera, rörelsedetektor och integritetsskydd.
Jag kan välja om jag vill spela in mitt videomaterial i SD, HD eller Full HD-format (1080p 30fps) och jag kan både spela in videoklipp eller ta foton med hjälp av kameran. Den spelar in material i 130 graders vinkel och kan fånga händelse i mörker med hjälp av ett infrarött filter som kan se upp till 6 meter framför sig.
Vad jag har fått från Somfy
Övervakningskameran Somfy One
En sensor att sätta på dörrar och fönster vid namn Intellitag
En fjärrkontroll där du kan larma och larma av vid namn Key Fob
Kameraenheten säljs i färgen svart. Det är en cylinderformad cirka 10 centimeter hög liten enhet. Designen är enkel och stilsäker och kameran är nästan helt slät förutom ett parti fram där både linsen och högtalare/mikrofon hittas. Sidorna är matta medan ovansidan är högblank.
Både Intellitag och Key Fob är vita och diskreta i designen. Sensorn fästs med dubbelhäftande tejp på dörrar och fönsterkarmar. Key Fob kan med fördel sättas på din nyckelring så att du alltid kan ha den med dig när du kommer hem eller lämnar hemmet (förutsatt att du inte väldigt ofta tappar bort dina nycklar).
Att komma igång
Installationen är i teorin väldigt lätt. För just mig blev den lite bökig eftersom jag oftast använder mitt nätverk som går över 5 GHz-bandet. Innan jag installerade Somfy hade jag inte ens lösenordet till mitt 2,4 GHz nätverk eftersom jag aldrig använder det annars. Det tog mig några misslyckade försök innan jag började kolla noggrannare på Somfys specifikationer.
Somfy har stöd för WiFi 802.11 b/g/n 2.4 GHz så det kan vara nyttigt att tänka på när du installerar systemet. Efter att jag tagit reda på mitt lösenord och kopplat upp mig mot det nätverket gick det väldigt smidigt att installera kameran. Jag fick tydliga instruktioner om var i lägenheten det var smart att placera kameran och vad som var viktigt att tänka på.
Jag installerade även Intellitag och Key Fob. Alla enheterna går att döpa till olika saker och det går att köpa fler Intellitag-enheter som går att placera ut på husets eller lägenhetens alla dörrar och fönster. Appen hjälpte till även med denna installation.
Jag upptäckte dock snabbt att appen ibland missförstod vad som hände. Första gången satte jag inte taggen på dörren direkt för att jag ville installera den först, jag fick felmeddelande flera gånger om att locket inte var ordentligt påsatt, men egentligen var problemet att jag behövde fästa taggen på dörren för att komma vidare i installationen. Efter lite bök fram och tillbaka var taggen till slut installerad.
Key Fob är en liten fjärrkontroll som du kan sätta på exempelvis nyckelringen. På kontrollen finns det knappar för att sätta på och stänga av larmet samt slå på larmet. Du kan även aktivera ett nattläge som gör att du kan röra dig fritt i lägenheten, men om du öppnar en dörr eller ett fönster aktiveras larmet.
Bökigt att installera en andra gång
Under testperioden började min Somfy strula, det var omöjligt att se vad som hände i hemmet när jag inte var hemma. Efter att ha kontaktat Somfy fick jag en ny enhet skickad till mig. När jag skulle installera och lägga in allt på nytt, taggen, sensorn och kameran ville nästan ingenting samarbeta. Jag fick felmeddelande på felmeddelande när jag skulle installera kameran och till slut anslöt den, men detta kommunicerade inte appen med mig, utan det var först när jag gav upp och gick ut från uppkopplingsförsöket som jag såg att den hade lyckats parkoppla ändå.
Sensorn var återigen svår att koppla till appen och efter flera försök gav jag till slut upp. Det tog dessutom någon dag innan enheten ens dök upp som ett alternativ att lägga till.
Hur appen fungerar
Till Somfys allt-i-ett-lösning finns som sagt en app. Appen finns både till IOS och Android och kostar inget att ladda ner. Den är lättnavigerad och lätt att förstå men finns bara på engelska, så stöd för svenska saknas tyvärr. Flera familjemedlemmar kan vara kopplade till systemet och det går att se vilka som är hemma eller inte.
Jag kan även ställa in olika tids- eller platsbaserade händelser. Exempelvis, klockan nio på morgonen slås larmet automatiskt på och stängs av vid 17 eller att nattläget är på mellan midnatt och sju på morgonen. Jag kan även ställa in så jag får en notis när jag går hemifrån där jag påminns om att sätta på larmet.
Dels kan flera familjemedlemmar ha egna konton men det går även att registrera grannar, familj som bor någon annanstans eller vänner som får en notis om oönskad rörelse upptäcks och sirenen drar igång. Jag har testat att lägga till min syster och hon fick mycket riktigt ett meddelande med ett videoklipp när jag drog igång sirenen.
Det går även att ställa in så kameran ska ha överseende med djur och barn. För att alarmet inte ska reagera på exempelvis lövverk utomhus krävs det att kameran registrerar både en värmeökning och rörelser för att ge utslag.
Vanligtvis har jag min mobil på helt ljudlöst, utan vibrationer. På en Iphone kan Somfy inte kringgå denna inställning vilket leder till att notiser om att sirenen går igång också blir tysta notiser. I en drömvärld hade jag velat få en ljudlig notis även om jag har ljudlöst läge aktiverat. Men detta är något som inte går att beskylla Somfy för.
När kameran är i aktivt läge, alltså att alarmet är igång, börjar den spela in så fort den upptäcker rörelse. Det finns även en funktion du kan slå på som gör att sirenen aktiveras om du rör eller flyttar kameran samtidigt som larmet är aktiverat.
Sirenen
Jag testade vad som hände om jag gick runt i lägenheten samtidigt som larmet är på. Efter några sekunder börjar kameran ge ifrån sig ljud. Efter ytterligare några sekunder låter den mer intensivt för att till sist dra igång sirenen, som har en ljudstyrka på 90 decibel. Mycket riktigt lät sirenen väldigt högt och jag nästan hörde hur mina grannar blev förvånade och lite nervösa. Samtidigt fick jag flera notiser i mobilen om vad kameran upptäckte och det kom upp ett meddelande där jag lätt kunde ringa 112.
Jag kan även bestämma i appen hur snabbt jag vill att siren drar igång. Antingen går sirenen igång efter att du har fått några varningar, eller om den känner av rörelse när larmet är aktiverat, eller så måste du sätta igång det manuellt.
Medlemskap och abonnemang
När du köper Sonfy One Plus får du automatiskt ett gratis basabonnemang där följande ingår:
Begränsade filmklipp om 10 sekunder som sparas uppemot ett dygn.
Obegränsade notiser till dig, familjemedlemmar och grannar om förändringar eller misstänkta händelser.
Du kan även betala extra för ett silverabonnemang som utöver detta ger dig:
Tillgång till att spela in längre filmklipp. Filmklippen kan sparas upp till sju dagar, tillgång till allt ditt sparade videomaterial. Det går även att permanent spara till 10 minuter långa HD-klipp. Medlemskapet kostar 4,99 euro i månaden.
Tillbehör som går att köpa:
Som jag nämnde innan går det utmärkt att köpa till fler Intellitag-enheter. Ett fem-pack kostar 1 995 kronor. Det går även att köpa enskilda som kostar 495 kronor. Vill du köpa fler Key Fob-kontroller kostar de 295 kronor styck.
Du kan komplettera systemet med en IP-kamera, rörelsesensorer för inomhusbruk, en utomhussiren, väggfästen och enhet som förlänger räckvidden mellan alla produkter i Somfy Protect-sortimentet. Denna är dock bara en radioförlängare och förlänger inte bluetooth eller wifi.
En del av vems smarta hem?
Somfy har stöd för några olika system, bland annat Amazon Alexa, Nest och IFTTT.
Perfekt för bus
Kameran fångar både video och ljud, det går även att prata med de i huset eller lägenheten med hjälp av kameran. Om jag håller in tala-knappen i appen kan jag spela in ett meddelande som sedan spelas upp från kameran. Jag har upptäckt att detta är lite läskigt, antagligen rätt behändigt om man har barn men också väldigt, väldigt bus-vänligt. Är någon familjemedlem hemma och ser på film kan jag se vad de tittar på och i ett enkelt knapptryck avslöja allt möjligt i filmen eller serien. Eller så kan jag ge ifrån mig läskiga ljud när någon kollar på skräckfilm. Väldigt roligt!
Sammanfattning:
Jag gillar vad Somfy vill göra men tycker inte att de i dagsläget når enda fram. Appen buggar en hel del, det är ett projekt att lägga in nya enheter i appen och det tar flera sekunder för mig att få upp en bild om jag vill se vad som under i mitt hem när jag är borta.
Av ett allt-i-ett-larmsystem begär jag lite mer stabilitet och pålitlighet. Jag tycker också att det är lite tråkigt att jag inte får full tillgång till vissa funktioner om jag redan betalat 2 395 kronor för systemet (som jag antagligen måste komplettera med fler sensorer och taggar). Jag ska dessutom betala en månadskostnad som jag inte är supersugen på.
Fördelar:
+ Lättnavigerad app
+ Snygg design
+ Man kan bestämma mycket själv om var och hur den ska göra saker
Nackdelar:
– Buggig app
- Kamerans videoström laddas långsamt
– Bökig att lägga till enheter
– Måste betala för ett abonnemang för att få alla funktioner