Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Bekräftat

Apple gör din Iphone långsammare

I ett uttalande bekräftar Apple att Iphone-modeller drar ner hastigheten under vissa omständigheter, som när batteriet blir äldre. Det handlar dock inte om att tvinga folk att köpa nytt, utan tvärtom att bevara telefonen i användbart skick.

Under många år har en seglivad myt cirkulerat på nätet och bland telefonanvändare, nämligen att Apple genom en uppdatering av mjukvaran medvetet skulle göra äldre Iphone-modeller långsammare när nya lanseras. Syftet som anges är att locka eller tvinga kunder att istället köpa en ny Iphone och lägga bort den gamla.

Att Apple medvetet skulle göra användarupplevelsen sämre i hopp om att sälja fler nya telefoner kan fortfarande avfärdas som orimlig. Detta vore inte bara långsiktigt förödande för Apples varumärke, utan också troligtvis olagligt enligt flera länders konsumentlagstiftning.

De senaste uppgifterna har dock gett konspirationsteoretiker ny ammunition. Apple bekräftar nämligen att äldre Iphone-enheter mycket riktigt görs marginellt långsammare; på grund av att batteriet blivit slitet. Syftet är dock inte att förkorta livslängden på enheten utan snarare det motsatta.

Långsammare efter uppdatering

Bakgrunden är att användare på Reddit rapporterat om försämrad prestanda i både Iphone 6 och 6S sedan lanseringen av operativsystemet IOS 11, något som senare fick stöd av prestandamätningar i verktyget Geekbench 4. Processorns prestanda visade sig i många fall vara lägre än förväntat för många användare, men åtgärdades efter ett batteribyte. Detta skrev vi om tidigare i månaden.

Apple har nu gjort ett uttalande till bland annat Techcrunch där de alltså bekräftar att Iphone-telefoner får sänkt prestanda under vissa omständigheter. Vad det handlar om är att undvika att telefonen stänger av sig själv, som ett resultat av att strömtillförseln från batteriet inte räcker till. Denna situation uppstår primärt när battericellerna blivit slitna med tiden, men också vid kalla temperaturer eller när batterinivån är låg. Apple skriver:

– Vårt mål är att ge våra kunder den bästa upplevelsen, vilket innefattar allmän prestanda och att förlänga livslängden på deras enheter. Lihtium-jon-batterier får sämre förmåga att leverera ström i kalla temperaturer, när laddningen är låg eller när de blir äldre med tiden, vilket kan resultera i att enheten oväntat stängs av för att skydda de elektroniska komponenterna.

Förra året släppte vi en funktion för Iphone 6, Iphone 6S och Iphone SE för att jämna ut belastningstopparna när det behövs för att hindra att enheten oväntat stängs av under dessa omständigheter. Vi har nu utökat den funktionen till Iphone 7 med IOS 11.2 och planerar att lägga till stöd för ytterligare produkter i framtiden.

Frågor återstår

I korthet verkar alltså Apple ha haft valet mellan att låta Iphone-enheter plötsligt stängas av när ett batteri inte kan tillgodose en maxbelastad processors strömbehov, eller att i dessa fall klocka ned processorn till en lägre hastighet.

Så långt allt väl, och valet att hålla processorns hastighet nere är förmodligen i situationen det klokaste valet. Flera frågetecken kvarstår dock, så som varför Apple inte kommunicerat den så kallade funktionen till sina användare. I och med att ett nytt batteri åtgärdar problemet kunde det här finnas en bra möjlighet för Apple att tipsa om ett batteribyte, exempelvis via en notis i IOS. I Sverige kostar ett batteribyte cirka 800 kronor inklusive moms.

Intressant är också att den dryga året gamla Iphone 7 nämns bland de berörda telefonmodellerna i och med lanseringen av IOS 11.2. Detta behöver dock inte innebära att ett ett år gammalt batteri ska antas vara utslitet, utan det kan lika gärna vara Apple som vill ha åtgärden på plats när Iphone 7-batterier senare nästa år börjar tappa i kapacitet. Funktionen ska som nämnts också kunna aktiveras i till exempel kallt väder när battericellerna påverkas.

Det är alltså inte säkert att en användare kommer att märka av nedklockningen i praktiken. Som funktionen är designad kommer systemet på telefonen aktivt att hålla koll på batteriets hälsa, och först när batteriet saknar kapacitet att tillgodose en strömkrävande begäran från processorn kommer hastigheten att gå ned. Resultatet blir att begäran istället sprids ut över flera processorcykler, det vill säga telefonen blir långsammare. Därför kommer prestandakrävande processer att påverka mer, något som Geekbench och liknande processortester per definition är.

Att det finns en rimlig teknisk förklaring till förfarandet är gott och väl, men det som riskerar att slå tillbaka mot Apple är bristen på tydlig kommunikation. Även om syftet med att göra en äldre Iphone långsammare under vissa omständigheter är att förlänga livslängden på mobilen snarare än tvärtom, ser det knappast bra ut att sådan information kommer fram på användarforum, tekniksidor och i kvällspressen.

Källa: Techcrunch

Läs mer:

Kommentarer
74 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.