Tyskland lagstiftar om hatpropaganda på internet
Företag verksamma i Tyskland får numera anstränga sig extra för att hantera inlägg som klassas som hatpropaganda, eller betala dryga böter.
Tyskland tillämpar sedan årsskiftet en kontroversiell lag där företag som Facebook och Twitter kan tvingas böta om de inte tar bort inlägg som klassas som hatpropaganda. Lagen trädde egentligen i kraft redan i oktober, men företagen fick några månader på sig att förbereda sig. Exempelvis sägs tyska Facebook ha anställt ett hundratal personer vars arbetsuppgift blir att hantera anmälda inlägg.
Lagen dikterar att det ska finnas en effektiv och transparent procedur för att hantera anmälningar om hatpropaganda. Ärenden ska kunna hanteras inom ett dygn, för mer komplicerade fall tillåts dock upp till en vecka. Konsekvensen av att inte följa lagen är dryga böter, upp till 50 miljoner euro, eller omkring 490 miljoner kronor.
Kritiken mot lagen handlar huvudsakligen om att yttrandefriheten på nätet hotas och att en orimligt stor börda placeras på företagen att avgöra vad som är lagligt eller ej. Politikerna menar å andra sidan att lagen är helt nödvändig för att hantera den ökande mängden rasistiska och terroruppmanande inlägg som förekommer på sociala medier.
Det återstår att se om trenden smittar av sig på andra länder i Europa och övriga världen.
Vad tycker du? Behöver vi en lag mot hatpropaganda även i Sverige?