Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Test: Amanda och Andreas testar Docma

Videotjänsten som fokuserar helt på dokumentärer låter lockande, men i praktiken känns den tyvärr som en halvfärdig idé som släppts för tidigt.

Nyligen lanserade mediemogulen Bonnier en strömmande videotjänst för historiska och vetenskapliga dokumentärer. Tjänsten heter Docma och kostar 59 kronor i månaden, med undantag för de två första veckorna för de är gratis. Du kan även göra ett test och om du svarar rätt på frågorna får du första månaden gratis.

När du registrerar dig måste du ange ett kontokort som Docma kommer börja dra pengar från efter de första 14 dagarna. Det är ingen bindnings- eller uppsägningstid, förutom att du kan få vänta någon månad om du avbeställer på fel sida datumet när pengarna dras.

Tjänsten finns i Sverige, Norge, Finland och Danmark och det är inte ovanligt att information, språk och uppgifter blandas lite hejvilt. Docma fokuserar på dokumentärer som enligt dem själva valts ut med omsorg. Docma samarbetar med Världens Historia och Illustrerad Vetenskap, som även de ägs av Bonnier Publications International.

Under varje dokumentär finns en lista på artiklar från respektive tidning på ämnet dokumentären avhandlar. Om det finns andra dokumentärer som vidrör ämnet eller temat finns även de att finna längst ner under dokumentären. Artiklarna är fria att läsa och du kan dela med dig av dessa på sociala medier såsom Facebook eller Twitter.

Hur kan jag använda tjänsten?

Än så länge finns det ingen tillhörande app till tjänsten, varken till IOS, TV OS, Android eller Chromecast. Tjänsten är endast webbklientsbaserad och ska fungera i de vanligaste webbläsarna; Chrome, Safari, Edge, Firefox, Explorer och Opera.

Vill du titta på Docma på din tv finns det lite olika tillvägagångssätt du kan använda dig av. Om du har en Chromecast i ditt hem kan du använda Google Home-appens skärmspeglingsfunktion på din mobil eller surfplatta. Tyvärr har inte IOS-versionen av Google Home stöd detta.

Du kan även använda Cast-tillägget i Google Chrome via dator, mobil eller surfplatta. Om du vill kolla på din Apple TV får du helt sonika skärmdela innehållet från din Iphone eller Mac.

Docma har ännu inget offlineläge så du måste alltid ha tillgång till internet för att kunna kolla på dokumentärerna. Docma själva skriver på sin webbplats att de jobbar för att utveckla en Docma-app till både IOS, Apple TV och Android och att de förväntar sig att apparna är klara inom kort. Det är dock otydligt vad deras definition av kort är.

Det går att använda Docma på upp till fem enheter och överskrids detta kan medlemskapet upphöra.

Hur stort är utbudet?

Utbudet är betydligt skralare än exempelvis Netflix utbud av dokumentärer. Vi räknade på detta idag den 12:e januari 2018 och under genren dokumentärer finns 481 unika titlar listade i Netflix, medan Docma har ynka 37 dokumentärer vid samma tidpunkt. Det är nästan så få titlar att du nästintill kan plöja samtliga under testperioden. Docmas största säljargument är dock att alla dokumentärer ska vara högkvalitativa och noggrant utvalda så det kommer kanske inte som en chock att utbudet är betydligt magrare.

För att undersöka hur unikt Docmas utbud är tog vi 10 stycken stickprov för att se om dokumentärerna även går att hitta på Netflix, HBO Nordic, SVT Play, Viaplay och Youtube. Titlarna vi har valt ut är följade:

  • Return of the Black Death

  • Oceans of the solar system

  • The Bomb #1

  • Lusitania - 18 minutes that changed the world

  • The Greatest Knight

  • The Ghost Army

  • In Search of Santa Claus

  • Mummifying Alan

  • How to live longer

  • Cyber War Threat

Inga av dokumentärerna finns på Netflix, HBO Nordic, SVT Play eller Viaplay men flera av dem finns i sin helhet eller uppdelade på några video-klipp på Youtube. Vi hittade exempelvis Return of the Black Death, The Greatest Knight, The Ghost Army och Cyber War Threat på Youtube.

Amanda tycker till om Docma

Jag har haft väldigt svårt för att ta den här tjänsten på allvar. Jag har främst använt den på en Mac med Safari och där har det strulat otroligt, ibland har det inte ens gått att se på dokumentärerna och ofta börjar de lagga mitt i och jag behöver starta om webbläsaren för att kunna fortsätta kolla. Jag testade även att spela i en Chrome-webbläsare men tjänsten fortsatte strula.

Informationen de har på sin sida säger många gånger emot varandra och ibland är den helt felaktig (som att tjänsten skulle kosta 69 kronor i månaden). Webbplatsen är långt ifrån klar och på vissa ställen går det till och med att se anvisningar och anteckningar om vad som borde vara där istället för anteckningarna.

Utbudet är väldigt litet och många av filmerna verkar finnas på Youtube, där de är helt gratis. Det finns helt enkelt väldigt få incitament för mig att ens överväga att ha tjänsten i dagsläget, men det kanske blir bättre med ett växande utbud och ny app. Jag håller fingrarna i alla fall för jag gillar uppslaget.

Andreas tycker till om Docma

Min initiala reaktion till Docma var mer positiv än Amandas. Jag testade att spela upp några dokumentärer på min bärbara dator med ett stabilt nätverk med bra bandbredd, och jag kunde inte klaga på vare sig stabilitet eller bildkvalitet. När jag vid ett senare tillfälle försökte använda tjänsten på annan plats med annat nätverk och dator strulade Docma precis som för Amanda, och det är oklart om det är datorn eller nätverket som tjänsten inte gillar.

Trots att jag hade valt svenska som språk smög sig norska in lite här och där i sajtens text. Detta i sig är inget stort irritationsmoment, en nystartad tjänst kan få dispens för småbrister, men att undertexterna i dokumentärerna fortsatte att textas på norska trots att jag upprepat valde svenska undertexter är ett större problem. Nog för att jag förstår att läsa norska, men kan man välja språk ska det också växla till önskat språk.

Jag testade även att stoppa uppspelningen på datorn och se om tjänsten stöder återupptagning påbörjad uppspelning på annan enhet, och visst stöds det. När jag började spela samma film på en Ipad frågar tjänsten om jag vill återuppta uppspelningen, och det lyckas den med utan problem när jag svarar ja. Problemet med fel språk på undertexterna består dock här, och när jag tycker upp videon i fullskärmsläge försvinner undertexter helt.

Alla dessa brister må vara irritationsmoment, men jag skulle ändå kunna leva med dem om tjänsten var sprängfylld med bra dokumentärer som jag inte får tillgång till någon annanstans, men så är inte fallet. Det finns kanske ett fyrtiotal dokumentärer på Docma, och flera av dessa finns hos andra tjänster. Netflix och SVT Play erbjuder dessutom betydligt fler dokumentärfilmer, i betydligt fler kategorier och ämnen, och samtliga av dessa kan spelas upp med valt språk för undertexterna.

Docma är helt enkelt inte värt 59 kronor i månaden för det magra utbud som erbjuds och de flertalet brister som finns. De hade vunnit mycket på att vänta till dess att tjänsten var mer färdigbyggd, att de hunnit ta fram appar för telefoner och Chromecast/Apple TV och att de faktiskt lyckats fylla den med så många dokumentärer att det blir ett riktigt försäljningsargument för tjänsten. Förhoppningsvis lever den länge nog för att de ska lyckas med detta.

Sammanfattning

Docma lovar gott och håller vad de lovar, att tillhandahålla kurerade dokumentärer som inte finns hos de andra stora kommersiella videotjänster. Samtidigt brister tjänsten på alldeles för många sätt för att vi ska kunna rekommendera den. Kopplingen till artiklar från Bonniers vetenskapliga och historieinriktade publikationer är smart, och hade de bara väntat med introduktionen tills tjänsten var mer färdigbakad hade det kanske blivit ett starkt säljargument. Som det är nu rekommenderar vi att du avvaktar och ser om tjänsten och dess utbud växer till sig tillräckligt mycket för att det ska vara värt en extra prenumerationsavgift bredvid övriga tjänster i din digitala vardag.

Fördelar:
+ Kul koncept
+ Kopplade artiklar för fördjupning

Nackdelar:
– Felaktig och rörig information
– Litet utbud som delvis går att hitta på Youtube
– Buggig upplevelse
– Ingen tillhörande app

Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.