Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Amandas musikäventyr del 2 – Välj högtalare efter tjänst

Amanda fortsätter sitt musikäventyr och denna gång dyker hon ner i havet som är Bluetooth, Airplay och Spotify Connect, och passar på att gå igenom vilken högtalare som passar till vad.

Ni kanske tror att jag har gått vilse i mitt stora musikäventyr, men räds icke! Jag kanske hamnade på några villovägar och vara tvungen att klara ett sidoäventyr (läs mitt test av Icon X) men nu är jag tillbaka och ska denna gång undersöka världen av högtalare.

Trådlösa högtalare går att parkoppla via Bluetooth för att strömma musik från telefonen eller datorn till högtalaren. Både Apple och Spotify har dock även sina egna lösningar för att få till detta – Airplay och Spotify Connect – som kan vara att föredra framför Bluetooth. Men för att kunna njuta av din musik över Airplay eller Spotify Connect måste även din högtalare ha stöd för detta. Jag tänkte därför gå igenom (med visst urval) de högtalare som har stöd för Airplay, Spotify Connect samt de som har stöd för båda.

Varför inte Bluetooth?

Det finns flera nackdelar och störiga moment med att lyssna på musik som strömmas via Bluetooth. Självklart finns inte bara nackdelar; oftast är det väldigt lätt att parkoppla och det är lätt att komma med igång med Bluetooth-högtalare. Den kanske smidigaste egenskapen är att de är lätta att ta med överallt och det går lyssna på musik där det passar utan ett enda Wifi-nätverk finns tillgängligt.

Ett av de mest störiga momenten med musik över Bluetooth är för många alla de avbrott och plingande som följer med från mobilen. Varje gång du får ett sms, en notis eller ett samtal tystnar musiken och istället hörs bara en massa plingande hit och dit. Bluetooth har oftast också en kort räckvidd i jämförelse med exempelvis Wifi och det är inte helt ovanligt att ljudet plötsligt börjar hacka för att personen med telefonen råkar gå iväg lite för långt.

Bor det flera människor i hushållet, eller om du har massa olika enheter du vill strömma från, kan det vara minst sagt bökigt att spela upp musik från olika enheter på ett smidigt sätt.

Dessutom har Bluetooth inte särskilt mycket att skryta med när det gäller bandbredd. Bluetooth 5.0 klarar förvisso okomprimerade format betydligt bättre än sina föregångare men stödet för det är i dagsläget inte speciellt utbrett. Om du försöker lyssna på okomprimerade format över Bluetooth komprimeras de i överföringen, något som för en ljudentusiast är minst sagt tråkigt. Detta problem är inte relevant för tjänsterna Apple Music och Spotify eftersom de inte har stöd för okomprimerade format, men för dig som också vill kunna njuta av din personliga lossless-samling kan det vara viktigt att ha med i beräkningen.

Är du mån om att spara på ditt batteri, vilket alltid är trevligt, är även Wifi att föredra före Bluetooth. När du spelar musik över Bluetooth skickas först informationen till mobilen för att sedan spelas upp i högtalaren. Om du däremot använder exempelvis Spotify Connect hämtas informationen direkt från Spotify och din mobil behöver inte gå en massa omvägar, det enda som behövs är att högtalaren och enheten du strömmar ifrån är uppkopplade på samma nätverk. Detta gäller inte dock alla Wifi-lösningar.

Både Airplay och Spotify Connect strömmar musiken du spelar upp över Wifi. Med Spotify Connect fungerar mobilen bara som en fjärrkontroll men musiken hämtas direkt från Spotify. Airplay fungerar lite annorlunda och till skillnad från Spotify Connect strömmas musiken från mobilen och inte från ursprungskällan (undantaget är Apple Music på en Homepod). Detta betyder att musiken fortfarande kommer att tystna när du får ett inkommande samtal och på många sätt är upplevelsen snarlik från musik som strömmas över Bluetooth, däremot får du antagligen längre räckvidd, bättre ljudkvalitet och stabilare uppkoppling.

Om jag vill lyssna med Airplay

B&O Beoplay M3

Vad? Kompakt liten trådlös högtalare som kan användas separat eller ingå i en multirumslösning (gäller ej över Airplay än så länge). Du styr högtalarna från Beoplay-appen. Den går att hänga på väggen eller ställa på valfri yta.
Färger: Svart och ljusgrått.
Bra att veta: Kan inte parkopplas med annan M3-högtalare för stereo.
Övriga stöd: Bluetooth och Google Cast.

Om jag vill lyssna med Spotify Connect

Sonos Play (alla) och Sonos One

Vad? Sonos är en multirumslösning med en tillhörande app som du styr från mobilen eller datorn. Samtliga högtalare i Play-serien samt Sonos One har stöd för Spotify Connect.
Färger: Vitt, svart.
Bra att veta: Sonos strömmas över Wifi oavsett om du använder Spotify Connect eller Sonos eget protokoll. Du kopplar ditt Spotify-konto eller Apple Music-konto till Sonos app för att spela musik. Trots att Sonos inte har stöd för Airplay går det att strömma musik över Wifi när du lyssnar på Apple Music i en Apple-enhet. Läs vårt test av Sonos One här.
Övriga stöd: Inget stöd för Bluetooth.

Bluesound: Pulse Mini, Flex och Pulse Soundbar

Vad? Bluesounds produkter är ett komplett trådlöst musiksystem som ger dig möjligheten att strömma musik i riktig Hifi-kvalitet. Du styr systemet från en mobil eller surfplatta och uppspelning av musik i 24 bitar stöds.
Färger: Svart och vit.
Bra att veta: Hifi-kvalitet är något som inte Spotify stöder men om du strömmar din egen musik är detta något du kommer kunna njuta av.
Övriga stöd: Tidal, Deezer, Bluetooth, och den egna appen Bluesound.

Heos by Denon: Heos-serien

Vad? Även Heos by Denon är ett multirumssystem med stöd för Hifi-kvalitet. Det finns lite olika högtalare som passar olika behov, allt ifrån nätta högtalare som är lätta att sätta upp på väggen till stora klumpar som Heos 7 som minst sagt kommer bli en del av din inredning. Heos 1 kan exempelvis växla mellan att vara en del av din multirumslösning och något som följer med ut på picknicken.
Färger: Svart och vit.
Bra att veta: Många av deras högtalare är stänktåliga och anpassade för att passa i många olika situationer. Har stöd för stereouppsättning. Du kan väja om du vill styra systemet från mobilen eller datorn.
Övriga stöd: Bluetooth, Tidal, Napster, Deezer, Soundcloud och den tillhörande appen.

JBL: Playlist

Vad? Detta är en av få av JBL:s högtalare som har stöd Spotify Connect. De allra flesta JBL-högtalarna parkopplas via Bluetooth. Playlist använder dual band-Wifi för att få en så snabb och stabil uppkoppling som möjligt. Det går även att använda en 3,5 millimeters-ingång för den som inte vill strömma musik. Tack vare att högtalaren också har stöd för Google Cast kan du integrera den din övriga smarta hemmet-lösning baserad runt Google Home.
Färger: Svart, marinblå och vit.
Bra att veta: Använder du en Android-enhet kan Google Cast-stödet vara ett ännu mer lockande alternativ för dig.
Övriga stöd: Bluetooth, Google Cast.

Om jag vill ha stöd för båda

Zeppelin Wireless

Vad? Detta är en zeppelin-formad trådlös högtalare med stöd för Bluetooth, Airplay och Spotify Connect. Det är en allt-i-ett-enhet med många valmöjligheter.
Färger: Svart och vitt.
Bra att veta: Väldigt begränsad multirumsfunktionalitet. Ingen äkta stereo.
Övriga stöd:Bluetooth.

Libratone Zipp Mini

Vad? En kompakt multirumshögtalare som är lätt att flytta runt på men som man kanske inte ska ta med sig ut på fjällvandringen. Däremot är den perfekt att ta med sig ut i trädgården. Det går att byta ut det färgglada tyget.
Färger: Rosa, blå, grön, röd, grå, gul och svart.
Bra att veta: Erbjuder en 360 graders ljudupplevelse och har en batteritid på över 10 timmar. Möjlighet att köra stereo med två högtalare.
Övriga stöd: Bluetooth.

Marshall multirum-system

Vad? Högtalarserie med härlig retro- och konsertkänsla som kommer i flera olika storlekar. Marshall är en multirumslösning där du kan bestämma om olika musik ska spelas i de olika rummen eller om samma musik spelas i alla rummen.
Färger: Svart, krämvit.
Bra att veta: Det finns även ett 3,5 millimetersuttag och en RCA-ingång.
Övriga stöd: Bluetooth, Google Cast.

Sackit Moveit

Vad? Precis som många andra har har det danska företaget Sackit satsat på en multirumslösning som styrs via en app i din mobilen. Moveit är en rektangulär liten låda som är lätt att flytta runt i hemmet efter behov. Det går även att byta den tygbeklädda fronten. Det går att ladda mobilen via högtalaren.
Färger: Grå.
Bra att veta: Det går att koppla samman 6 högtalare med varandra och de kan sättas samman i en stereolösning.
Övriga stöd: Bluetooth.

Harman Kardon Aura

Vad? Aura är en stilig högtalare med något annorlunda design. Harman Kardon Aura rekommenderas som en huvudhögtalare för det lite mindre hemmet, som schysst datorhögtalare eller som ett komplement till värstingstereon. Den är perfekt för den som uppskattar poddar och musik, och primärt använder mobilen som musikmaskin.
Färger: Svart.
Bra att veta: Vi har gjort ett test av högtalaren som går att läsa här.
Övriga stöd: Bluetooth.

Yamaha WX-030

Vad? Detta är en kompakt högtalare som har något som kallas Musiccast som gör att du kan koppla ihop enheterna med andra som också har stöd för Musiccast. Hemligheten till det bra ljudet är enligt Yamaha själva en tvåvägshögtalare, Yamahas DSP och ett stort passivt element.
Färger:
Bra att veta: Högtalaren stöd för formaten MP3, FLAC och WAW.
Övriga stöd: Musiccast, Bluetooth, Napster, Phapsody, Tidal, Deezer, Napster

B&O Beoplay A9, M5, A6

Vad? Bang & Olufsen är kända för sina stilsäkra och eleganta produkter. Den dyra tefatsformade Beoplay A9, den diskreta Beoplay M5 och den svarvade högtalaren Beoplay M5 har alla stöd för både Spotify Connect och Airplay.
Beoplay erbjuder även den egna lösningen Beolink Multiroom för att koppla samman olika högtalare utspridda över hemmets olika rum.
Färger: Svart, vitt, rökt ek och grön, grå, brun och blå (beroende på vilken högtalare du väljer).
Bra att veta: Det kan vara bra att göra extra plats för dessa högtalare, då de även är något av ett konstverk.
Övriga stöd: Bluetooth, Deezer, Google Cast, Beolink Multiroom.

Kommentarer
16 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.