Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Panthern är lös!

<img src=http://www.99mac.com/nyhetsbilder/panther-klient.jpg>

Nu är det många som precis har lagt vantarna på Apple’s nya system Panther.

Apple har lagt med en hel del nya funktioner och och förbättrat en hel del av Jaguarens ”svaga punkter”. Det som kommer att bli mest uppskattat i Panther, tror jag, är att ”badbollen” inte dyker upp lika ofta och sedan den nya fönsterhanterings-funktionen Exposé

[u]Installationstips:[/u]

Det går alldeles utmärkt att upggradera sitt befintliga OS X-system till Panther. Men det är alltid bra att göra en back-up på sitt befintliga system och dokument ifall det skulle hända något.
Med den smidiga funktionen ”Behåll användare och nätverksinställningar” så slipper man att konfigurera om sitt system. Själv har jag genomfört den typen av installation på 6 olika Macar utan några somhelst problem.

För att välja vilken typ av installation man vill göra så klickar man på ”Alternativ” i ”Skiva att installera på”-steget av installtionen.

Man kan även ”trimma” Panther-installationen. Allt som ingår i Apple’s rekommenderade installationen är inte nödvändigt för alla. För att välja bort vissa delar av installationen så klickar man på ”Anpassa” när man har kommit till steget ”Installtionstyp”. Jag har, till exempel, enbart valt att ha”Svenska” som språkversion och bara det bantar installationen med 640 Mb. Andra saker som jag inte har tagit med i min installtion är ”Extra asiatiska typsnitt” och ”Extra talsyntesröster” samt klickat bort de ”Skrivardrivrutiner” som jag inte har användning för.

När man har gjort sina installationsval så är det bara att klicka på ”Installlera” och luta sig tillbaka. Installationen tar någonstans emellan 15 minuter till 40 minuter berodende på hårdvara och systemkonfiguration.

<img src=http://www.apple.com/macosx/panther/images/index_hero_062303.jpg>

[u]Finder[/u]
Finder är snabbare i Panther. Badbollen dyker inte upp i tid och otid som i Jaguaren. Färgmärkningen av dokument och applikationer har hittat tillbaka in i Mac OS. Filnavigeringen i Finder är, enligt mig, mycket förbättrad och mycket smidigare än i tidigare OS X versioner. Även när man befinner sig i ett program och ska öppna eller spara så är det betydligt lättare att navigera i filsystemet.
Att även ”nätverk” är integrerat som en del utav Finder ser jag inte som någon nackdel, det var bara lite ovant till en början och även här är prestandan mycket bättre jämfört med Panther.
Apple har tagit ett ytterliggare steg för att ”sy ihop” sina medföljande applikationer. Mail.app, Ichat, Adressboken och Ical blir mer och mer ett sammanvävt system som delar med sig information till varandra. I mail.app ser man till exempel en grön prick brevid alla mail från personer som är tillgängliga i sin Ichat-lista samt personens Ichat-bild i brevhuvudet. Mycket läckert om man nu använder sig utav alla program Apple skickar med.
Fast User Switching är också en bra funktion för datorer som används av fler personer, man slipper logga ut och avsluta alla program och dokument. Nu så går man upp i höger hörn av Findern och väljer vilken användare man vill byta till. Självklart är den berömda 3D effekten som Steve Jobs visade på en demonstration väldigt läcker i vanlig Apple-stil. Fast User Switching är inte aktiverad från grundinstallation utan måste aktiveras i systeminställningarna.
Apple har också adderat och förändrat en del av Finderns grafiska effekter. Markeringen av dokument är numera mera tydlig och har en ram runt sig och blir inte bara ”skuggad” som i Jaguar. Varningsrutor fälls fram ur applikationerna och dokument zoomas in när man öppnar dem i Findern.
Papperskorgen har även en ny typ av ”säker” tömning som för evigt raderar bort det man slänger. Det som i praktiken sker är att Panther skriver över den kastade filens allokeringen ett antal gånger med en masssa nonsen data. Mycket bra funktion för den som är nojig!

Systeminställningar
Den ser ungefär ut som förut. En del inställningar som förut var separerade är numera ihopbakade i en och samma systeminställning. Enda egentliga nytillskotet är Exposé. En del av inställningarna har fått ett ansiktslyft och ett par nya funktioner, nästan allt till det bättre.

Skivverktyg
Skivverktyg är uppdaterat och tillåter nu användaren att avbilda hårddiskar och system-installationer. ”Återställ” är en funktion som många systemadministratörer kommer att bli lyckliga över. I skivverktyg kan man numera även aktivera och avaktivera ”Journalföringen”. ”Rätta behörigheter i Mac OS 9” är också en ny funktion som dykt upp i Skivverktyg.

[u]Exposé[/u]
Innan jag installerade Panther så hade jag läst lite om Exposé och spontant kännt att ”visst, det verkar vara en bra funktion”. Men det är nu, när jag har använt det ett tag, som jag inser hur smart och imponerande den funktionen är. Exposé är ytterliggare en funktion som man inte hade en aning om att man behövde så mycket. Nu skulle jag inte kunna leva utan den. Irritationsmomentet med att ha mycket olika program och fönster öppna samtidigt är ett minne blott tack vare Exposé.

[u]Några utav nytillskotten i Panther[/u]

FileVault
FileVault är helt enkelt en kryptering utav hemkatalogen så att all användardata är skyddad och kräver lösenord när man vill få tillgång till sina dokument.

Skrivarinställning
Skrivarinställning är efterträdaren till ”Utskriftshanteraren”. Den känns betydligt stabilare och kvickare än sin föregångare. Den stora nyheten är att man nu ifrån alla utskriftsfönster har möjligheten att skicka dokumentet som ett fax via modem eller bluetooth.

Typsnittsboken
Typsnittsboken är ett program som gör det lättare att installera och avinstallera typsnitt. Den har även en preview-funktion så att man ser de olika typsnitten. Jag kan tänka mig att till exempel reklam-folk är tacksamma över detta lilla program som gör typsnittshanteringen till en enkel match.

[u]Buggar[/u]
Jag har hittat en liten bugg i Adressboken. Om man försöker skicka SMS via blutetooth så får man enbart skicka med 68-tecken. Det finns en ”workaround” som min vän Walzhi tipsade mig om. Om man skriver mer än 68-tecken (så att det står ”för många tecken") och sedan markerar en del av texten och tar bort den så ändras antal tecken till 160 igen. Man får prova ett par gånger om det inte lyckas första försöket. Förhoppningsvis kommer en liten fix snart.
Det finns säkert ett par buggar till i Panther som man kommer upptäcka efter hand.

Efter denna helg kommer vi att få många reaktioner på Panther och säkert en hel del frågor och då vet ni vart ni ska vända er.

Kommentarer
100 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.