Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ida testar Jabra Elite 65t

Jabra Elite 65t är en modell helt trådlösa lurar som fångade Idas intresse på CES i januari. Nu har hon fått låna ett par för att testa hur de funkar i vardagen.

Under CES i januari passade Jabra på att presentera en serie nya hörlurar. Jag blev mest intresserad av Jabra Elite 65t, ett par helt trådlösa lurar lämpliga för vardagsbruk. Det var mycket svårt att bilda mig någon djupare uppfattning om lurarna där på plats, men nu har jag haft dem här hemma i Sverige ett par veckor och är redo att rapportera.

Det här är Jabras tredje generation av helt trådlösa lurar. Elite-serien de lanserat innehåller också sportmodellen Elite Active 65t och Elite 45e som har sladd mellan snäckorna. Jag fastnade för den här modellen just med vardagsanvändningen i åtanke – som ett alternativ till exempelvis Apples Airpods och Samsungs Gear Icon X som jag också testat.

Kom igång

Jabra Elite 65t levereras i en stiligt mörkgrå låda med de två snäckorna (preppade och redo med silikonpluggar på) direkt tillgängliga när du öppnar den. I lådan finns också batterifodralet och en USB-sladd för laddning. Du hittar också två andra storlekar på silikonpluggarna och en enkel manual och lite garantiinformation.

För att få ut mer av hörlurarna behövs Jabra-appen Sound Plus som finns för både IOS och Android. Apparna verkar vara i stort sett identiska på de två plattformarna, men det skiljer vilken röstassistent du kan använda. I IOS kan jag inte välja något annat än Siri (men det står att Alexa kommer snart). När jag testade med en Galaxy Note 8 kan jag välja mellan Bixby, Google Assistant och Alexa. Där måste jag dock prata engelska med alla tre alternativen – Siri förstår mig bra på svenska.

Att parkoppla lurarna till din telefon är busenkelt. Starta de två lurarna om de inte startar automatiskt när du tar ur dem ur fodralet och leta efter dem i Bluetooth-inställningarna.

Appen

Jabra Sound Plus behövs som sagt för att få ut lite mer av dina hörlurar. Det är här här du gör inställningar, justerar hur det låter när du lyssnar på musik eller rådfrågar manualen. Appen är i det stora hela enkel att använda och förstå sig på.

Mitt enda klagomål gäller EQ-inställningarna som är för komplicerade för mig. Det är bara några punkter jag kan dra upp och ned för att åstadkomma olika kurvor. Jag hade gärna sett att det fanns några förinställningar med pedagogiska namn som "hårdrock", "podcast", "mer bas" eller dylikt. Det hade också varit trevligt att kunna spara inställningar man gillar och vill hitta tillbaka till.

Hur passar de?

Ibland tror jag att det är något fel på mina öron när jag testar hörlurar för att ingen av pluggarna som följer med tycks passa så där riktigt bra. Jabra-lurarna passar roligt nog direkt ur lådan, de kommer levererade med medium-varianten av silikonpluggar redan på. Ett par mindre och ett par större finns i en liten förpackning i lådan om man vill byta, men den har jag inte ens öppnat.

Jabra-lurarna stoppas in i örat och genom att vrida till så att mikrofondelen hamnar mot munnen tycker jag de sätter sig bra. De sitter endast fast med silikonpluggen in i örongången, precis som vilka in-ear-lurar som helst – men eftersom de har inbyggda batterier och dylikt sticker de ut lite grann.

Det betyder att om du som jag har en stor halsduk runt halsen och en mössa neddragen över öronen när du är ute så här års riskerar du att dra loss lurarna då och då av misstag. Inte när jag väl är påklädd och ute kanske, men när jag kommer in och ska ta av mig mössan och halsduken händer det då och då att de far iväg över golvet.

Hur låter de?

Hur använder man ett par hörlurar i vardagen? Det kan säkert vara väldigt olika – jag har inte suttit i tysta rum och finlyssnat på musik, utan använt dem till och från jobbet med "lagom volym". Jag har lyssnat på poddradio, musik från blandade genrer och pratat i telefon och tycker Elite 65t får väl godkänt generellt.

Någon gång har jag upplevt ett svagt brus medan jag lyssnat (då var jag ute med massa halsduk och mössa på), men jag har inte upplevt något avbrott eller några andra Bluetooth-relaterade problem när jag lyssnat med mobilen i fickan. På kontoret har jag ibland lyssnat lite med mobilen på bordet och gått runt lite utan några större bekymmer (som vanligt med Bluetooth-kopplade prylar funkar det att gå runt i samma rum och kanske rummet bredvid utan avbrott).

Det går att dubbeltrycka på ena luren för att släppa in ljud från omgivningen, vilket är praktiskt när jag vill köpa "lyxkaffe" på väg till jobbet eller säga hej till någon granne jag möter på väg hem utan att behöva först pausa det jag lyssnar på och sedan ta ur hörlurarna.

Med Jabra-appen kan jag också välja om jag alltid vill få in lite (eller mycket) omgivningsljud medan jag lyssnar på något eller inte. För den som rör sig mycket i trafikerade områden kan det säkert vara en bra grej, jag har för det mesta valt att stänga in mig i min egen lilla bubbla. Uppskattar dock inställningsmöjligheten.

Eftersom det här är ett par in-ear-lurar behöver de sitta ordentligt för att du ska få något bra basljud. Jag har lyssnat via Apples Podcast-app eller Spotify (med högsta kvaliteten de erbjuder) och även innan jag experimenterade lite med EQ-kurvan var jag nöjd med ljudet. Det är lagom av allt, inte för mycket bas som det kan vara på en del lurar nu för tiden.

Hur ser de ut?

Jabra-lurarna är lite tråkiga om jag jämför med de chockrosa Gear Icon X som min kollega Amanda nyligen testade (jag gillar starka färger överlag) och inte lika stiliga som jag tycker att Apples Airpods är (de sticker också ut lite mindre och jag råkar inte tappa dem lika ofta). Elite 65t är ganska diskreta och smälter nog in rätt bra i de flesta sammanhang.

Användning i praktiken

Jag har trivts bra med Jabra Elite 65t under veckorna vi haft tillsammans, men helt perfekta är de inte så jag kommer att fortsätta leta. Batteritiden är utmärkt, för mig räcker de där 15 timmarna med batterifodralet långt. Jag lyssnar kanske 2 timmar varje dag till och från jobbet och inget på helgerna.

Batterifodralet kändes först svårt att öppna, men efter ett tag kom jag på tricket (tryck in locket lite vid låset så öppnas det enkelt). Låsanordningen är med andra ord ordentlig och fodralet öppnar sig inte av misstag i fickan – vilket är bra.

Röststyrningsmöjligheterna har jag använt mycket lite (men det gör jag överlag även utan hörlurarna). Genom att hålla in ena knappen en sekund aktiverar man vald assistent och det går att ringa upp någon, kolla kalendern eller vad man nu än tänkt sig precis som man kan i telefonen. Det är kul att lurarna har stöd för Alexa (som ju inte är en inbyggd assistent i telefonerna), men så länge Alexa inte pratar svenska drar jag mig för att använda henne.

De här hörlurarna kostar cirka 1 700 kronor via Jabras webbplats och något mer via Elgiganten. Det är de värda och jag ger dem vår utmärkelse Imponerande.

Fördelar
+ Bra ljud och passiv brusreducering
+ Användbara inställningsmöjligheter i appen
+ Stöd för Alexa inbyggt

Nackdelar
− Sitter okej, men inte lämpliga för mer intensiva aktiviteter
− EQ-inställningarna helt manuella

Tekniska specifikationer – Jabra Elite 65t

Tillverkare
Jabra
Hörlurstyp
In-ear
Brusreducering
passiv, med 4-mikrofonsteknik minskas ljud från omgivningen
Funktioner
Startar automatiskt när du tar upp dem, pausar när du tar ut en lur ur örat, ställ in din egen EQ via Jabra-appen
Anslutning
Trådlös, Bluetooth 5.0, kan kopplas till två enheter samtidigt och komma ihåg upp till åtta
Bluetooth-profiler
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP), Audio/video Remote Control Profile (AVRCP), Hands-free Profile (HFP), Headset Profile (HSP), Phonebook Access Profile (PBAP)
Batteritid
5 timmar (upp till 15 timmar med batterifodralet)
Laddning
USB (sladd medföljer), sker via batterifodralet
Kommentarer
17 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.