MWC 2018

Så skiljer sig Galaxy S9 från S8

Vid en första anblick är Galaxy S9 väldigt lik föregångaren, men det finns några viktiga skillnader. Vi går igenom nyheternas paradnummer.

Under gårdagens presentation av Samsungs nya flaggskepp Galaxy S9 visades nya funktioner upp med pompa och ståt. Bokstavligt talat då telefonen firades med dansande lyckliga människor i bästa väckelsemöte-stil. Men med en telefon som är så lik sin föregångare kan det vara svårt att få grepp på exakt vad det är som är nytt mellan Galaxy S9 och föregångaren Galaxy S8. Vi går igenom de viktiga skillnaderna.

Produktdesignen

  • Den mest kritiserade egenskapen hos Galaxy S8 och S8 Plus var den obekväma placeringen av fingeravtrycksläsaren som där fanns uppe till höger om kameran. Samsung förstod att det inte var helt uppskattat och har därför flyttat fingeravtrycksläsaren till telefonens mittensektion under kameran.

  • Designen är densamma men Samsung har justerat skärmens välvda kanter så att de flyter in i kamerans kanter bättre, vilket gör skärmens kanter inte är lika distinkt markerade som med S8-telefonerna. Skärmarna är annars lika stora i de båda produktfamiljerna och upplösningen är också densamma.

Varför vill man ha variabel bländaröppning?

Kameradelen i flaggskeppsmobiler den senaste åren har i regel fokuserat på att bländaröppningen ska bli så vid som möjligt. Bländaröppningen har gått från att legat över ƒ/2,0 till att sjunka så lågt som ƒ/1,7. Fördelen med en stor bländaröppning är att den kan släppa in betydligt mer ljus, vilket ger kameran en klar förbättring när den används i miljöer med svag belysning.

Så varför inkluderar då Samsung en variabel kamera som kan nå en så snäv bländaröppning som ƒ/2,4? Anledningen är att en snäv bländaröppning erbjuder en betydligt skarpare bild jämfört med en stor bländaröppning som är betydligt "mjukare" med sämre skärpa. Med en variabel skärpa kan telefonens mjukvara avgöra vilken typ av scen användaren försöker fotografera, och välja mellan ƒ/1,5 och ƒ/2,4 beroende på vilken som är bäst lämpad för miljön som ska fotograferas.

Om omgivningen är svagt belyst kan kameran växla över till den större bländaröppningen, och om användaren försöker ta ett porträttfoto växlar den över till den snävare bländaröppningen som ger ett porträtt med bättre skärpa.

Paradnumret är kameradelen

  • Primärkameran har en variabel bländaröppning från ƒ/1,5 till ƒ/2,4

  • Galaxy S9+ har precis som S8+ en bakre sekundär telefoto-kamera. Den sekundära telefotokameran har dock fast bländaröppning på ƒ/2,4 och inte den variabla bländaröppningen som den primära kameran skryter med.

  • Kameran är den tveklöst största fokusfunktionen hos Galaxy S9 och en av funktionerna som lagts till är att kameran kan spela in i super-slow motion, tack vare integrerat minne på kamerasensorn. Video kan spelas in i 960 bilder per sekund, vilket ger betydligt snyggare slow motion-video än exempelvis Apples 240 bilder per sekund. Galaxy S9 spelar dock in super slow motion i upplösningen 720p.

  • Kamerasensorn är fortfarande på 12 megapixel, men Samsung säger sig ha förbättrat autofokus-systemet Dual Pixel som ska ge snabbare autofokus än hos Galaxy S8-telefonerna. Nu ska även fler beräkningar göras direkt på hårdvaran innan resultatet skickas till mjukvaran, vilket ska ge bland annat minskat brus i bilderna. Reducerat brus ska även gälla för inspelad video.

Varför så låg upplösning i super slow motion?

Galaxy S9 spelar in slow motion-video i så hög hastighet som 960 bilder per sekund, vilket ger en häftig effekt, men den spelar endast in i upplösningen 720p. Anledningen till detta är att funktionen görs möjlig genom att minne integreras direkt på kamerasensorn, vilket är en extremt liten kretsyta där det inte finns mycket utrymme till transistorer.

Samsung har därför inte kunnat integrera mer minne på sensorn än vad som räcker till för 720p. När Sony presenterade Xperia XZ1-familjen i fjol stödde den super slow motion i 960 bilder per sekund i 720p av just denna anledning. Under årets MWC-mässa har Sony presenterat Xperia XZ2 med super slow motion i 1080p, vilket innebär att de lyckats klämma in mer minne på kamerasensorn, sannolikt eftersom deras design har kunnat mognat sedan fjolårets lansering.

Skillnader på insidan

  • Galaxy S9 får precis som S8 blott 4 GB primärminne, medan S9 Plus får 6 GB primärminne. Galaxy S8 Plus hade likt lillebror S8 bara 4 GB primärminne. Detta och kameran gör att det är stora skillnader mellan de båda modellerna som inte fanns med S8-telefonerna.

  • Batteriernas kapacitet är precis samma som i Galaxy S8-serien, det vill säga 3 000 milliamperetimmar för Galaxy S9 och 3 500 milliamperetimmar för S9 Plus. De nya systemkretserna, Snapdragon 845 i USA och Exynos 9810 på svenska marknaden, ska vara mer energieffektiva vilket kan ge något bättre batteritid, men det återstår att se vilken skillnad det gör i praktiken.

  • Galaxy S9-telefonerna har utrustats med stereohögtalare som ska ge mer effektfull och rikare ljudbild. Telefonerna stöder även Dolby Atmos surroundljud vilket tillsammans med den HDR-kapabla Super AMOLED-skärmen borgar för en trevlig filmupplevelse på resande fot.

Läs mer:

Med nya flaggskeppet Xperia XZ2 satsar Sony på underhållning
Kameran i fokus när Samsung avtäcker Galaxy S9

Kommentarer
55 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.