Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Duolingo släpper klingon-kurs

Tjänsten Duolingo vill lära oss nya språk, men vem säger språkkurser måste begränsas till språk härifrån jorden? Den senaste kursen lär ut klingonska – ett riktigt språk för ett fiktivt folk.

Duolingo är en tjänst som lär ut språk alldeles gratis via nätet. Allt bygger på frivilliga – lite likt hur uppslagsverket Wikipedia fungerar. Via en inkubator kan språkintresserade hjälpa till att ta fram tjänstens alla kurser – men eftersom mycket bygger på frivilliga insatser och kurserna ska nå upp till en viss standard kan det ta tid för dem att komma till liv.

Star Trek-fans har kanske väntat på Duolingos kurs i klingonska mycket länge (arbetet påbörjades 2015) – men alldeles oavsett finns kursen nu äntligen tillgänglig gratis via tjänstens webbsida. Den kommer också till tjänstens appar som finns för IOS och Android. När vi kontaktar Duolingo har de ingen tidsplan för när det kommer att ske, men lovar att hålla oss uppdaterade.

En av dem som varit med och bidragit med kunskaper till klingon-kursen är Felix Malmenbeck. Han hör till en grupp på kanske 30–50 personer som talar klingonska flytande. Jag kontaktade Felix för att ta reda på mer.

Hur kommer det sig att du kan klingonska?
– En kombination av mitt intresse för konstgjorda språk och mitt intresse för MMORPG:er ledde mig hit. År 2005 fick jag höra att Star Trek Online var under utveckling. Jag hade aldrig sett på Star Trek, men visste att det fanns mycket material att utgå från, så det verkade som en bra kombo. Dessutom visste jag att det fanns ett språk som talades av några av utomjordingarna i rymden, så jag började lära mig det.

Klingonska är ett konstgjort språk (på engelska kallas det kort för conlang) som kom till världen i samband med serien Star Trek. Från början skulle det vara ett rekvisitaspråk, men det blev större än så. Marc Okrand har konstruerat ett för serien ändamålsenligt språk med omkring 1 000 ord som talas av seriens krigarras klingoner.

– Ordförrådet är nog omkring 3-4 tusen ord numera, och egentligen är det ganska lite fokus på typiskt klingonska saker; språket har utvecklats utefter talarna's intressen, så det har blivit mer fokus på folk's karriärer och projekt, berättar Felix Malmenbeck.

Jag frågar om Felix börjat använda något klingonskt uttryck i vardagen nu när han ändå kan språket.

– maj. (det rimmar ungefär på engelskans ”lodge” med ett långt a och hårt dj-ljud). Det betyder ungefär ”bra” och används för att uttrycka tillfredsställelse. Klingoner säger väldigt sällan ”tack”, men man kan använda maj. för att kort och gott förklara att man är nöjd med någonting.

Utöver att prova på Duolingos kurs finns det några fler källor till mer information till den som vill lära sig mer om klingonska.

– Det kan vara bra att veta hur man säger nuqDaq 'oH paq ngevwl' qach'e'? Det betyder Var ligger bokaffären? Där kan du nämligen införskaffa ett exemplar av The Klingon Dictionary av Marc Okrand, som går igenom grunderna i språket. Jag kan även rekommendera Klingon for the Galactic Traveler.

Duolingo i appbutiker

Du hittar språktjänsten Duolingo för både IOS och Android. I dagsläget kan du dock inte lära dig just klingonska i apparna.

App Store
Google Play

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.