Krönika: Det sociala imperiets grund har fått sprickor i fundamentet
Det senaste veckan har det diskuterats flitigt runt Facebook och huruvida dess dagar är räknade, och 99-redaktionen är inget undantag. För tillfället sitter de säkert, men det är ingen stabil grund de vilar på i vår digitala vardag.
Efter förra veckans stora avslöjande om hur Facebook används för att dammsuga användare på information för psykologisk manipulation var det många som tog sig en funderare över hur vi använder den sociala plattformen, inklusive 99-redaktionen. Här på redaktionen har vi också väldigt olika förhållningssätt och historik till Facebook, något som blivit väldigt tydligt under våra konversationer om problematiken runt bekvämligheten i att använda tjänsten kontra att göra sin information tillgänglig till alla möjliga aktörer världen över.
Vår personliga information är hårdvaluta
Jag har inte använt Facebook för att publicera inlägg, bilder eller annat på flera år. Utöver sporadiska inlägg i ett fåtal grupper och flitig kommunikation via meddelandetjänsten Messenger har min aktivitet nästan varit obefintlig. Amandas närvaro har sett helt annorlunda ut, med flitiga inlägg, aktivt kommunicerande i grupper och användning av diverse appar för att exempelvis göra de ack så flertaliga personlighetstesterna.
Förrädiska appar
Just de där apparna som maskerar informationsinsamling bakom exempelvis personlighetstester är en av de största bovarna när det gäller insamling av information om dig, och i de flesta fall vet användaren inte om att den har gett appen tillgång till allehanda information. Skandalen runt Facebook och företaget Cambridge Analytica, som använde en app på Facebook för att samla in information om miljontals konton utan deras vetskap, är det största och mest beräknande exemplet på hur det nya informationssamhället kan användas för att forma våra åsikter, men också på hur vår personliga information är hårdvaluta för webbtjänster som är kostnadsfria för användaren.
Detta är inget nytt och inte exklusivt för Facebook. Google har i många år bjudit på diverse webbtjänster med riklig mängd lagringsutrymme som grädde på moset. Men det finns inget som heter gratis lunch, och vi har alla betalt för detta med information om våra surfvanor hos Google, köpvanor hos Amazon, med mera. Det som gör skandalen runt Facebook och Cambridge Analytica så beklämmande är att denna information faktiskt använts för att manipulera medlemmarna på det sociala nätverket, och det kan ha haft en betydande påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016.
Kommer filterbubblor påverka det svenska valet?
I år väljer svenska folket regering för mandatperioden 2018-2022, och det är svårt att inte fundera över hur mycket filterbubblorna på sociala medier kommer påverka valet. Och huruvida åsiktmanipulering i stil med Cambridge Analytica kommer att användas i någon utsträckning inom svensk politik, eller andra typer av beslut där olika grupper med olika ståndpunkter är inblandade.
Efter uppståndelsen kring Cambridge Analytica är det nog svårare för partier eller intressegrupper att använda den här typen av verktyg, men en enklare form av åsiktsmanipulation eller förstärkning av filterbubblor är väl inte helt osannolikt i årets val.
För min del skulle det inte vara särskilt svårt att helt överge tjänsten, men jag gör det inte för tillfället. Utöver att jag behöver kontot för att kunna vara administratör för 99:s, SweClockers och FZ:s Facebook-sidor vill jag också kunna fortsätta använda Messenger för kommunikation. Men, jag har blivit mer negativt inställd till tjänsten och om det dyker upp något annat som ser ut att kunna bli ett reellt alternativ skulle jag inte vara sen att överge Facebook. Samma sak gäller Amanda som enligt egen utsago är lite för insyltad i tjänsten för att kunna överge den just nu, men tanken har såtts och även där skulle medlemskapet sitta löst till om ett vettigt alternativ presenterade sig.
Och det är väl också där vi kommer lämna frågan just nu. Snålblåsten runt Facebook har inte lagt sig än, långt ifrån. Mark Zuckerberg har kallats till att vittna inför amerikanska kongressen, och fler internationella tvister väntar bolaget. Facebook kommer inte falla som ett korthus över de här bekymren, men ett frö har såtts hos många och det här kan vara början på slutet. Slutet kanske inte heller innebär att alla överger tjänsten, men det kan kanske bli så att användning av Facebook inte är lika givet i framtiden som det fortfarande är idag.
Läs mer:
Fredagsvideo – Zuckerberg uttalar sig om skandalen (artikel, 2018-03-23)
Dataskandalen runt Facebook växer (nyhet, 2018-03-20)