Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Så minskar du din närvaro på Facebook

Facebook har varit i rejält blåsväder de senaste veckorna vilket har lett till att många valt att radera sina konton. Men att minska sin närvaro på Facebook är faktiskt mycket lättare sagt än gjort. I denna tredelade guideserie visar vi hur.

Facebook har gått från att vara en riktigt bra adressbok till något som för många är ett nödvändigt verktyg att hålla ihop livet. Men efter Cambridge Analytica-skandalen är det många som nu känner att de inte kan lita på Facebook längre. Detta har lett till att användare har börjat tänka lite extra på vad de delar på tjänsten medan andra har valt att koppla bort sig från Facebook helt och hållet.

Minimera din närvaro på Facebook

Är du bara ute efter att minimera din närvaro och informationen du delar på Facebook finns det ett par olika grejer som är värda att tänka på. Här nedan går vi igenom några av metoderna för att minimera närvaron.

Information du delar på din profil

Här får Facebook ut mycket information om dig. Allt du skriver här kan plockas upp och användas för att marknadsföra produkter till dig. Därför är profilen en bra plats att gå igenom ett par extra gånger för att se vad du vill att andra, inklusive Facebook, ska veta om dig.

  1. Öppna din profilsida.

  2. Tryck på Redigera profil.

  3. Radera eller ändra allt du inte vill ska synas på Facebook.

  4. På din profilsida finns det också ett alternativ som heter Mer och klickar du där får du fram en lång meny med fler alternativ för din profil. Ett av alternativen är Gillar, och klickar du på det får du fram en sida med alla saker du gillat under åren. Här kan du rensa alla gilla-markeringar som du inte vill ska vara kvar.

Nu har Facebook säkerligen kvar denna data på sina servrar någonstans. Detta rensas inte förrän du faktiskt rensar ditt konto. Men om du är sparsam med informationen här så kan inte appar komma åt din data längre och använda det för sina behov.

Dra ner på Facebook-aktiviteten

I princip allt du gör på Facebook lagras på ett eller annat sätt. Varje incheckning, inbjudan eller gilla-markering sparas och kan användas i marknadsföringssyften. Genom att vara sparsam med att klicka på det du får minskar du också din digitala närvaro på Facebook. Värt att tänka på här är att Facebook-appen på telefonen kan avslöja din position och dina mobila vanor. Äldre aktiviteter kan raderas genom att klicka på Visa aktivitetsloggen på din profilsida.

En annan bra grej att hålla koll på är vilka appar och tjänster som är kopplade till ditt Facebook-konto. Personlighetstest eller roliga frågor kan se oskyldiga ut men bakom dessa kan det ligga en firma som Cambridge Analytica som sparar ner din data för att skapa en digital profil av dig.

  1. Gå till app-inställningar bland dina Facebook-inställningar.

  2. Klicka på krysset på alla appar eller tjänster som du känner inte bör eller behöver vara där

Data som dessa appar redan samlat in om dig kommer inte försvinna men genom att rensa här så kan det börja hjälpa dig ge en bättre överblick över vilka som håller koll på dig.

Reklam

Facebook håller som bekant koll på vilken reklam du är intresserad av. Detta spåras inte enbart på Facebook.com utan även på andra sajter du besöker. Reklam från Facebook kan begränsas genom att gå in i Annons-menyn bland dina Facebook-inställningar. Inställningen du vill stänga av här är Annonser baserade på din användning av webbplatser och appar.

Det var några av grejerna du kan göra för att minimera din närvaro på Facebook. Men det kanske inte räcker för alla. Vissa kanske vill bli av med Facebook helt och hållet. Att koppla bort sig från Facebook kan göras på två olika sätt. Antingen så inaktiverar du ditt konto eller så raderar du det.

Nästa del i guideserien tar upp hur du inaktiverar eller raderar ditt Facebook-konto.

Kommentarer
27 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.