Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Del 4 i testserien av galaxy s9

Galaxy S9 – Snubblande nära succé

Nu har vi kommit till sista delen i testsviten av Samsung Galaxy S9 där vi går igenom hur det är att leva i Samsungs ekosystem och vad mitt totala intryck av luren är.

Att leva med Samsung

Nu har jag haft Samsungs senaste flaggskepp Galaxy S9 i nästan på pricken fyra veckor som min huvudsakliga telefon och för att få en helhetsupplevelse av Samsungs ekosystem flyttade jag även in min plånbok i Samsung Pay, satte en Gear S3 Classic på armen och Icon X i öronen. Om det varit möjligt hade jag mer än gärna låtit andra Samsung-saker så som kylskåp, tv och robotdammsugare flytta in i mitt hem men det fanns logistiska svårigheterna med det.

Min upplevelse under testperioden har varit väldigt positiv och att befinna sig i Samsungs ekosystem är otroligt smidigt och de har mycket att erbjuda. Vi har testat Samsung Pay tidigare och det är otroligt skönt att inte nervöst behöva fundera på om affären har en terminal med NFC-stöd eller inte.

Några gånger har jag testat att gå hemifrån helt utan plånbok för att se hur det funkar. Jag ska ärligt erkänna att det tog emot att lämna den hemma men snabbt insåg jag att mobilen räckte mer än väl – såvida batteriet inte var kritiskt lågt. Samsung Pay går att betala med i princip överallt, vilket är ett otroligt stort plus. De gånger Apple Pay fungerar är lösningen något smidigare men i dagsläget är tjänsten begränsad i Sverige.

Precis som jag har nämnt i tidigare tester gillar jag Samsungs hälsoapp skarpt. Det är ett kraftfullt och lättanvänt verktyg för att samla och förstå min hälsodata. Klockan ser väldigt trevlig ut, även om just min handled drunknar i den. Jag har redan hissat Samsungs hörlurar i mitt test av dem, en upplevelse som bara blivit bättre med tiden.

Tack vare Smartthings går det superlätt att använda parkopplade enheter och livet i Samsungs ekosystem är för det mesta bekymmersfritt. Har jag hela paketet som Samsung har ett erbjuda får jag en helhetslösning som få andra företag kan konkurrera med – där mobilen har en central roll.

Egentligen är det bara Apple som har en chans att utmana men i takt med att smartheten i mitt hem får en allt mer framträdande och betydande roll kommer Samsung ha ett enormt försprång med en redan gedigen produktserie av vitvaror, tv-apparater, dammsugare och så vidare.

Sammanfattning

Samsung har inte på något sätt revolutionerat varken hur vi ser på mobilkameran eller mobiler. Galaxy S9 är en otroligt kompetent vidareutveckling på fjolårets modell med helt logiska och välkomna uppdateringar. Den belackade röstassistenten som alla av någon anledning verkar hata har fått sig ett rejält ansiktslyft. Både Bixby Voice och Bixby Vision har blivit betydligt bättre och jag kan se hur jag på riktigt kan ha användning av funktionerna i min vardag.

Gimmickar som AR Emoji är roliga men inte något som är avgörande för om jag vill köpa telefonen eller inte. Samsung har fortfarande en bit kvar för AR Emoji ska vara följsam på samma sätt som Apples Animoji-lösning och det skulle vara roligt om det tillkom fler kläder med mera.

Styrkan hos Galaxy S9 ligger i raffineringen av en redan tidigare kompetent mobil. Saker som tidigare var bra har alla blivit lite bättre och vissa har blivit mycket bättre. Jag har också stora möjligheter att göra telefonen personligare i användarupplevelsen. Ibland kan alla reglage och funktioner kännas överväldigande och vissa grejer önskar jag att telefonen gjorde automagiskt åt mig utan att jag behövde fundera på det. Det är en god idé att ta en rejäl runda i mobilen när du får den första gången för att ställa in allt som du vill ha det.

Men. Och detta är ett stort men, batteritiden är fruktansvärt dålig. Detta är något som förhoppningsvis kan bli betydligt bättre med uppdateringar från Samsung men i nuläget är batteritiden under all kritik på en såhär flådig mobil.

Jag ska inte behöva leta efter uttag med nervös blick och alltid behöva ha med mig ett batteripack för att kunna använda min telefon. Jag ska inte heller behöva använda en rad olika batterisparlägen som gör att jag får en sämre upplevelse. Batterisparlägen ska vara till för nödlägen, inte ett ständigt läge för då får jag inte vad jag betalar för.

Sist men inte minst har Samsung sagt att de ska få stöd för Googles satsning Project Treble, något som gör att uppdateringar av operativsystemet kan ske mer regelbundet trots att mobiltillverkaren lagt på ett eget användargränssnitt ovanpå Android. Detta har Samsung ännu inte fått stöd för men om de håller sitt löfte kan det vara lösningen på ett stort problem som Samsungs användare har brottats med – att mobilen snabbt känns daterad och bortglömd av Samsung.

Betyg

Jag skulle verkligen vilja ge Galaxy S9 en Imponerande-utmärkelse men jag kan i dagsläget inte göra det på grund av batteriet. När och om Samsung fixar detta kan jag med lätthet ge den utmärkelsen Imponerande men nu får den helt sonika nöja sig med utmärkelsen Gillart.

Fördelar
+ Ett stort och rikt ekosystem med stor potential
+ Imponerande kamera
+ Vacker skärm och design
+ Stora uppdateringar av Bixby

Nackdelar
− Dålig batteritid
− Vissa saker skulle mobilen kunna göra automagiskt åt mig, som enhetsunderhållet

Kommentarer
88 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.