Så funkar Icloud
Vad är Icloud, och hur kan du använda det för att maxa användandet av din Iphone, Ipad eller Apple Watch? 99-akuten rycker ut och besvarar de vanligaste frågorna om Apples molntjänster.
Vad är Icloud?
Icloud är ett samlingsnamn på Apples olika molntjänster. Icloud kan du därför använda för många olika saker, så som att lagra och synkronisera bilder, kalendrar, epost och mycket annat. Genom att ha ett Apple-ID kan du hålla dina olika Apple-enheter i synk med varandra, till exempel så att du kommer åt samma bildbibliotek och samma musikspellistor, och rentav samma dokument och mappar på skrivbordet.
Men Icloud erbjuder också en del annat som kan vara riktigt användbart. Om du tillhör en familj kan ni dela köpta appar med varandra, och om du tappar bort din telefon kan du hitta den igen. Allt detta är en del av Icloud.
iCloud är kopplat till ditt Apple-ID, som helt enkelt är ditt konto hos Apple. Ditt Apple-ID används förutom till Icloud också till andra tjänster som Itunes Store, Apple Music, Ibooks och annat. Vissa särskilda appar som Hitta mina Vänner använder också Icloud.
Hur går jag med i Icloud?
Du behöver skapa ett Apple-ID, och det är naturligtvis i första hand avsett för alla de som har en Apple-enhet så som en Iphone, Ipad, Mac eller Apple TV. Det går att skapa ett konto ändå genom att besöka www.icloud.com, till exempel om du är ute efter en mailadress. Men Icloud är en del av Apples ekossystem, och nästan alla funktioner kräver en eller flera Apple-prylar.
När du köper din första Apple-enhet och ställer in den föreslår Apple att du skapar ett Apple-ID, så det är väldigt sannolikt att du redan har ett. Annars gör du det enklast via www.icloud.com, eller genom att besöka Inställningsmenyn i din enhet.
Varför behöver jag ange en epostadress?
Epostadressen fungerar som ditt användarnamn. Du kan antingen skapa en kostnadsfri Icloud-epostadress hos Apple, eller använda en annan adress du har sedan tidigare. Om du ska använda Icloud för epost behöver du däremot såklart skapa en Icloud-adress.
Om du har ett äldre Apple-ID som inte är kopplad till en epost-adress från Apple kan det hända att du får ett felmeddelande när du försöker synkronisera Anteckningar. Lösningen är isåfall att skapa en Icloud-epostadress.
Det ska däremot sägas att bara för att du skapar och aktiverar en Icloud-mailadress hos Apple behöver du inte använda den aktivt om du inte vill. Det räcker med att adressen är skapad och kopplad till ditt Apple-ID för att till exempel Anteckningar ska kunna synkroniseras. Det går fint att låta Icloud-adressen ligga, och fortsätta använda till exempel din Gmail-adress för att logga in på Icloud.
Jag angav en Gmail-adress, men kan jag i efterhand byta till en Icloud-adress?
Jajamensan! För att göra det behöver du först skapa en Icloud-adress. Då gör du såhär: På en Iphone / Ipad: Gå till Inställningar -> [ditt namn] längst upp -> Icloud -> aktivera Mail och följ instruktionerna.
När du har skapat en @icloud-adress kan du använda den för att logga in på Icloud. Du kan fortfarande också logga in med den epostadress du angivit tidigare. Om du vill kan du också ta bort kopplingen till din gamla adress och köra bara din nya Icloud-adress, då gör du såhär:
På en Iphone eller Ipad. Gå till Inställningar -> [ditt namn] -> Namn, telefon, e-post -> bredvid Tillgänglig på, tryck på Ändra och ta bort din gamla epostadress. Tryck på Fortsätt.
Du kan också göra detta i en webbläsare! Gå till www.appleid.apple.com och logga in. Under Konto tryck på Redigera. Under Apple-ID, tryck på Redigera Apple-ID. Skriv in din nya Icloud-adress och tryck på Klar.
OBS: Om du är gammal i gemet kan det hända att du har en epost-adress från Apple som slutar på @me.com eller @mac.com. Om så är fallet har du också en likadan som slutar på @icloud.com, och alla dessa kan användas likadant.
Som vi sa kan du också ha flera adresser kopplade till ditt Apple-ID, så du behöver inte ta bort din gamla adress om du inte vill.
Vilka är de olika funktionerna i Icloud?
Låt oss snabbt gå igenom dem! I Inställningarna på din Mac, Iphone eller Ipad kan du enkelt aktivera de funktioner du vill använda, eller stänga av de som du inte vill ha.
Bilder
Om du använder Apples egna app Bilder kan du lagra bilderna på Icloud så att de finns i säkert förvar om din enhet går sönder. Den funktionen kallas Icloud-bildbibliotek.
E-post, Kontakter, Kalendrar, Påminnelser och Anteckningar
Allt detta kan synkroniseras , så att du till exempel har samma kalender på alla dina Apple-prylar, och samma inköpslista i Anteckningar. Allt detta kräver som sagt en Icloud-epostadress.
Safari
Apples egna webbläsare kan synkronisera bokmärken, webbhistorik och favoriter. Dessutom kan du då se vilka flikar som du har öppet på en annan enhet – smidigt!
Hem
För dig som använder Apples system för det smarta hemmet kan detta synkroniseras över Icloud. Då får du samma scener, rum, tillbehör och automatiseringar på alla dina IOS-enheter och Apple Watch.
Hälsa
Data från Apple-appen Hälsa kan delas, så att exempelvis rörelseinformationen från Apple Watch dyker upp i din telefon och platta.
Wallet
Apples app för kort, rabattkuponger och biljetter. Värt att understryka är att om du kopplar ett betalkort till Apple Pay så måste du verifiera kortet på varje enhet, eftersom den informationen inte synkas över Icloud av säkerhetsskäl.
Game Center
Apple hade en gång i tiden en app som hette Game Center, som spel i App Store kunder använda för prestationer, utmaningar och annat roligt. Appen är borta men Game Center finns kvar i de olika spelen. Med hjälp av Icloud följer dina rekordpoäng från Alto´s Odyssey med när du byter enhet.
Siri
Den digitala röstassistenten Siri kan lära sig information om dig, som var du bor, vad dina syskon heter och annat. Detta synkas över Icloud.
Nyckelring
Apple har en smidig funktion för att spara lösenord i Safari och kreditkortsuppgifter synkroniserade mellan enheter. Om du aktiverar Icloud-nyckelringen går det alltså snabbare att logga in, och göra internetköp. Icloud-informationen är krypterad, och kan inte läsas av Apple.
Hitta min Iphone
Ibland är olyckan framme, och din Iphone blir stulen. Eller kanske har du bara tappat den bakom soffan? Hitta min Iphone är en mycket användbar funktion där din enhet regelbundet kontaktar Icloud-servern och berättar sin position. Logga in på Icloud från en annan enhet eller en webbläsare, och du kan se på en karta var dina enheter befinner sig. Här går det också att låsa enheten, aktivera ett alarm om du letar efter den, skriva ett meddelande på den låsta hemskärmen, eller rentav radera enheten helt och hållet.
Icloud-säkerhetskopia
Förr i tiden behövde du koppla in din Iphone eller Ipad i en dator för att göra en säkerhetskopia. Nuförtiden går det att göra direkt upp mot Icloud. Så när du köper en ny Iphone loggar du bara in på Icloud, och säkerhetskopian från din gamla telefon laddas ned. Supersmidigt!
Icloud Drive
Icloud Drive är Apples variant av Dropbox eller Google Drive, helt enkelt en mapp där du kan spara alla möjliga dokument och filer, och de blir genast tillgängliga överallt på alla dina Apple-enheter.
Andra appar kan spara data i Icloud
En lång rad andra Apple-appar använder också Icloud för att synkronisera innehåll mellan enheter, exempelvis Ibooks, Pages, Garageband och Kartor. Det finns också massor av appar från tredje part som använder Icloud för detta. Alla appar som synkroniserar dokument eller projekt har sin egna lilla mapp i Icloud Drive, där detta hittas.
Vad får jag gratis?
Alla funktioner i Icloud är gratis att använda, eller ingår i priset för dina Apple-prylar närmare bestämt. Däremot får du väldigt begränsat med lagringsutrymme gratis, nämligen 5 gigabyte. Om du vill lagra dina bilder och dokument i molnet är detta alldeles för lite, och du vill förmodligen uppgradera.
Vad kostar det att ha mer utrymme?
Här är de aktuella priserna:
50 gigabyte: 9 kr / månaden
200 gigabyte: 29 kr / månaden
2 terabyte: 89 kr / månaden
Hur mycket utrymme behövs?
Det beror alldeles på hur mycket grejor du tänkt spara i Icloud. Det kan vara bra att veta vad som tar upp mycket saker och inte i Icloud. Här är några funktioner som ofta kräver mycket lagring:
Säkerhetskopiering av en Iphone och/eller Ipad
Lagring av filer i Icloud Drive
Lagring av foton i Icloud Bildbibliotek
Synkronisering av skrivbordet och mappen Dokument mellan Mac-datorer
Annan data tar väldigt lite plats, så som synkronisering av Icloud-nyckelringen, kalendrar och anteckningar. Appar från tredjepart kan som vi skrev tidigare också använda Icloud för att spara och synkronisera data.
Stalltipset är att börja med lite lagring, och sedan uppgradera din plan när utrymmet börjar ta slut. Då betalar du inte i onödan för något du inte behöver. Du uppgraderar utrymmet genom Inställningar -> [ditt namn] -> Icloud -> Hantera lagring -> Ändra lagringsplan.
Vid Hantera lagring kan du också se vad som tar upp mycket utrymme. Det som tar upp mest ligger överst.
Jag har jättemycket utrymme på min Iphone, behöver jag verkligen Icloud?
Det beror på. En fördel med att använda Icloud är att data och filer synkroniseras mellan dina olika enheter, så att du snabbt kommer åt dina dokument oavsett om du sitter framför din Mac eller fiskar upp din Iphone ur fickan. Den andra stora fördelen är att denna data ligger sparad på Apples Icloud-servrar. Om du tappar din Iphone i toaletten, och din Mac blir stulen samma dag, då ligger din data ändå kvar i molnet och kan laddas hem igen när du har pratat med ditt försäkringsbolag.
Läs mer:
Icloud-nyckelringen ger säkra lösenord (Guide, 2014-03-06)
Kom igång med appen Bilder (Guide, 2015-04-10)