Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Amandas musikäventyr

Apple Music är inget för partyprissen

Amandas musikäventyr fortsätter, och efter ett drygt halvår med Apple Music har det blivit dags att summera vad som är bäst med tjänsten, och vad som fortfarande saknas från Spotify.

För lite drygt sex månader sedan påbörjade jag min tid med Apple Music. Tanken var att jag skulle testa de tre gratismånaderna som Apple bjuder på för att sedan välja vilken tjänst jag gillar bäst; den eller Spotify. Men de tre månaderna passerade och jag kunde inte bestämma mig. Sedan dess har jag levt med tjänsterna parallellt, och under tiden har jag också blandat plattformar hejvilt. Jag har använt Apple Music och Spotify på IOS och Android, tillsammans med Apple TV och den smarta den hjälpredan Google Assistant.

Ensamheten

Tillvaron i Apple Music är långt ifrån social.

Det går inte att komma ifrån, min tillvaro med Apple Music är ensam. Jag har nästan inga kompisar som har Apple Music. En av anledningarna till att jag inte kan lämna Spotify helt är den sociala biten – att dela låtar och skapa gemensamma spellistor som flera kan lägga in musik i. När jag och mina kompisar ska skapa en spellista för fest är det en Spotify-lista som delas och mina vänner höjer på ögonbrynen när jag pratar om att det finns en annan musiktjänst än Spotify. För mig är musik otroligt socialt och Spotify har blivit Facebooks motsvarighet när det gäller musiktjänster. Finns du inte på Spotify så finns du inte.

Det lekfulla, sociala och spontana som Spotify erbjuder mig fattas delvis i Apple Music. Dels för att mina vänner inte hänger där och det är omöjligt för mig att dela med mig av musiken om de inte har Apple Music och dels för att det är styltigare med delningsfunktioner och att det inte går att skapa gemensamma spellistor.

Den begränsade tillvaron

Något jag har slagits av under tiden jag använt Apple Music är att det på många sätt känns som en lite halvbakad tjänst. I alla fall om du tar ett kliv utanför Apples ekosystem. Mycket i min vardag utgår visserligen från Apple; min mobil, klocka, Apple TV, dator med mera. Och använder jag tjänsten inom dessa ramar är den otroligt smidig! Hemma har jag dock också en Google Home som jag gärna pratar med och ibland använder jag en Android-telefon, och det är då det börjar knaka.

Vill jag be min Google Home att spela musik kan jag inte använda Apple Music och vill jag strömma musiken från en Android-telefon måste jag ta onödiga och batterislukande omvägar som gör att tjänsten känns bökig och styltig. Ibland funderar jag till och med på varför Apple ens bemödat sig med att utveckla lösningar till enheter utanför sitt ekosystem, eftersom det är en sån lat lösning som känns forcerad. Upplevelsen av musiktjänsten är uppenbart sämre än inifrån Apples välfungerande bubbla.

När det kommer till strömmande tjänster vill jag att de ska fungera lika bra oavsett plattform och vissa plattformar ska inte premieras. Detta blir såklart något av en krock för mig och Apple Music, och det gör mig nästan förbannad eftersom tjänsten är bra på så många sätt, och hade den fungerat bättre med andra plattformar hade den på riktigt kunnat konkurrera med Spotify, vilket båda företagen hade mått bra av i längden.

Fantastiskt ljud och musiklistor för finsmakaren

Vad är det som är bra med Apple Music då? Jo, en hel del. För det första låter nästan all musik lite bättre i Apple Music. Detta är något som troligtvis beror på att Apple har jobbat mycket med hur musiken är mastrad. Ljudet är helt enkelt fylligare, mjukare och mer dynamiskt till skillnad från Spotify som många gånger kan låta lite skränigt och som att musiken spelas i en burk.

Om du som jag inte gör många egna spellistor utan förlitar dig på att tjänsten du använder kan ge dig tips och förslag kommer du gilla Apple Music. Spellistorna är betydligt färre än hos Spotify men de är betydligt mer raffinerade och musiksnobben kommer bli lite extra varm i hjärtat av Apples listor för de känns mer handgjorda än många av Spotifys listor. Om jag skulle göra en liknelse med radiostationer är Spotify lite mer som NRJ och Apple Music är mer som Vinyl FM eller någon obskyr UR-satsning med nischad genremusik.

Spotify blir bättre när jag använder tjänsten mindre

Det absolut konstigaste jag upptäckt under tiden jag använt Spotify och Apple Music är att Spotify har blivit bättre och bättre ju mindre jag använt det. Spellistorna som genereras utifrån min smak innehåller mer musik som jag faktiskt vill lyssna på och jag får inte längre tips om finska dansband eller Orup. Spellistorna ger mig intressanta tips med musik som ligger nära min smak men ändå utmanar den lagom mycket. Detta kan bero på att det jag främst använder Spotify till är att lyssna på musiklistorna jag inte kan vara utan men som jag inte orkat flytta över till Apple Music.

Kommentarer
17 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.