Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Com Hem TV Hub är för långsam

Com Hem skjuter skarpt i kampen om vardagsrummet, men upplevelsen av den vita lådan TV Hub dras ned av ett segt gränssnitt och opålitlig mjukvara.

Begreppet tablå-tv börjar kanske bli ett okänt begrepp hos den yngre generationen, men tydligen står detta fortfarande för hela 62 procent av skärmtiden en vanlig dag i Sverige. Med sin nya vita låda TV Hub vill Com Hem erbjuda allt; både kabel-tv, nättjänster som Netflix och appar på samma skärm. Det har resulterat i en intressant produkt med potential, som tyvärr brister på några viktiga punkter. I korta drag: användarupplevelsen är för långsam, mjukvaran är opålitlig, röstsökningen dålig och vissa appar saknas.

Sammanfattning av TV Hub

Positivt

+ Kombinerar kabel-tv med appar för den som inte vill klippa sladden
+ Tillgång till Google Play Store med dess appar
+ Android TV-mjukvaran ger hopp om prestandauppdateringar

Negativt

- Användargränssnittet är långsamt och lite rörigt
- Mjukvaran kraschar och är allmänt opålitlig
- Appar som HBO Nordic och C More saknas.

Produkt med dubbelt ansikte

För den som har ett långvarigt kabel-tv-abonnemang känns förmodligen TV Hub som en lite bit av framtiden, med tillgång till appar som SVT Play, Spotify och hela utbudet i Google Play Store. För de som däremot kommer från andra hållet, den så kallade Netflix-generationen, framstår däremot den vita lådan som något gammalmodig, med sin ingång för antennkabel och förtjusning i att visa upp linjärt innehåll så ofta det går. Kombinationen av gammalt och nytt känns inte helt självklar, men för många är det säkert tryggt att ha kvar sina vanliga kanaler. Statistiken verkar ju tala för det, även om jag själv inte ser fördelarna med kabel-tv i en tid när det finns appar för allt.

Med det sagt har TV Hub potential, och särskilt jämfört med de dedikerade kabel-tv-boxar och Tivo som Com Hem tidigare använt. Eftersom det i grunden är en enhet byggd runt plattformen Android TV finns här gott om möjligheter att lägga till nya funktioner i kommande uppdateringar, och för den som vill strömma innehåll från mobilen finns full Chromecast-funktionalitet. Det går att ladda ned spel från appbutiken, och parkoppla en spelkontroll genom Bluetooth. Massor av möjligheter alltså, så det är synd att TV Hub är så tråkig att använda i praktiken.

Ingen Apple TV-dödare

Android TV-baserade enheter presenteras gärna som potentiella Apple TV-dödare, men det är något som TV Hub åtminstone än så länge inte lever upp till. Att TV Hub har stöd för både upplösningen 4K och färgtekniken HDR (High Dynamic Range) är naturligtvis trevligt, men det är väldigt få tjänster som erbjuder något 4K- och HDR-material att tala om. Tjänster som SVT Play och TV 4 Play har det inte, och inte heller den huvudsakliga filmbutiken Google Play. Konkurrenten Apple har i jämförelse satsat hårt på att erbjuda ett filmutbud i 4K och HDR i sin Apple TV 4K. Förhoppningsvis är det här bara en tidsfråga, och det är bra att TV Hub tekniskt sett är redo när materialet kommer.

På tal om material så är det framförallt två appar som saknas i utbudet, nämligen C More och HBO Nordic. Saknas gör naturligtvis också Apple-tjänster som Apple Music och Itunes, men detta är inte på något sätt förvånande. Spotify finns däremot, vilket är väldigt välkommet.

Det som verkligen drar ner helhetsupplevelsen är att navigera i menyerna och använda appar. Det laggar alldeles för mycket för att det ska kännas bekvämt, och särskilt att skrolla genom en lång lista med filmer eller appar innebär snabbt att det blir små pauser när systemet måste stanna upp och tänka. Ett ännu större problem är att mjukvaran är så instabil och buggig. Då och då händer det att Netflix inte vill starta, och vid två tillfällen vägrade en app att laddas ned från Google Play. Jag testade detta både hemma och på 99:s kontor med god Wifi-täckning så det berodde inte på dålig uppkoppling. Vid ett annat tillfälle hittades inte TV Hub som en Chromecast-enhet när jag skulle strömma innehåll från min mobil, och vid något tillfälle har en app stängt av sig själv.

En omstart har förvisso åtgärdat dessa problem, men det är verkligen störande och väcker irritation för den som bara är sugen på att slå på senaste avsnittet av favoritprogrammet. Jag hoppas att en serviceuppdatering av mjukvaran kommer snarast och skänker mer stabilitet och pålitlighet. Förhoppningsvis också optimeringar som gör det allmänna gränssnittet rappare och mer responsivt.

Röstsökningen suger

Com Hem utlovar stöd för Google Assistant på svenska innan slutet på året, och det behövs verkligen. Att använda röstfunktionen som den är nu innebär mest en vild chansning av vad som ska hända på skärmen. Om du försöker öppna Netflix-appen är det lika troligt att du får en serie resultat från Youtube, eller att ingenting händer. Här är ytterligare ett område där TV Hub har lång väg kvar innan de kan utmana konkurrenten Apple TV, som förvisso också har stora brister i sin röstsökning men inte alls på samma nivå. Att saker och ting blir bättre när en svensk version av Google Assistant flyttar in i enheten blir ännu en sak att hoppas på, men i dagsläget finns inga garantier för att det verkligen blir så.

En bit på väg, men långt kvar

Vid en direkt jämförelse med Apple TV är det tydligt att Com Hems tolkning av Android TV inte är på långa vägar lika optimerad för en mjuk användarupplevelse. Det är en sak att några kritiska appar saknas, och att 4K HDR-innehåll än så länge är minimalt. Det är nog bara en tidsfråga. Att systemet laggar, att funktionalitet sviker och att appar kraschar är värre.

Jag har en Apple TV hemma, och har en lång lista med klagomål på den apparaten, som alltså verkligen inte är perfekt. Efter en testrunda med TV Hub måste Apple ändå få en eloge för sin gränssnittshantering som är simpel och överskådlig i jämförelse, och för att de optimerat hårdvara och mjukvara såpass att lagg nästan är obefintligt.

Trots detta har jag ändå hopp om att att TV Hub får en ordentlig uppdatering av mjukvaran snart som frigör den potential som ändå finns här. Funktionaliteten är bra på papperet, och vi behöver fler alternativ i vardagsrummet. Com Hem och Android TV har kommit en bit på väg, men är inte där ännu.

Kommentarer
15 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.