Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Riksdagen vill utreda privatkopieringsavgiften

Näringsutskottet i Riksdagen föreslår att privatkopieringsavgiften ses över. Den har spelat ut sin roll i och med introduktionen av strömmande tjänster.

Den så kallade privatkopieringsavgiften har debatterats en hel del sedan den infördes för flera år sedan. Den omfattar allt från mobiltelefoner till hårddiskar och har mötts av hård kritik från bland annat Elektronikbranschen som efterlyst en modernisering av lagstiftningen.

Riksdagens näringsutskott föreslår att systemet med ersättning för privatkopiering ses över i ett nytt betänkande. Anledningen är att bland annat strömmande tjänster så som Spotify och Netflix minskat behovet av att privatkopiera musik och film.

Avgiften tas ut för enheter som kan lagra ljud eller rörliga bilder och baseras på hur stort lagringsutrymme enheten har. Företag som importerar den här typen av enheter betalar idag en ersättning till organisationen Copyswede som sedan fördelar pengarna till upphovsrättsinnehavarna för att täcka de uteblivna inkomsterna som privatkopieringen resulterat i.

Antalet som privatkopierar i Sverige är väldigt få enligt en undersökning som Elektronikbranschen genomförde 2016. Vanligast var privatkopering av film till datorer, vilket 9 procent av de svarande uppgav att de gjorde.

Näringsutskottet skriver att systemet är otydligt utformat och rekommenderar regeringen att tillsätta en utredning och överväga ett nytt system, där staten har ansvaret istället för Copyswede.

Kommentarer
20 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.