Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ett år med Beats X

Beats X står emot tidens tand

Jag har nu använt hörlurarna Beats X i mer än ett år, och det är dags att följa upp resultaten från mitt inledande test. Sedan sist har det nämligen hänt en del missöden och småsaker som påverkar min uppfattning.

Jag har nu använt mina Beats X-hörlurar i ett drygt år, och tänkte dela med mig av några reflektioner och åsikter som har dykt upp under den tiden. När jag först testade lurarna i februari förra året var jag överlag positiv, och tyckte att hörlurarna erbjöd en bra och väldigt prisvärd balans mellan smidighet och bra ljud. Batteritiden var bra, parkopplingen busenkel tack vare Apples W1-chip och ljudbilden imponerande bra överlag trots små tillkortakommanden här och där.

Att jag var nöjd bevisas också att Beats X fått tjänstgöra som mina huvudsakliga hörlurar sedan dess, och jag vågar påstå att jag använt dem i stort sett varje dag. Under den tiden har jag råkat ut för ett större missöde, några mindre irritationsmoment och ett fåtal iaktagelser som jag inte noterade när det ursprungliga testet skrevs. Dags för en uppföljning alltså! Så här bra står sig Beats X ett drygt år senare.

Låter fortfarande kalas

Mitt lyssnande kan i princip delas upp mellan Apple Music och olika poddar som jag kör via appen Overcast. Därutöver ser jag en hel del på Youtube-videor och vid enstaka tillfällen ser jag på film eller tv med hörlurarna, och besöker stundtals Spotify.

Läs också: Jakobs första test av Beats X När jag skrev mitt test konstaterade jag att ljudet överlag var bättre om Apple Music och optimerade AAC-filer användes som källa än exempelvis Spotify som använder ett annat ljudformat. Här har jag till viss del behövt korrigera mina åsikter, eller åtminstone förtydliga dem. En hel del musik i Spotify låter jättebra i Beats X och det går inte att uppfatta någon tydlig kvalitetsskillnad mellan samma låt i Spotify och i Apple Music.

Annan musik kan uppvisa stora skillnader, men jag skulle inte längre säga att skillnaden beror på ljudformatet i sig eller någon optimering i själva hörlurarna. Som jag var inne på i mitt första test verkar det vara bra mycket viktigare hur musikkällan är mastrad, och att det där finns en skillnad mellan de olika musiktjänsterna är tydligt oavsett hörlurar. Mycket musik i Apple Music är helt enkelt mastrad bättre och med bibehållen dynamik, medan Spotify-materialet ofta känns uppskruvat och mer "skränigt". Det ska dock sägas att ny musik sällan eller aldrig uppvisar några märkbara skillnader, men med äldre musik kan det variera ordentligt.

Här förtjänar Apple beröm, och Spotify får en hemläxa att ge den äldre musikkatalogen mer kärlek. Vad gäller just Beats X är dessa självklart utvecklade att låta bra mot Apples egen tjänst, och det är imponerande vilken dynamik som kan följa med till de små lurarna. Här hjälper säkert det inbyggda W1-chippet också till med att optimera ljudet, men det är inga tekniska detaljer som Apple varit villiga att dela med sig av. Oavsett är slutsatsen att Beats X är ett perfekt val för Apple Music-lyssnaren, och ett bra val för Spotify-lyssnaren.

Missöden och problem

Jag skrev att jag råkat ut för ett större missöde, och det var att den ena hörluren plötsligt tappade sitt filter som sitter fastlimmat och skyddar själva ljudelementen. Detta skedde gott och väl inom tidsramen för garanti, och åtgärdades av Apple relativt snabbt och smärtfritt.

Jag hade föredragit att lurarna kunde ha hämtats upp och levererats hem naturligtvis, något som Apple kan erbjuda för tillbehör så som tangentbord och stationära datorer. Tyvärr inte för hörlurar, och ärendet krävde två utflykter till Apple Store utanför stan, samt en inledande chattsession med Apple Support. Jag fick beskedet att det skulle ta en dryg vecka att byta ut hörlurarna, men sedan levererades de till butiken redan nästa dag. De blev alltså helt utbytta, och har sedan dess fungerat adekvat.

Ett annat problem jag drabbades av som inte alls upptäcktes under den första testperioden handlar om batteritiden. Överlag har det inte varit något bekymmer, och lurarna varnar i god tid innan batteriet tar slut så jag hinner alltid hem och kan ladda. Fem minuters snabbladdning ger drygt två timmars uppspelning, så det är också lätt att "säkerhetsladda" en liten stund medan jag borstar tänder och tvättar händerna innan jag lämnar huset. Slutligen är det väldigt fint att lurarna laddas via en vanlig Iphone-laddare, för sådana finns nästan alltid tillgängliga.

Problemet yttrade sig däremot under några veckor i vintras när temperaturen sjönk ordentligt. Beats X gillar verkligen inte kyla och på bara 20 minuter kunde batteriet gå från fulladdat till att sluta fungera helt! Här måste såklart Beats följa fysikens lagar, men det är inte mindre irriterande för det. Värre är att det inte finns någon annan lösning än att helt enkelt inte använda lurarna när det är kallt ute. Det ska sägas att så fort jag tog hörlurarna inomhus tinade batteriet snabbt och återfick lite spänst.

Funktionalitet

Beats X har visat sig vara smidiga att bära omkring på, och de kan lätt stoppas in i sitt lilla skyddsfodral utan att jag är orolig för att de ska gå sönder. W1-chippet gör parkoppling till en fröjd i nio fall av tio, men vid enstaka tillfällen har jag haft svårt att få igång dem med min Iphone utan att helt återställa parkopplingen. Det är bara att hålla nere knappen så paras de om, men det är ändå lite märkligt att det alls ska behövas.

En sak som verkligen imponerar är att Bluetooth-anslutningen har betydligt bättre räckvidd än andra lurar jag testat. Jag kan helt utan problem promenera omkring i min lägenhet på 68 kvadratmeter utan att ta med mig telefonen. Signalen går genom väggarna och räcker hela vägen utan minsta störning. Skönt!

Jämfört med sitt lite coolare syskon Airpods finns det egentligen bara en funktion jag saknar, nämligen att lurarna startar så fort de plockas ur sitt skyddsfodral. Eller i Beats X fall skulle jag önska att de kunde startas så fort jag kopplar loss de två lurarna från sina magnetfästen. Som det är nu måste jag aktivt starta lurarna genom att trycka på en knapp. Det känns lite arkaiskt.

Jämfört med Airpods har däremot Beats X bättre passform och isolerar öronen bättre från störande ljud utifrån. Det har också en fylligare och tyngre bas och jag kan därför verkligen rekommendera Beats X för alla Iphone-användare. De som äger en Android-telefon däremot ska nog överväga liknande modeller som har stöd för AptX eller till och med LDAC. Som det är nu passar Beats X allra bäst i Apples ekosystem.

Vilka hörlurar använder du själv, och varför? Tipsa gärna i kommentarerna!

Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.