Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

RHA MA750 Wireless – trådlös finlyssning

RHA gör det mesta rätt när de släpper en trådlös variant av populära hörlurarna MA750. Det goda ljudet bibehålls, hörlurarna passar lika bra till Android som Iphone och batteritiden är mycket bra.

Den trådlösa revolutionen har kommit och gått när det gäller hörlurar, och snabbt gick det. Till och med välrennomerade tillverkaren RHA har sedan förra året släppt trådlösa varianter av två populära modeller, nämligen MA650 och MA750. Den sistnämnda har gjort ett besök i 99:s testlabb inför sommaren.

Jag testade den trådade varianten RHA MA750i redan 2015, och mitt omdöme var att lurarna var mycket prisvärda, bekväma att ha på sig och lät jättebra. Nu är jag givetvis nyfiken på om den trådlösa utgåvan kan leverera samma kvalitet, och svaret är tack och lov glädjande.

RHA MA750 Wireless

RHA:s klassiska kännetecken är bra ljud och hög byggkvalitet, och båda återfinns hos trådlösa 750 Wireless.

Fördelar
+ Förnämligt ljud
+ Stöd för både AAC och Aptx
+ Suverän batteritid

Nackdelar
− Fysiskt något klumpiga jämfört med andra trådlösa lurar i samma prisklass

Jag har alltid gillat RHA tack vare att deras fokus legat på hög byggkvalitet, vilket inte bara levererar snygga hörlurar utan också bra ljudkvalitet tack vare förstklassiga ljudelement. Flaggskeppsmodeller som T20i erbjuder bland annat utbytbara ljudfilter och dubbla ljudspolar som separerar frekvensområdet i bas- och diskant. Sådan lyx hittar vi inte här, utan här är det ett enda dynamiskt ljudelement som arbetar, precis som det trådade syskonet MA750i. Med tanke på att detta är Bluetooth-hörlurar är valet förmodligen klokt, och MA750 Wireless lyckas placera sig på en attraktiv plats både vad gäller pris och ljud.

Det är glädjande att RHA lyckats bibehålla ett bra ljud fastän signalen nu skickas över Bluetooth. Här ska de ha beröm för att hörlurarna har stöd för både de trådlösa protokollen AAC (används på IOS) och Aptx (vanligt på Android). Alltför många hörlurar erbjuder bara det ena eller det andra, och resultatet är att den som lyssnar på fel plattform tvingas hemfalla åt Bluetooth-protokollets standardformat SBC, med alla begränsningar det innebär. Som det är nu låter allt väldigt bra, oavsett om jag lyssnar på Spotify från en Android-mobil eller Apple Music från en Iphone.

Ännu trevligare hade det förstås varit om det hade funnits stöd för nya formatet LDAC som Sony utvecklat. Det är numera standard i Android 8 Oreo, och följaktligen finns redan ett stort antal mobiler på marknaden med stöd för detta. Men med tanke på hur ovanligt det är att ens få AAC- och Aptx-stöd är jag ändå nöjd, och till skillnad från de allra flesta andra tillverkare redovisar RHA klart och tydligt vilka format som stöds både på sin webbplats och på förpackningen.

Batteri och parkoppling

Ett annat område där RHA överträffar konkurrensen är batteritid. De utlovade tolv timmarna uppfylls, och det är oerhört avslappnande att inte behöva riskera att batteriet tar slut även vid långresor och utflykter över en hel dag.

Den mäktiga batteritiden kommer tyvärr också med en liten nackdel, nämligen att hörlurarna fysiskt sett är ganska klumpiga jämfört med exempelvis Apple Airpods och Beats X. Batterierna ryms i två tyngder på sladden som också gör att lurarna hänger ordentligt, men det är relativt stora och får de annars väldigt smäckra lurarna att se lite tjocka ut. Det är däremot inget som stör när lurarna används, och med tanke på batteritiden känns det som ett billigt pris att betala.

Ett annat område där RHA har en nackdel jämfört med till exempel Apple handlar om själva parkopplingen. Det är inte svårt att växla uppspelningskälla från en enhet till en annan, men det kräver att hörlurarna manuellt kopplas ifrån först, och därefter ansluts till den nya enheten. Detta är inte svårt men irriterande bökigt, och tyvärr en begränsning som gäller de allra flesta Bluetooth-lurar på marknaden. Här har Apple en fördel tack vare sitt egenutvecklade W1-chip som kan synkronisera hörlurarna mellan alla Icloud-anslutna Apple-enheter. Det gör att produkter som Airpods och Beats blir lite mer praktiska att använda för Apple-folk, men så fort en Android-produkt ska vara med och leka hamnar alla på samma krångel-nivå.

Ljudet är allt

Oavsett så är MA750 Wireless ett utmärkt val för alla som använder sina hörlurar främst till en enda enhet, eller som växlar mellan olika plattformar. Dessutom är ljudet väldigt bra, och har en för storleken imponerande tydlighet och klarhet. Det finns andra hörlurar som har en mer kraftfull bas, men detta sker nästan alltid på bekostnad av detaljrikedom i mellanregistret.

Så inte här, och RHA har arbetat hårt med att återge hela spektrumet av ljud, vilket gör de här lurarna perfekta för trådlös finlyssning. Om du letar lurar som ska hålla dig sällskapet i löpspåret kanske du däremot ska leta efter något med lite mer dunka dunka-potential, även om MA750 är svett- och stänktåliga enligt standarden IPX4.

MA750 Wireless kostar 1 500 kronor, och är ett mycket bra alternativ för alla som letar efter ett par trådlösa hörlurar där all slags musik låter bra. Batteritiden gör att du kan lyssna hela dagen utan att oroa dig, och de funkar lika fint både på Android som på IOS. En given rekommendation!

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.