99-akuten

Hur säkra är smarta lås?

Det blir allt vanligare att byta ut standardlåset i dörren mot ett smart lås, men det finns en del saker som kan vara viktiga att tänka på innan du köper och installerar ditt lås. Vi guidar dig genom låsdjungeln!

Alla som smartar till sitt hem har nog någon gång funderat på att byta ut det traditionella låset mot ett elektriskt eller elektromekaniskt smart lås. Det är dock lite mer komplext att byta lås än att exempelvis köpa nya glödlampor. För det första är det betydligt meckigare och för det andra är det viktigt att låset är godkänt av ditt försäkringsbolag.

Viktigt att tänka på!

Det är alltid bra att dubbelkolla med just ditt försäkringsbolag vad som gäller och om du är osäker på något är det alltid bäst att kontakta en auktoriserad låssmed eller en certifierad anläggarfirma för att få hjälp med köp och installation.

Skillnaden mellan skydds- och låsklasser

Man kommer inte långt med ett lås utan en tillhörande dörr. Skydd för byggnader och lokaler, så kallat skalskydd innefattas av skyddsklasser medan låsen som sitter på dörrarna går under olika låsklasser. Stöldskyddsföreningen rekommenderar att ett lås ska uppfylla låsklass 3 eller högre, och det är ofta ett krav hos många försäkringsbolag.

Stöldskyddsföreningen hjälper dig att hitta rätt

Det är alltid en god idé att kolla om produkten eller installatören du vill använda är godkänd. Stöldskyddsföreningen har på sin webbplats en sökmotor där du kan söka på godkända produkter och företag. Skriv in namnet på låset du funderar på att köpa och vips får du reda på om låset är godkänt eller ej, och dessutom får du en massa annan matnyttig fakta. Länk till sökmotorn hittar du här.

Vi har redan gjort en del av jobbet åt dig och sökt på de vanligaste smarta låsen och det är egentligen så att det enda som som når upp till klass 3 är Yale Doorman. Och det gäller endast om låset används med nyckelbricka.

Yale Doorman

Klass: 3
Typ: Elektromekaniskt låshus
Bra att veta: Låset ska vara i bortasäkrat läge med advanced mode, kodblockering och automatisk låsning aktiverat så att bara nyckelbricka kan användas för att öppna dörren.

Många smarta lås har stora brister

Vi har varit i kontakt med SSF som säger att de har testat andra smarta lås med nedslående resultat. Bland annat så testade de ett lås som var enkelt att öppna utan vare sig nyckel, kod eller tagg. De skriver:

"Låset hade ett mekaniskt fel som gjorde det enkelt att öppna medan de elektroniska öppningssätten som låset hade kunde vi däremot ej manipulera, med de begränsade prov som vi genomförde. Troligen spelade tillverkarens ovana vid mekaniska produkter och inbrottssäkerhet en stor roll."

SSF har också pratat med Håkan Hedlund som är Standardiseringsansvarig på Assa Abloy. Han menar att system som bygger på smarta nycklar är minst lika sårbara som mekaniska nycklar och att det kan vara enkelt att skapa en kopia av nyckeln genom att snappa upp den trådlösa kommunikationen mellan lås och nyckel. Hur svårt det är att kopiera nyckeln beror självklart på tekniken som används, och generellt är Bluetooth-lösningar säkrare än enklare RFID-baserade lösningar.

När SSF testar låsen ingår det moment där man dels kollar hur själva elektroniken beter sig, men också hur signalen skyddas mellan upplåsningsenheten (nyckel, tagg med mera) och låscylindern.

Ett provat lås ska förse brukaren med en grundtrygghet i att låset håller obehöriga ute. Av den anledningen faller i dagsläget lås bort som manövreras via en app i mobilen. Enligt Hedlund bottnar detta inte i fientlighet mot tekniken, utan i försiktighet. De tekniska lösningar som finns idag är helt enkelt ofta för oprövade.

Att ett låst inte blivit godkänt kan bero på flera saker:

  • Tillverkaren klarar inte SSF:s krav

  • Tillverkaren har inte ekonomi att prova och certifiera låset

  • Tillverkaren har som affärsidé att bara sälja via nätet eller elektronikaffär

  • Tillverkaren har inte en uppbyggd service/återförsäljarorganisation

Lås såsom Yale ENTR S, Danalock, Glue Smart Lock, Friday Lock och ID Lock med mera finns alltså inte med på SSF:s lista men det betyder inte att inga försäkringsbolag godkänner det. Om försäkringsbolaget godkänner låset eller inte kan bero på många enskilda omständigheter, till exempel om du bor i lägenhet eller villa och så vidare. Det är därför alltid viktigt att höra vad som gäller för just din situation. Om du bor i en hyresrätt eller bostadsrätt bör du även kolla vad som gäller just i din förening eller hos din hyresvärd.

Bra frågor att ställa mig innan jag köper lås:

  • Är låset certifierat och provat hos SSF?

  • Passar låset till min dörr?

  • Finns det möjlighet till service och reservdelar?

  • Hur enkelt är det att radera och ändra koder?

  • Hur hanteras koderna?

  • Har mitt försäkringsbolag godkänt låset?

Kommentarer
15 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.