LG återvänder till Sverige med G7
Vi har fått klämma och känna på LG G7 som enligt företaget representerar en förnyad satsning på mobilmarknaden i Norden efter en tvåårig dvala.
LG har fört en tynande närvaro på den svenska marknaden de senaste två åren. Efter relativt framgångsrika telefonen LG G4 följde den inte särskilt varmt mottagna modulära telefonen G5, och efter det har företagets nordiska ambitioner tonats ner betydligt.
LG G6 var en lovande telefon som vi uppskattade när vi testade den på plats under WMC 2016, men något testexemplar fick vi aldrig och telefonen marknadsfördes inte alls i Sverige även om den till slut började säljas här. Den lovande flaggskeppsmobilen LG V30 fick lovord internationellt, men trots löften dök den aldrig upp på riktigt i svensk handel.
Slutet på stiltjen
Vi åkte ut till LG Nordic i Stockholm för att kika närmare på kommande flaggskeppet LG G7 Thinq och då var företagets representanter öppna med det faktum att de fört en anonym närvaro här. Deras mobildivision har gått bra internationellt, men i Sverige och övriga nordiska länder har de enligt egen utsago inte satsat på riktigt de senaste två åren.
Med LG G7 Thinq ska det bli ändring på det. Företaget säger sig vilja komma tillbaks till att konkurrera på allvar med de andra flaggskeppsmobilerna. Det gäller både hårdvara och mjukvara, och namntillägget Thinq ska signalera att produkten är bestyckad med AI-relaterade funktioner som kan samarbeta med företagets övriga Thinq-produkter.
LG G7 har rent estetiskt en del likheter med Samsungs Galaxy S9-telefoner, sett till hur skärmen täcker nästan hela telefonens framsida och "smälter" in i telefonens sidor. Tack vare denna form känns telefonens inte så stor trots att skärmen är hela 6,1 tum stor. Bildpanelen är LG:s egna OLED-paneler och skryter med upplösningen 3 120 x 1 400 pixel, och bildförhållandet 19,5:9. Och ja – här finns också en flärp – men LG kallar den en "second screen". Ett trevligt trendbrott som LG delar med Oneplus är att de behåller 3,5 millimeters ljudutgången.
Allt du kan förvänta dig av en mobil 2018
Telefonen är utrustad med mycket av det man kan förvänta sig av ett flaggskepp anno 2018. Systemkretsen Snapdragon 845 backas av 6 eller 4 gigabyte primärminne, 128 gigabyte lagringsminne och stöd för minneskort. Trevligt nog är telefonen certifierad för både vatten- och dammtålighet enligt IP68-standarden och den amerikanska militärens tålighetsgrad MIL-STD-810G.
LG fortsätter även med sitt fokus på bra ljud, vilket bland annat representeras av att telefonen utrustas med fyra förstärkarelement (Quad DAC). De har även lämnat utrymme i telefonen för en basfunktion som kommer till sin rätt när du lägger telefonen med baksidan ner mot ett hårt underlag.
Ljudet och vibrationerna från högtalarna inuti telefonen fortplantar sig då genom underlaget och skapar betydligt rejälare basgångar än vad konkurrerande telefoner kan skryta med. Det är inte en funktion jag tror att jag skulle använda ofta, eller alls, men det låter onekligen imponerande. Eftersom Android 8.1 används som systemversion stöds även moderna standarder för trådlöst ljud som LDAC.
Mjukvara i fokus
Ett av paradnumren som LG lyfter fram med G7 är mjukvaran som utrustats med en rad förbättringar som enligt företaget alla bygger på AI i någon form. Thinq avser som tidigare nämnt att telefonen ska integreras smidigare med produkter med samma beteckning, vilket under året innefattat allt från tv-apparater till vitvaror.
I själva telefonen ska AI-algoritmer användas till att analysera hur du använder telefonen för att optimera belastningen på systemkretsen, vilket ska ge bättre batteritid, lite i samma stil som Google planerar för Android P. LG kör dock Android 8.1 som bassystem och applicerar sin egna tungt anpassade användarmiljö ovanpå detta.
Själva användarmiljön är en naturlig vidareutveckling av den från föregångaren LG G6, men de stora tilläggen kommer alltså i form av AI-tillägg. En av funktionerna LG lyfter fram extra mycket är kamerafunktionen AI Cam som använder mönsteranalys för att identifiera objekt framför kameran och aktivera speciella fotolägen för identifierat objekt.
Under min session med telefonen fungerade det sådär. Ibland kunde den mycket riktigt identifiera att det var en surfare på tv:n framför mig, men andra gånger kunde den gissa hejvilt när jag höll den framför ett tidningsomslag med flera olika typer av objekt på. Detta gör mig skeptisk till att faktiskt använda AI Cam, eftersom kameran kanske gissar fel och applicerar inställningar jag inte alls vill ha i aktuell scen.
LG:s fotolägen tenderar också att överdriva scener, om jag exempelvis fotograferar växter vill deras växtläge förstärka de gröna färgerna bortom verkligheten för att det ska se mer imponerande ut på färgstarka OLED-paneler, men jag vill hellre ha en mer verklighetstrogen representation av växterna.
Överlag gillar jag det jag hunnit testköra med LG G7 Thinq sett till hårdvaran, men jag är desto mer skeptisk till att mjukvaran kommer vara den positivt särskiljande egenskap som LG hoppas på. Vi återkommer med mer fullständiga intryck när vi fått in ett testexemplar till redaktionen.