Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

RHA MA390 Wireless – svettåliga lurar som inte kostar skjortan

RHA är aktuella med nya trådlösa hörlurar. MA390 Wireless kostar under tusenlappen, hänger lätt om halsen och klarar gymbesök. Ida har testat.

RHA är tillbaka med sin fjärde modell trådlösa hörlurar, RHA MA390 Wireless som riktar sig till dig med en mindre budget. De kostar nämligen 750 kronor. Helt trådlösa är de inte, en flexibel sladd håller ihop snäckorna runt nacken. När du inte använder lyssnar på något kan du sätta ihop snäckorna med magneter och låta lurarna hänga runt halsen lite som ett halsband. På så sätt är de alltid nära till hands.

De här lurarna har stöd för både APTX och AAC (och passar därmed oavsett om du använder IOS eller Android) och ger upp till åtta timmars batteritid. Dessutom är de svett- och vattentåliga enligt IPX4. En grej jag börjat uppskatta mer och mer är möjligheten att parkoppla mina hörlurar till flera enheter samtidigt – de här lurarna kan kopplas till två.

Det här tycker jag om MA390 Wireless

De här relativt billiga lurarna låter bra överlag, klarar en dags äventyr innan du måste ladda och tål att hänga med på gymmet. Sladden är lite väl lång kanske, men de nätta lurarna är annars diskret designade för att inte dra så mycket uppmärksamhet till sig.

Fördelar
+ Kan parkopplas med två enheter
+ Smidigt magnetfäste håller ihop lurarna runt halsen
+ Stöd för APTX och AAC

Nackdelar
− Lite väl lång sladd
− Hade gärna fått mer röstfeedback utöver batterinivå
− Stänger inte av sig själva efter en viss tids inaktivitet

Vardagslurar som fixar det mesta

Läs också: RHA MA750 Wireless – trådlös finlyssning Likt sina lite dyrare trådlösa syskon inom RHA-familjen hänger du MA390 Wireless runt halsen. Batteriet, laddningsporten och på- och av-knappen sitter placerade som tyngder som hjälper till att hålla hörlurarna på plats runt halsen.

Lite förvirrande sitter det en kontrollenhet också lite närmare ena örat med bland annat volymknappar och mikrofon. Det vanligaste är att man startar hörlurar genom att hålla in mittenknappen på kontrollenheten, men så är alltså inte fallet här. När jag väl vant mig vid upplägget hittar jag rätt knapp vid rätt tillfälle.

Sladden känns lite lång, främst den tunnare delen av sladden som går upp till de små snäckorna, men det är inga problem att röra huvudet fritt och silikonpropparna sitter bra. RHA har gjort hörlurarna svett- och vattentåliga så de ska klara att hänga med till gymmet eller vara ute i regnet. Just den lite långa sladden i kombination med att det är enkla silikonproppar utan några extra vingar eller dylikt för bättre fäste i öronen, gör att jag tycker de passar lite sämre till löpning eller aktiviteter som innebär en del hopp eller studs.

Som vardagslurar till och från jobb eller skola är de här däremot ett utmärkt alternativ. Som vanligt när det gäller in-ear är det däremot ingen vidare bra idé att äta något medan man lyssnar på musik eller poddar. MA390 Wireless bjuder inte på någon aktiv brusreducering, men de isolerar mig ändå dugligt bra från omgivningen så jag kan lyssna på det jag vill utan att behöva ha högsta volym.

Ljudet är bra

RHA MA390 Wireless låter bra både med Spotify och Apple Music nästan oavsett vad jag lyssnar på. Inga burktendenser, diskanten är inte för vass och basen finns där utan att ta över. Det bjuds på lite lagom av allt. Har också lyssnat på poddar och Netflix-material utan att ha något större att anmärka på.

Lite värre blir det om du gillar att spela musik högt. Ibland blir det lite skallrigt då. Av en slump medan jag hoppade runt i olika spellistor hittade jag framför allt en låt som inte låter särskilt bra (värst låter det i Apple Music, det är knappt märkbart i Spotify).

I låten I feel it coming med The Weeknd är det ett visst segment där det blir skallrigt. Lyssnade efter den upptäckten med öronen extra spetsade utan att kunna upprepa problemet lika tydligt i fler låtar – i det stora hela låter de här lurarna helt enkelt bra men inte mer.

När du startar lurarna hörs ett ljud och en röst ger dig batteristatus. Jag hade uppskattat om rösten också ville berätta vilken enhet som ansluts som en del andra lurar gör. En fördel är att jag kan ansluta två enheter samtidigt. Spelar jag musik i telefonen kan jag pausa den och börja titta på något i surfplattan utan att först koppla bort telefonen. Men det blir någon sekunds paus innan bytet sker.

Det går också bra att ringa samtal, jag fick inga klagomål när jag ringde. Kontrollenheten med mikrofonen hänger av sig självt nära munnen. Med mittenknappen kan du också enkelt få fram röstassistenten i din telefon och ge kommandon även när telefonen ligger nedpackad i en väska.

Sammanfattning

Om designen får en tumme upp passar RHA MA390 Wireless dig på jakt efter ett par trådlösa in-ear-lurar som håller för en hel dags lyssnande. När det gäller ljudet får du lite av lagom av allt så länge du inte vrider upp volymen för högt, basen finns där men tar inte över.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.