Vi testar lekar med Alexa och Echo Buttons

Med Amazon Echo Buttons får du stora lysande knappar att kasta dig över om du kan svaret på Alexas frågor. Alexa kan lära sig flera spel som har nytta av knapparna. Ida har testat.

Det finns en hel uppsjö med mer eller mindre underhållande lekprogram på tv där deltagarna tävlar mot varandra. I många frågeprogram ska deltagarna trycka snabbast på en stor knapp innan de får chansen att svara och kamma hem viktiga poäng.

I slutet av 2017 släppte Amazon Echo Buttons, knappar som kan användas för att återskapa lite av den där lekprogramskänslan hemma. Ge familjemedlemmarna en knapp vardera och låt bäste person vinna! Knapparna är en del av vad som ska bli Alexa Gadget-familjen, en serie fysiska tillbehör till röstassistenten Alexa. Vi har testat!

Sammanfattning

Amazon Echo Buttons är som namnet antyder fysiska knappar som kan användas för att spela spel med röstassistenten Alexa som lekledare – själv eller med andra. Allt blir lite mer som i lekprogrammen i tv när du har en knapp att kasta dig över när du kan svaren på frågorna. Echo Buttons passar exempelvis bra att dra fram efter middagen hemma.

Fördelar
+ Kul! Utmana familjen och/eller middagsgäster
+ Enkla att använda
+ Gör egna spel (med lite fiffel)

Nackdelar
− Alexa pratar endast engelska
− Lite klurigt att lista ut vad som fungerar med knapparna och inte

Välkommen på spelkväll!

Amazons röstassistent Alexa är användbar till mycket (så länge du inte har något emot att prata på engelska då). Hon kan svara på faktafrågor, berätta om vädret eller hjälpa dig hålla koll på kalendern för att ta några exempel.

Alexa kan lära sig nya förmågor (kallas för Skills) via Alexa-appen. Bland annat kan du installera spel av olika slag och frågesporter verkar populära. Riktigt som i lekprogrammen på tv är det däremot inte. De där stora knapparna man måste vara först med att trycka på saknas ju.

Det där sista kan du faktiskt åtgärda. Du kan köpa Amazon Echo Buttons som är just det, stora knappar som kan lysa i olika färger. De kan användas till en rad med spel du kan spela själv eller med andra.

Jag har fått låna fyra Echo Buttons och satte så klart igång med att beta av ett gäng spel – med stort nöje. Det gör helt klart något för tävlingsinstinkten att ha något att kasta sig över.

Installation

Echo Buttons kopplas till din Echo-enhet via Bluetooth, fyra stycken är max. Vi har en Amazon Echo Dot på redaktionen som jag kopplade våra till. Knapparna är batteridrivna, det krävs två stycken AAA-batterier till varje knapp (som kommer med i kartongen). De sitter under en låst lucka på undersidan som öppnas med en stjärnskruvmejsel.

Genom att trycka på knapparna börjar de lysa och du kan lägga till dem en och en. Säg bara till Alexa att du vill lägga till Amazon Echo Buttons och följ instruktionerna. Du kan också se att knapparna lagts till i Alexa-appen genom att gå in i inställningarna för din Echo-enhet så syns de under "Bluetooth Devices".

För att hitta spel som fungerar tillsammans med knapparna frågar du Alexa: "what games can I play with my Echo Buttons?", eller så söker du i Alexa-appen på Echo Buttons. Jag har inte testat alla, men någonstans kring 30-talet dyker upp i sökningen och kanske roligast av allt – det går att göra egna.

Olika typer av spel

Det finns några olika typer av spel i "Skills-butiken" i Alexa-appen. De enklaste låter Alexa läsa upp exempelvis en romantisk replik medan knappen lyser i romantiska färger (Valentine's Button). En annan läser upp katt-fakta (Cat Facts) och ger dig fler så länge du trycker på knappen. Den kanske tramsigaste leken, Button Tooter, spelar upp fis-ljud. Väldigt användbar för att skoja lite med familjen där hemma. Starta spelet utan att någon annan märker det och tryck sedan på knappen i smyg och se hur de reagerar. En variant på pruttkuddar helt enkelt.

Det finns också ett gäng frågesporter, Trivial Pursuit Tap är ett exempel som du kanske spelat som brädspel. Även om vi har kul medan vi kämpar om vinsten, är en del av frågorna svåra för oss som inte bor i och har järnkoll på USA.

I en annan typ av spel ska jag istället försöka lista ut vad de andra deltagarna kommer att svara på frågorna. Party Foul är ett exempel väl lämpat för exempelvis hemmafesten med vänner.

Don't Cut That Wire går ut på att desarmera bomber genom att trycka på rätt färger i rätt ordning. Det liknande spelet Alien Decoder går ut på att dechiffrera meddelanden från utomjordingar. Du ska snabbt trycka på knapparna som lyser i en viss färg för att korrekt avkoda meddelandet och om du lyckas läser Alexa upp det. Rush Order är ett ytterligare ett liknande där du ska skapa smoothies till kunder genom att trycka på knapparna med de färger som motsvarar önskade ingredienser.

Det finns också upplevelser med knapparna för en person. I The Mystery of Thorium Manor använder du två knappar för att navigera dig igenom ett hus. Alexa läser upp berättelsen och då och då får du med hjälp av dina knappar välja väg framåt.

Skapa egna spel

Du kan själv hitta på frågorna till dina lekar med knapparna med hjälp av en uppsättning mallar som Amazon kallar för Blueprints. Det finns en mall kallad "Game show" som fungerar tillsammans med Echo Buttons. Genom att ställa in språket i min mobil till amerikansk engelska och uppge en amerikansk adress och telefonnummer på Amazons Blueprint-webbplats går det att komma runt den underliga USA-begränsningen. Känns inte det bekvämt får du vänta tills Amazon eventuellt släpper den här funktionaliteten till fler länder.

Köp om du gillar Alexa

De här knapparna kommer inte att övertala någon att skaffa Echo-produkter och börja använda Alexa, men du som redan gillar Alexa kanske vill köpa några knappar också. Särskilt om du gillar att utmana familj och vänner under leksamma former.

Låt lekarna börja!

Tack

Vi riktar att stort tack till Webhallen som lånat ut fyra stycken Amazon Echo Buttons till oss på redaktionen. De har inte påverkat innehållet i den här artikeln.

Om du vill köpa ett par egna knappar kostar de i skrivande stund 349 kronor. Du köper Amazon Echo Buttons hos Webhallen här.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.