Adjö HTC och tack för de fina telefonerna
Nu när den forna giganten inom smarta mobiler kapar en fjärdedel av sin personal tänker Andreas tillbaks på en banbrytande tillverkare som blivit orättvist igorerad.
När jag häromdagen läste att HTC ska kapa bort en rejäl hög jobb från personalstyrkan sköljde en liten våg av nostalgiskt vemod över mig.
HTC ska kapa bort 1 500 jobb vilket lämnar färre än 5 000 anställda. HTC hade vid sin höjdpunkt 19 000 anställda, så det är ett rejält tapp. Försäljningen av HTC:s telefoner har också gått ner med runt 50 procent i mars och april i år jämfört med samma månader i fjol. Det är ett väldigt hårt slag för ett företag som kämpar för att få uppmärksamhet i Samsungs och Apples kölvatten.
Det kanske känns främmande idag, men en gång i tiden var HTC den ledande aktören för flaggskeppstelefoner som inte kom från Apple. HTC:s telefonverksamhet tog sin början som en hårdvarutillverkare som tillverkade telefoner som andra företag satte sitt varumärke på, men HTC satsade tidigt på smarta telefoner med Windows Mobile som tilltalade de som någon gång förälskat sig i en handdator från Palm.
HTC var också den första stora aktören i Android-lägret. Utöver att de tillverkade den första Google-telefonen, Google G1 eller HTC Dream som den kallades under företagets egna flagg. De tidiga versionerna av Android var ganska grovhuggna och saknade en hel del av den flärd som både Windows Mobile och IOS erbjöd, men HTC mildrade detta med egna användarmiljöer som introducerade snygga animationer och dynamiska funktioner. Det här var alltså en tid när tungt anpassad användarmiljö på Android-bas var något positivt (jo, faktiskt).
HTC hade flera imponerande telefonmodeller under den här eran, bland annat Touch HD och HD2 på Windows Mobile-sidan och Desire och One X på Android-sidan. Man fortsatte även producera rena Android-telefoner åt Google med bland annat Nexus One. Men den dominerande ställning HTC hade i Androids barndom skulle sakta men säkert vittras bort när sydkoreanska Samsung kastade sig in i leken på allvar anno 2010. Utöver att Samsung fick i uppdrag att tillverka de nästkommande Nexus-telefonerna släppte de även den första Galaxy-telefonen som blev en framgång, men med Galaxy S2 sköt produktfamiljens popularitet i höjden och HTC var inte längre ett givet val för Android-entusiasterna.
HTC var inte ensamma om att bli akterseglade av Samsung, den andra forna giganten Sony gick samma öde till mötes (då under namnet Sony Ericsson), men HTC har under flera år fått dras med den tröstlösa förbannelsen av att sälja dåligt och kämpa för att få uppmärksamhet, trots att de egentligen släpper väldigt bra telefoner. Google köpte i fjol upp majoriteten av den kompetens som jobbat på HTC:s telefoner. Det gav företaget välbehövligt kapital, men när försäljningen under mars och april sjönk med hälften jämfört med i fjol blev ekonomin inte hållbar, och därav den trimmade personalstyrkan.
HTC:s senaste telefoner som HTC U12-familjen har knappt gjort något avtryck på mobilmarknaden över huvud taget, trots positiva recensioner. Detta och den minskade personalstyrkan gör att jag misstänker att de senaste telefonerna mycket väl kan bli bland de sista de släpper. HTC handlar numera främst om VR-gluggarna Vive och konkurrensen med Oculus.
Jag önskar er bättre lycka där HTC, och tack för de många viktiga telefonerna ni släppte i begynnelsen av eran med smarta mobiler.