Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Begagnade mobiler nya trenden

Marknaden för begagnade mobiltelefoner växer ordentligt, och allt fler låter sina mobiler gå i arv. Men det finns fällor att se upp för!

Vad gör du med din mobiltelefon när du köper en ny? Om telefonen fortfarande fungerar är nog ett vanligt svar att den går i arv till någon släkting eller vän, eller kanske läggs i en byrålåda för att ha i reserv.

Andra kanske säljer sin gamla mobil eller lämnar in den till något företag som säljer den, och det verkar bli allt vanligare. Enligt företaget Blancco ökade marknaden för begagnade mobiler med inte mindre än 13 procent under 2017 jämfört med 2016.

Närmare 140 miljoner enheter lämnades för formatering och återställning med hjälp av Blanccos verktyg i Amerika, Asien, Australien och Europa. Det innebär såklart att det är många fler mobiler än så som lämnas in totalt, men den uppåtgående trenden är tydlig.

Android-mobilar har äldre system

Android-mobiler har ofta gamla system.

Blancco har satt samman en rapport över årets första kvartal, och presenterar en del intressanta slutsatser. Den första är att Android-mobiler överlag är sämre på att ha den senaste versionen av operativsystemet installerat än Iphone-mobiler. Bara 1,3 procent av Android-lurarna hade senaste systemet Android Oreo installerat, och många telefoner hade körde fortfarande Android-versioner från innan 2015. Vanligaste systemet var Android Nougat från 2015, som fanns på 52 procent av Android-mobilerna.

För Apple-mobilerna var situationen en helt annan, och drygt 74 procent av de inlämnade enheterna hade senaste systemet IOS 11 installerat. Siffrorna är inte överraskande, då Apple har betydligt bättre möjligheter att erbjuda smidiga uppdateringar till sin befintliga användarbas. Android-plattformen är utspridd över en stor mängd tillverkare, och många mobiler får aldrig ens stöd för senare versioner av operativsystemet.

Döda din data!

Att många mobiler använder äldre operativsystem har alltså sin förklaring, men kan faktiskt innebära risker för de som lämnar in sin telefon. Den största risken är om mobiltelefonen inte har ett system med inbyggd kryptering. Detta har både Android och IOS erbjudit under lång tid, men äldre enheter kanske inte har kryptering påslaget. Vad gäller Android var det först i och med systemet Marshmallow 2015 som kryptering var aktiverat automatiskt från början, vilket visar risken med att så många mobiler lämnas in med äldre system än så.

Se till att din data är säkert raderad En vanlig fabriksåterställning kanske då inte tar bort gammal data på ett säkert sätt, och det kan vara möjligt för den nya ägaren att återskapa data. Lösningen är att vid formateringen skriva över gammal data med ettor och nollor, samt verifiera att det blivit gjort ordentligt. Enligt Blanccos rapport görs detta i de flesta fallen, men ungefär sex procent av Android-enheterna återställs fortfarande med osäkra metoder. Den inbyggda återställningsfunktionen i IOS använder enligt Blancco en säker metod för att radera data.

Tipset här är givetvis att själv säkerställa att enheten är raderad på ett säkert sätt innan den lämnas vidare till försäljning, och gärna uppdatera till dem senaste versionen av operativsystemet.

Dessa mobiler krånglar mest

Blancco delar också med sig av information om vilka inlämnade mobiler som har mest problem. Av de mobiler som lämnats in och undersökts hade 18,9 procent av Android-mobilerna något fel och 15,2 procent av Apple-mobilerna.

Dock ska vi komma ihåg att detta inte säger något om hur ofta mobiler överlag går sönder – det är gissningsvis mycket mer sannolikt att en telefon som har något problem lämnas in än en som fungerar perfekt.

Av de Android-mobiler som genomgått diagnostiska tester är Samsung den vanligaste tillverkaren, och stod för 27,4 procent av mobilerna med problem följd av Xiaomi med 14,2 procent. Motorola kom på tredje plats med 9,6 procent.

Källa: Blancco

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
24 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.