Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

har den förändrat era liv?

Apple Watch – tre år senare

Idag är det exakt tre år sedan Apple Watch började säljas i Sverige, och den smarta klockan har blivit en ganska vanlig syn. Men har den förändrat våra liv?

När Tim Cook presenterade den smarta klockan Apple Watch togs den emot med jubel, och efter en långs tids rykten var det riktigt roligt att äntligen få se Apple lansera en helt ny produktkategori igen. Säljstarten av Apple Watch skulle däremot inte ske förrän flera månader senare, och på den tiden hinner mycket hända.

Sverige fick klockan 17 juli 2015, det vill säga idag för tre år sedan. För min egen del var jag i USA redan i april det året för att köpa mitt exemplar, och 99 blev en av de första svenska sajterna som kunde testa den efterlängtade klockan. Så här tre år senare är det snart dags för Apple att presentera den fjärde generationen Apple Watch, och det är ett bra tillfälle att göra en lägeskontroll. Ni som har skaffat Apple Watch, använder ni den varje dag och har den verkligen förändrat era liv?

En långsam förändring

När jag testade den första versionen av Apple Watch blev det genast tydligt att det största problemet var att den var så långsam. Även om produkten var en teknisk bedrift började jag genast drömma om snabbare modeller. Så här skrev jag från New York 2015:

"Det kittlar också fantasin att tänka på hur mycket tunnare (och snabbare) Apples smarta klockor kommer att vara om tre fyra år."

Nå, snabbare blev ju Apple Watch men tunnare har den än så länge inte blivit. Mina sammanfattande intryck av Apple Watch för tre år sedan var ändå att det var en intressant produkt som framkallade positiva känslor, och som hade en stor potential att växa.

Apple Watch Series 2

2016 kom version två av den smarta klockan, och framförallt blev den snabbare. Den blev också vattentät och fick inbyggd gps, vilket gjorde den ännu mer lämpad som tränings- och hälsoredskap. Men snabbheten var det viktigaste, och jämfört med den första utgåvan var det en markant skillnad. Så här skrev jag i 99:s test:

"Apple Watch är fortfarande inte en nödvändig pryl, och eftersom den ännu kräver en parkopplad Iphone för att fungera kan den inte klassas som något annat än ett tillbehör. Men det är ett praktiskt och mycket användbart tillbehör, särskilt för alla som vill träna och hålla koll på sin hälsa. [..] Ingenting har blivit sämre, och nästan allt har blivit bättre."

Apple Watch Series 3

I höstas var det så dags för den tredje generationen Apple Watch, och paradfunktionen var inbyggt stöd för LTE. Tack vare detta (och ett prispåslag på ditt befintliga mobilabonnemang) gick det nu att ta emot och ringa samtal utan en Iphone i fickan, och lyssna på musik direkt från Apple Music.

LTE-versionen kom dock inte till Sverige förrän i våras. Den vanliga Series 3-modellen bjöd ändå på en snabbare processor (igen), en talande röstassistent Siri och en inbyggd höjdmätare för ännu bättre träningsmöjligheter. Ida tog hand om testet i höstas, och skrev sammanfattningsvis såhär:

"Apple Watch Series 3 är inte alls oväntat Apples bästa smarta klocka så här långt och en utmärkt kompanjon till Iphone. Med den här senaste omgången förbättringar inom träning och hälsa står den sig också riktigt bra bland konkurrerande aktivitetsmätare."

När sen LTE-versionen gjorde entré i Sverige testade Ida givetvis hur bra den var på att ringa telefonsamtal.

Var är min klocka?

För min egen del har kärleksaffären tyvärr runnit ut lite i sanden. Jag började använda min Apple Watch Series 2 mindre och mindre förra sommaren, och trots att jag införskaffade en Series 3 i höstas kunde jag inte riktigt hitta entusiasmen.

Notiserna om att stå upp och motionera i tid och otid hade förvandlats från peppande till störande. Varje gång jag försökte starta en tredjeparts-app påmindes jag om systemets begränsnignar, och för de användningsområden jag helst ville ha klockan till hittade jag ingen bra lösning – främst lokal kollektivtrafik. Nyckelfunktioner som Apple Pay och bättre träningsfunktioner har inte lyckats tända mig, och för några veckor sålde jag min Series 3 till någon som kan ta bättre hand om den än jag.

Jag hoppas nu på ett september-event där Apple presenterar en riktigt cool ny version av Apple Watch, med trimmad design och ännu bättre användbarhet. Jag tycker om produkten mycket, och tror att den smarta klockan har en lysande framtid. Den har bara inte riktigt en självklar plats i mitt egna liv just nu.

Men om det är något vi kan konstatera efter tre år är att Apple jobbar långsiktigt med Apple Watch. Varje år har det kommit få men rejäla förbättringar, och de har klokt nog behållit den ursprungliga designen för att kunna fokusera på att lägga till funktionalitet och pressa in snabbare S-processorer.

Nu 2018 är det däremot dags för den första ordentliga hårdvaruförändringen. Jag håller tummarna!

Vad tycker ni andra, vad behöver Apple Watch för att bli en klockren (haha) produkt? Vad saknar ni, och vad är det för funktioner idag i Apple Watch som ni inte vill vara utan?

Läs mer om Apple Watch

Du hittar våra artiklar och nyheter om Apple Watch via vår tagg. Här under hittar du våra tester av de olika generationerna Apple Watch:

Kommentarer
19 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.