Airplay 2 gör Sonos mycket bättre

Nu är Airplay 2 här, och med detta förvandlas Sonos ganska slutna högtalare till ett flexibelt underhållningssystem. Men det är inte helt utan brister.

Airplay 2 finns nu officiellt tillgänglig i Sonos senaste generation högtalare, och som jag konstaterade redan under mitt test av Sonos Beam är det en riktigt bra funktion som verkligen förhöjer upplevelsen för alla som använder Sonos i kombination med en Apple-enhet. Nu har jag använt Airplay en tid, och kan konstatera att det ändå finns en del begränsningar, men att Sonos gjort helt rätt som omfamnar Airplay 2 som komplement till sin egen app.

Airplay 2 borde finnas i varje högtalare

Med Airplay 2 förvandlas mitt Sonos-system till det jag alltid velat att det ska vara. Det går nu att spela i princip vad som helst till högtalarna, utan att behöva blanda in Sonos egna mjukvara eller krångla med sladdar.

Fördelar

+ Det bara funkar
+ Skicka vilket ljud som helst till högtalaren – smidigt!

Nackdelar

- Stödet för Siri är begränsat
- Android-mobiler får inte vara med

En kort historielektion

Apples protokoll för att skicka trådlöst ljud började sin karriär 2004 under namnet Airtunes. Snart bytte tekniken namn till Airplay, och möjligheten att strömma både bilder och video tillkom.

Airplay använder Wifi för att skicka sitt innehåll. Tidigare behövde både sändaren och mottagaren vara ansluten till samma Wifi-nätverk, men nuförtiden kan prylarna prata direkt med varandra om inget nätverk finns.

Airplay 2 presenterades av Apple 2017, och innehåller en rad förbättringar jämfört med den tidigare versionen. Airplay 2 är överlag pålitligare och snabbare, och ger möjligheten att skicka ljud till flera högtalare i olika rum samtidigt – något som tidigare bara kunde göras från Itunes på en Mac eller PC.

Det är fortfarande så att det är din enhet (oftast en Iphone) som skickar musiken till högtalaren, så om den lämnar området eller stängs av kommer musiken strax att tystna. Airplay 2 fungerar alltså inte som till exempel Spotify Connect, där högtalaren själv hämtar musiken från internet, och telefonen bara används som en fjärrkontroll. Undantaget här är Apples egna högtalare Homepod, som har kapaciteten att prata direkt med Apple Music men ändå använder Airplay 2 för att styras från en Iphone.

Vad betyder det här för Sonos?

Mitt största problem med Sonos-systemet har alltid varit deras mobilapp, som all uppspelning har behövt gå genom. Appen har blivit bättre med tiden, men den är fortfarande ganska rörig tycker jag och både Spotify- och Apple Music-apparna är snabbare att använda.

Med Airplay 2 går det effektivt att kringgå hela Sonos-appen för den som vill, och den enda begränsningen ligger egentligen i att Airplay 2 inte finns för Android och att enheten som strömmar måste finnas kvar inom Wifi-räckvidd för att uppspelningen ska fortgå.

Från en Iphone kan du välja att spela upp vilket ljud som helst och skicka det till Sonos-högtalaren, oavsett om ljudet kommer från Apple Music, en nedladdad fil, Youtube, Netflix eller vad som helst. Det är oerhört smidigt, och detsamma gäller andra Apple-produkter som Mac, Ipad och Apple TV.

Känslan av frihet är överväldigande. Trots att Sonos har gjort och fortfarande gör ett riktigt hästjobb med att integrera de flesta musiktjänster i sin app är det ofta enklare att bara skicka ljudet med ett knapptryck från mobilen. Särskilt som alla tjänster och appar inte har samarbete med Sonos. Ett exempel är min podcast-spelare Overcast, som jag nu enkelt kan spela upp på Sonos Beam bara genom att välja den högtalaren. Det är fantastiskt!

Siri fungerar hjälpligt

En annan sak som Sonos gjort en ganska stor sak av när det gäller Airplay 2 är integration med Apples röstassistent Siri. Detta är, som jag konstaterade när jag testade högtalaren Sonos Beam, fortfarande ett ganska begränsat stöd. I princip gör Siri ingenting med Sonos, förutom att den känner igen den som en Airplay-högtalare och kan spela upp musik där.

För att Siri ska kunna hitta Sonos-högtalaren krävs att den läggs till i Hem-appen i IOS. Innan dess hittas inte högtalaren via röstkommando, även om den dyker upp i Airplay-menyn i appar som Musik, Podcaster och så vidare.

Siri bort fortfarande endast i din Apple-enhet, och har ingen djupare integration med Sonos system som till exempel Amazon Alexa har i de länder där det finns stöd för detta. Du kommer alltså inte att kunna få kontakt med Siri genom att prata direkt till din Sonos-högtalare, och även via telefonen vägrar Siri befatta sig med andra musiktjänster än Apple Music. Annat ljud går bara att få igång om det redan ligger "laddat", det vill säga Siri kan kontrollera play/paus och att trycka för nästa låt samt skicka det ljudet till valfri högtalare.

Det går knappast att beskylla Sonos för att Siri inte har ett djupare stöd. Apple är notoriskt återhållsamma med sin röstassistent, och har inte licensierat ut tekniken till någon annan tillverkare. Ur ett användarperspektiv är det ändå påtagligt att samma röstassistent har så olika funktioner beroende på om man använder Apples egna högtalare Homepod eller en annan Airplay 2-högtalare så som Sonos. På en Homepod finns Siri inbyggt och kan plocka fram musik utan att en Iphone är inblandad. Den kan dessutom rapportera om vädret och bistå med diverse annan information. Vi får helt enkelt se vad Apple gör med Siri-tekniken i framtiden, men idag får vi vara glada att Airplay 2 finns och börjat få sådan spridning.

Sammanfattning

På liknande sätt är det verkligen tråkigt att Airplay 2 inte har stöd hos Android-mobiler, utan är begränsad till Apples flora av enheter. HTC är en av få Android-makare som erbjuder Airplay-stöd, men framtiden för den tillverkaren ser tyvärr inte alltför ljus ut. Android-alternativet Google Cast verkar heller inte ha fått någon vidare spridning hos högtalartillverkare, och har heller inte stöd hos Sonos.

Men för Apple-användaren är Airplay 2 en riktigt smidig funktion som öppnar upp Sonos-systemet att ta emot i princip vilket ljud som helst. För mig är det nu oftast smidigast att bara slå på musik i min telefon från Spotify eller Apple Music, och sedan skicka ljudet till Sonos-systemet över Airplay. Sonos-appen har jag börjat öppna betydligt mer sällan.

Kommentarer
11 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.