Tre saker som får mig att vilja lämna Iphone
Förra veckan handlade det om tre saker som håller mig kvar vid Iphone, och den här veckan vänder jag på klacken och delar med mig av tre saker som får mig att vilja flytta. Har du en egen lista?
Det finns mycket att älska med Apples operativsystem IOS, både på Iphone och på Ipad. Det är tydligt att Apple arbetar hårt på att göra IOS till den mest njutbara användarmiljön på en mobil enhet, och tack vare att företaget har i det närmaste total kontroll över både IOS och de apparater det körs på har de möjligheter att skapa en suverän användarupplevelse som få andra.
Men! Det innebär naturligtvis också att användaren är lite mer i händerna på Apple än vad till exempel en genomsnittlig Android-användare är av Google. Du har ganska få möjligheter att mixtra med systemet, och passar inte det som erbjuds får du antingen hålla tummarna till nästa uppdatering eller byta plattform. Med det sagt upplever jag själv att det mesta är fint, smidigt och trevligt.
Men! Det finns såklart saker jag hatar med en aldrig sinande glöd, de där sakerna som får mig att vilja ta en teknikpaus eller rentav köpa en Android-mobil. Det kan antingen vara saker som Apple inte verkar vara intresserade av att förändra, eller (ännu värre) saker som Apple inte tycks ha förmågan att förändra. Här är mina topp tre saker som gör mig vansinnig.
Värt att nämna är att detta inte är en lista över funktioner som finns på Android men inte på IOS. Det finns massor av saker Android har som säkert är bra för vissa, men som jag inte villa ha eller är intresserad av. Det är heller inte en komplett lista över allt jag ogillar med IOS. Bara tre saker som just nu är det som får mig att lyfta näven mot himlen och vrålande utropa Tim Cooks namn.
1. IOS hatar filer, det gör inte jag
Visst jag fattar, IOS är den nya tidens operativsystem, där en stor del av komplexiteten är dold för användaren. Ingen ska behöva fundera över minnesallokering eller ens att spara ett pågående arbete. Inte heller ska det behövas grubblas på var någonstans ett dokument sparas, eller vilken app som ska öppna den.
Gott så, i 90 procent av fallen. Men tänk om jag vill då? I åratal saknade IOS en filhanterare, och när Icloud Drive till slut dök upp kändes det nästan som en motvillig funktion från Apple. Appen bytte namn till Filer, och blev bättre. Till exempel kan den nu samla mappar och dokument från andra tjänster så som Dropbox, Google Drive eller Onedrive. Det är jättefint.
Men! Det är fortfarande alldeles för begränsat vad jag tillåts göra med filerna (mina egna filer, som jag själv lagt där, förmodligen i särskilda syften). Jag får till exempel inte öppna en musikfil i den inbyggda musikspelaren för att permanent spara den i mitt musikbibliotek. Vill jag placera en musikfil i mitt Apple Music-bibliotek måste jag fortfarande gå genom en Mac – det känns fel.
Varje gång jag placerat en fil i Icloud för att snabbt komma åt den, och sedan hindras av IOS inbyggda begränsningar, då drabbas jag av djup existensiell ångest och en intensiv lust att ompröva mitt val av mobilplattform.
2. Kontrollcenter
Kontrollcenter är ett fint exempel på en extremt användbar funktion som lätt kunde vara så mycket bättre. Med IOS 11 gjorde Apple om Kontrollcenter så att det täckte hela skärmen, och det går för den som vill nu att skräddarsy vilka funktioner som ska ligga där. Det är jättebra, men att jag inte tillåts att själv strukturera om var knapparna ska ligga på skärmen är en total gåta för mig. Låt mig arrangera om knapparna, snälla!
Dessutom är ju tanken med Kontrollcenter att vissa ofta använda funktioner ska vara snabbt åtkomliga, utan att jag ska behöva gå in i telefonens inställningar. Detta enkla undergrävs i viss mån när Apple gömmer undan en del funktioner i ett dolt andra lager av Kontrollcenter, bara åtkomligt genom att trycka hårt (eller länge för de som saknar 3D Touch).
Ok, jag kan förstå att allt inte ryms på en skärm – men om jag nu tillåts välja vilka funktioner som ska synas där, varför får jag inte välja mellan alla? Varför har Apple bara bestämt att just inställningarna för Airdrop är en så viktig funktion att den alltid ska finnas där, fast alltså inte så viktig att jag som användare ska få välja att ha den snabbt tillgänglig. Apple ger med den ena handen, och tar med den andra.
3. Siri är dum. Så dum.
Jag hör faktiskt inte till de som tycker att skillnaden mellan Siri och Google Assistant är milsvid. Visst, Googles röstassistent är överlag bättre, men ingen av dem är särskilt bra. Apple plockar dessutom poäng i några viktiga grenar, till exempel kan Siri prata svenska och såvitt jag kan bedöma är assistenten inte mer inkompetent på svenska än på engelska – visserligen en låg ribba, det medger jag.
Google plockar också poäng, bland annat tack vare att Assistant är betydligt bättre på att chansa i oklara situationer (förmodligen tack vare Googles sökmotor). Men i det stora hela är båda assistenterna hopplöst undermåliga och kan bara bli bättre vad mig anbelangar.
Nej, det som får mig att hata Siri på Iphone och Ipad är att Apple vägrar att se Siri som en integrerad och självklar del av systemet. Siri känns fortfarande som ett tillägg, som om assistenten vore utvecklad av en tredje part utan tillgång till systemets alla funktioner. Allt för ofta när jag försöker få Siri att göra något blir svaret nekande:
"Det kan jag inte göra här."
Riktigt bisarrt blir det när jag försöker använda röstassistenten i situationer där jag inte når min telefon, till exempel om den ligger på andra sidan rummet. Det finns ett ”Hej Siri”-kommando för att aktivera, och det använder jag och sen säger jag vad jag vill ha gjort. Vad blir svaret, allt som oftast?
"Du måste låsa upp din Iphone först".
Som om jag skulle gå tvärs över rummet, låsa upp telefonen med mitt pekfinger och sen använda Siri istället för att bara trycka på skärmen? Siri måste naturligtvis lära sig att känna igen min röst, och identifiera mig som ägaren av telefonen. Efter Touch ID och Face ID är det hög tid för ett Voice ID.
Det finns hopp i höst med IOS 12, om nu funktionen Siri Shortcuts blir så bra som den verkar. Och vad gäller röstförståelsen blir Siri förhoppningsvis bättre och bättre varje år, men inget av detta är särskilt användbart om systemet ändå tvingar mig att låsa upp telefonen med fingret innan jag tillåts utdela några kraftfullare kommandon.
Det mest bekymmersamma är att Siri är så opålitlig. Jag kan säga saker som fungerat bra i månader och år, och så plötsligt en dag fungerar det inte. Häromdagen bad jag Siri svara på hur väderprognosen såg ut - knappast någon märkvärdig förfrågan. Svaret blev både en besvikelse och en rejäl logisk kullerbytta:
"Jag svarar bara när du tilltalar mig"
Så, det var tre saker med IOS som just för tillfället får mig att gå bananas. Vad tycker ni andra? Är jag gnällig och orättvis, överdriver jag detaljer eller är det osakligt? Håller ni med? Vad är det för funktioner, eller brist på funktioner, i IOS som ni själva avskyr? Skriv och diskutera i kommentarerna!
Läs också: Tre saker som håller mig kvar vid Iphone