Det här är Galaxy Note 9

Samsungs senaste flaggskepp siktar på att uppgradera allt från Note 8, samtidigt som användningsområden för S-pennan utökas ännu mer.

Nu har Andreas hunnit klämma och känna på Samsung Galaxy Note 9 under Unpacked-eventet i New York. Precis som läckorna inför eventet antydde handlar det om en justerad design jämfört med föregångaren Note 8. Skärmen är aningens större på 6,4 tum men med samma upplösning på 2 960 x 1 440 pixel, och konstruktionens metallchassi har slipats för att telefonen ska se tunnare ut än den faktiskt är.

En annan välkommen nyhet är att fingeravtrycksläsaren precis som läckorna påstått flyttats till strax under kameramodulerna, vilket känns betydligt mer naturligt på en så stor telefon. Det är också detta som mest uppenbart särskiljer Note 9 från föregångaren, då designen i övrigt är så pass lik Note 8. Precis som med Galaxy S9-familjen är Note 9 certifierad för vatten- och dammtålighet enligt IP68-standarden, och detta gäller även den nya S Pen-pennan, både när den huserar i och utanför telefonen.

Så små justeringar till det yttre alltså, men enligt Samsung har deras mål med Galaxy Note 9 varit att utöka telefonens kapacitet i tre huvudsakliga områden: prestanda, S Pen och intelligent kameramjukvara. Vi börjar med att titta på vad pennan ska tillföra.

Pennan är mäktigare än skärmen

Att S Pen är en av de stora prioriteringarna med Note 9 är inte så konstigt då det numera är den egenskap som i huvudsak särskiljer den från de vanliga Galaxy S-telefonerna, särskilt den större Galaxy S9 Plus. Enligt Samsung är detta också den absolut viktigaste skillnaden från de "vanliga" modellerna.

Enligt statistik Samsung delade med sig av har Note-familjen den absolut mest trogna användarbasen hos alla företagets telefoner, och 95 procent av de som äger en Note väljer att fortsätta investera sig i produktfamiljen. Pennan ska också göra att användarna mer aktivt använder utbudet av appar på plattformen jämfört med motsvarande användare på en Galaxy S8.

I Note 9 expanderas pennans funktionalitet och nu kan den ansluta över Bluetooth LE, lågenergivarianten av Bluetooth, som det ryktats om inför presentationen. Detta innebär att du kan använda pennan som ett fjärrstyrande tillbehör på upp till 10 meters avstånd, vilket bland annat kan användas till att fjärrstyra en presentation, uppspelning av Youtube-klipp på en skärm, att ta selfies eller gruppfotografier på avstånd, bläddra igenom bildgalleriet, med mera. Ytterligare funktioner som nyttjar pennan är integrationen mellan Live Messages-funktionen och AR Emojis där du nu kan rita och kombinera meddelanden med AR Emoji-figurer. Bildgalleri-appen låter dig nu också rita på bilder och låta systemet förvandla ett foto till en tecknad kalkyl.

Enligt Samsung ska pennan kunna användas upp till en halvtimme via Bluetooth och den ska kunna få en full laddning blott 40 sekunder efter du stoppat in den i telefonen. En annan kuriosa är att en full laddning ger dig cirka 200 trådlösa knapptryckningar innan pennans batteri tar slut.

Precis som var fallet med Note 8 kommer de mer avancerade funktionerna i pennan inledningsvis fungera bäst i Samsungs egna mjukvara samt ett urval av tredjepartsappar, men företaget ska släppa ett utvecklarpaket (SDK) som tredjepartsutvecklare kan använda för att lägga till stöd i de egna apparna. Det återstår att se hur brett detta anammas av app-marknaden överlag, men där det finns stöd nu fungerar det mycket smidigt.

Maffigare specifikationer

Note 9 tar ett par steg framåt kapacitetsmässigt, och de största stegen listar vi här nedan.

  • Där Note 8 förståeligt nog var ett försiktigt steg framåt med på grund av bekymren med Note 7 fick den dessvärre tumma på batterikapaciteten, något som åtgärdas med det 4 000 milliamperetimmar stora batteriet i Note 9. Med en energieffektiv systemkrets som tillverkas på 10 nanometers tillverkningsprocess borde batteritiden återigen bli en av de positivt särskiljande egenskaperna hos Note-familjen.
    Enligt en Samsung-representant ska det större batteriet ge cirka 24 timmars användning under "normalanvändning", vilket skulle vara väldigt trevligt om det visar sig stämma under våra egna tester. Den trådlösa laddningen stöder både WPC och PMA, och trådbunden laddning görs snabbt via Quickcharge 2.0.

  • Processordelen i Exynos-kretsen ska vara 21 procent snabbare och grafikdelen 33 procent snabbare jämfört med Note 8, men trots detta ska telefonen kylas bättre tack vare en värmespridare som är tre gånger större än motsvarigheten i föregångaren. Samsung säger sig också använda ett kolfibermaterial i designen som tydligen ska avleda värme 3,5 gånger snabbare än den tidigare lösningen.

  • Note 9 ska släppas i två konfigurationer där den ena utrustas med 6 gigabyte primärminne och 128 gigabyte lagringsminne, medan den andra konfigurationen får 8 gigabyte primärminne och 512 gigabyte lagringsutrymme. Lagringen kan dessutom expanderas med minneskort på maximalt 512 gigabyte, vilket skulle ge en maximal lagringskapacitet på 1 terabyte för den mer avancerade modellen.

  • Note 9 stöder trådlösa nätverksuppkopplingar av typen Gigabit LTE och stöder det senaste tillägget LTE Cat 18, vilket innebär teoretiska nedladdningshastigheter på hela 1,2 gigabit per sekund.

  • På tal om just spel stämde ryktena om att den mobila versionen av succéspelet Fortnite blir tidsexklusivt för Note 9 under en kort period runt telefonens lansering, men exakt hur länge detta gäller är än så länge oklart. Betaversionen av Fortnite drar igång den här veckan och Samsung-användare ska få inbjudningar omgående. Användare av Note 9 och plattan Tab S4 får dessutom ett speciellt Galaxy-skin i spelet.

Samsung Galaxy Note 9 - specifikationer

Skärm

6,4 tum
2 960 x 1 440 pixel
Super AMOLED

Storlek

161,9 x 76,4 x 88 cm

Kretsuppsättning

Exynos 9810

Primärminne

6/8 GB

Kamera – fram

8 megapixel
f/1.7
EIS

Kamera - bakre

2x 12 megapixel
f/1.5 + f/2.4
OIS
2x optisk zoom

Lagring

128/512 GB (internt)
Upp till 512 GB (micro-SD)

Trådlöst

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 5.0/LE
Gigabit LTE Car 18
4x4 MIMO

Batteri

4 000 mAh

Portar

USB Type-C
USB 3.1

Övrigt

IP68

System

Android 8.1
Samsung Experience

Visa mer

Mer flexibel Dex-anslutning

Mycket primärminne, snabb systemkrets och effektiv värmeavledning är inte bara till nytta i spel och liknande tillämpningar. Note 9 får som rykten påstått möjligheten att ansluta till en extern skärm för att få en skrivbordsliknande datorupplevelse alá DeX, men utan kravet på dockan då. När Note 9 ansluts till en skärm får den maximalt 1920 x 1080 i upplösning och kan ha fem samtidiga fönster igång innan de behöver "pausas" i bakgrunden. Denna begränsning beror på att telefonen inte har tillgång till separat kylning som finns i Dex-dockan.

När Dex Pad används stöds istället 2K-upplösningar (2 560 x 1 440 pixel) och du kan ha upp till 20 aktiva fönster igång innan de behöver pausas till bakgrunden. Dex Pad kan också använda USB-anslutna tillbehör som möss och tangentbord, vilket inte är möjligt när telefonen ansluts till skärmen via HDMI. Enligt Samsung är tanken att det ska finnas flera möjligheter för Dex-upplevelsen, dels den fullständiga upplevelsen när Dex Pad används och dels den mer mobila lösningen med HDMI-adapter som fungerar även när man inte har en Dex Pad tillgänglig.

Intelligent kamera

Kameran bygger på samma hårdvara som i Galaxy S9, med variabel bländaröppning, men förbättringar har gjorts i kameramjukvaran. Här ska AI-funktioner användas för att kunna identifiera egenskaper i bilder du sannolikt vill undvika, exempelvis genom att inte ta bilder när personer blinkar, varnar för att bakgrundsbelysningen är besvärlig, meddelar dig om det ser ut som att det finns kladd på kameralinsen, med mera.

Precis som många andra konkurrenter ska Samsung också använda AI till att identifiera vad som händer i scenen framför kameran, och automatiskt kunna applicera justeringar för att bättre passa detta. Det finns 20 fördefinierade scener som kameran kan känna igen, och dessa innefattar det vanliga som landskap och blommor till personporträtt, mat, nattetid med mera. På tal om just porträtt har funktionen Live Focus, som använde Galaxy S9+ dubbla kamerauppsättning för att fånga förgrund och bakgrund separat, förbättrats. Porträtt som fångas med Live Focus-funktionen ska nu fungera i låg belysning.

Tvåfärgad kampanjlansering

Samsung Galaxy Note 9 kommer med Android 8.1 Oreo förinstallerat vid lanseringen, vilket inte är så konstigt med tanke på att Android 9 Pie alldeles nyligen släpptes i skarp form. Samsungs systemuppdateringar har haft en tendens att dröja tidigare, men Galaxy S9-familjens stöd för Project Treble lovar att systemuppdateringar ska kunna komma snabbare. Vi får hoppas att det stämmer, och att det därmed stämmer även för Galaxy Note 9.

Note 9 ska lanseras i fyra färger; Midnight Black, Metallic Copper, Ocean Blue och Lavender Purple, men av dessa är det endast de blå och svarta modellerna som ska släppas i Sverige. Vid lanseringen kommer Samsung erbjuda en kampanj där kunder får upp till 2 000 kronor i rabatt om de byter in en gammal Galaxy S- eller Note-telefon. Det här erbjudandet sträcker sig så långt tillbaks som den första Galaxy S-modellen, men exakt vilken rabatt de olika modellerna ska ge är oklart, men ju nyare desto större rabatt så klart. Erbjudandet gäller förköp av Note 9 och det utnyttjas i Samsung Members-appen när du fått din Note 9.

Det svenska priset för Samsung Galaxy blir 10 890 kronor för modellen med 6 gigabyte primärminne och 128 gigabyte lagring, och 13 490 kronor för modellen där primärminnet växer till 8 gigabyte och lagringen hoppar upp till 512 gigabyte. Telefonen blir tillgänglig den 24 augusti i färgerna Ocean Blue och Midnight Black och dessa inkluderar en gul S Pen.

Kommentarer
21 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.