Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Jakobs ljudskola

Så funkar digitalt ljud

99 drar igång en serie guider om digitalt ljud. Du får lära dig hur det fungerar, varför det låter som det gör, olika format och varför Bluetooth är så krångligt.

Välkommen till ljudskolan

Den digitala musiken har sedan länge blivit regel snarare än undantag, och det är idag ovanligt att höra något spelas upp som inte har åtminstone någon digital komponent i den långa kedjan mellan en låtskrivares idé och dina öron.

Lite slarvigt kallar många all digital musik för mp3, om den överhuvudtaget kallas något annat än bara "musik". Mp3 är onekligen formatet som startade den digitala musikrevolutionen via nedladdning i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Ändå är mp3 bara ett format bland många, och så var det redan under dess storhetstid. Idag är andra ljudformat vanligare än rena mp3-filer.

I den gär guiden kommer jag att reda ut begreppen på ett begripligt sätt, och beskriva både de flesta olika ljudformat som används av konsumenter idag, och även gå igenom vad som händer med ljud när det digitaliseras. Du kommer få lära dig svåra ord som komprimering, kvantisering och kompression, och varför nästan ingen pratar om ATRAC längre. Vi ska även gå igenom trådlösa ljudprotokoll så som Bluetooth och Airplay.

Behöver jag veta allt det här?

Ärligt talat, förmodligen inte. En gång för inte så värst länge sedan fanns det inte strömmande musiktjänster, inga digitala butiker och piratnedladdning var inte olagligt (rent juridiskt). Då gällde det att ha koll på sitt digitala ljud.

Nuförtiden lever vi i en enklare och bekvämare tidsålder, och du behöver inte ligga vaken om nätterna och grubbla på vilka format det nya Britney Spears-albumet kommer att distribueras i, eller vilket kodek Spotify använder för din favoritlista. Det går att njuta ohämmat av all musik utan att veta ett enda jota om hur digitalt ljud fungerar.

Men! Det finns faktiskt fördelar med att sätta sig in i grunderna av den digitala musikens underbara värld. Till exempel får du bättre möjligheter att välja format och kvalitet utifrån dina egna öron, dina preferenser och din utrustning så att det låter så bra som möjligt. Ett exempel är trådlösa hörlurar och högtalare vilket blir allt vanligare, och lägger ytterligare ett lager teknik att ta ställning till.

Att ha koll på ungefär hur det går till när ett ljud spelas upp i din mobil kan faktiskt göra det ännu mer njutbart att lyssna. Det är faktiskt så, att det aldrig någonsin tidigare har varit så billigt och enkelt att både lyssna på all världens musik när som helst, utan också få den att låta riktigt bra.

Så häng med i 99:s ljudskola! Vi börjar från början, med lite gammal hederlig högstadiefysik.

Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.