Snabbkurs till Snapchat

De unga verkar välbekanta med Snapchat, men andelen vuxna användare ökar. Här kommer därför en snabbkurs till den lite svårbemästrade appen.

I början av året hade Snapchat 191 miljoner dagliga användare. Majoriteten av användarna är under 35 år, men användarna över 30 ökar. Vad är då Snapchat? För många är nog Snapchat en obegriplig röra av knappar och menyer, men det går faktiskt att lära sig den här ungdomliga chattjänsten. 99-akuten rycker ut, och bjuder här på en snabbkurs!

De flesta på Snapchat är under 35 Snapchat är en app som låter dig kommunicera med dina vänner och andra användare. Främst med hjälp av foton och korta videoklipp som du bland annat kan sätta klistermärken eller rita på. Appen startar direkt i kameraläget. En viktigt skillnad mot exempelvis Facebook och Instagram är att allt du gjort försvinner när mottagarna har öppnat och sett dina meddelanden. Du kan inte ens se det du gjort själv.

Kom igång med Snapchat

Steg 1 är förstås att ladda ner appen. Den finns i App Store och Google Play. När du väl har Snapchat på telefonen behöver du skapa ett konto och lyckas hitta ett ledigt användarnamn.

Appen startar sen direkt till kameraläget och du kan skapa "snaps" med både den främre och den bakre kameran. Du har en rad med kreativa verktyg till ditt förfogande. Du kan lägga på klistermärken, rita, lägga på filter eller andra effekter. Antingen gör du stillbilder eller korta videoklipp.

Du kan skicka dina snaps till en vän eller en grupp med vänner, eller till något Snapchat kallar för din "story" som kan ses av alla användare. Grejer du skickat till dina vänner försvinner normalt direkt efter att de sett din snap, och i din story finns grejerna kvar i 24 timmar.

Genom att svepa åt höger hittar du din lista med vänner, sveper du istället åt vänster hittar du ett Utforska-läge där du kan se vad andra lagt upp i sina storys.

Skaffa vänner

För att bli vän med någon på Snapchat kan du dels kolla igenom dina kontakter i appen, men du kan också be om att få andra användares Snapkod eller dela din egen.

Lycka till!

Äntligen fredag och inte nog med att många av oss får chans att vila upp oss från arbete utan iPhone 13-serien är äntligen här.

Ett nytt iOS - nya buggar. Senast buggen i operativsystemet till iPhone hindrar användare från att styra AirPods Pro.

Ryktena visade sig stämma och EU skyndar nu på processen med att se till att mobila produkter delar samma laddningsport.

Att slippa kablar är alltid trevligt och något så vanligt som magneter kan nu göra att vi slipper det i allt större utsträckning.

Tillbehörstillverkaren mophie har lanserat två nya produkter som underlättar livet för oss när det kommer till laddning.

Det ser inte ut som att Fortnite återvänder till App Store inom de närmsta fem åren även om de anpassar sig till reglerna.