Grattis på födelsedagen, Windows 95

Hatad av en del, älskad av få. Otaliga är åtminstone de som tvingats förhålla sig till Windows 95, som fyller år idag.

Operativsystemet Windows 95 var ett gigantiskt kliv framåt jämfört med Windows 3.2. Det byggde fortfarande i grunden på det textbaserade MS-DOS, men Microsoft hade gjort ett ordentligt jobb med att modernisera Windows till en ny tid av internet och digital kommunikation. I Windows 95 fanns stöd för 32-bitarsapplikationer, "plug and play"-anslutning av tillbehör och en inbyggd webbläsare i form av Internet Explorer.

24 augusti 1995 lanserades systemet med en marknadsföringskampanj som heter duga, med massor av kändisar inblandade. Microsoft hade betalat dyra pengar för att få spela Rolling Stones "Start me up" medan Bill Gates höll låda på scenen tillsammans med Jay Leno som sidekick. Succé blev det också, och glada kunder köade för chansen att få köpa ett exemplar av det nya operativsystemet, som levererades på en CD-ROM-skiva eller 13 stycken disketter.

För att demonstrera hur roligt och lättanvänt Windows 95 var användes också kändisar, som i den här instruktionsfilmen med Friends-skådisarna Jennifer Aniston och Matthew Perry. Nu är det fredag! Öppna något läskande, luta er tillbaka i soffan och njut av lite bra-dålig reklamunderhållning från mitten av 90-talet.

Och blir du sugen på att själv klicka runt lite i Windows 95? Systemet finns nu som emulator att tillgå till moderna plattformar, tack vare en dedikerad entusiast.

Trevlig helg, vi hörs nästa vecka!

Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.