Aptx Adaptive gör trådlöst ljud anpassningsbart

Den nya tekniken ska låta ljud som spelas upp trådlöst anpassa sig till vad som spelas upp, exempelvis musik eller film.

Den begränsade bandbredden som Bluetooth-anslutningar lider av gjorde att Qualcomm utvecklade tekniken Aptx som klämmer in bättre ljudkvalitet i samma begränsade bandbredd. Trots den bättre ljudkvaliteten har även Aptx sina begränsningar och Qualcomm har nu presenterat nästa steg i utvecklingen av tekniken vid namn Aptx Adaptive.

Som namnet antyder ska vidareutvecklingen låta uppspelningen av ljud anpassas efter vad du spelar upp, och var du gör det. Grunden för detta är att ljud kan komprimeras med variabel bithastighet. Detta kan exempelvis användas för att komprimera ljudet till mindre filstorlekar om du befinner dig i välbefolkade miljöer där många trådlösa signaler tävlar om radiofrekvensutrymme. Och det motsatta gäller också om du befinner dig själv i ett rum utan en massa konkurrerande radiosignaler, då kan Aptx Adaptive skicka ljud med högre bithastighet för bättre ljudkvalitet.

Anpassningen gäller inte bara radiosignaler, Aptx Adaptive kan även känna av vilken sorts ljud du försöker spela upp och anpassa ljudet därefter. Om du exempelvis spelar upp Netflix-video anpassas uppspelningen efter det, och enligt Qualcomm ska detta göras automatiskt i bakgrunden utan att användaren behöver aktivera specifika lägen.

Aptx Adaptive är tänkt att ersätta både vanliga Aptx och det något nyare Aptx HD. Spannet för Aptx Adaptive är större än hos båda dessa tekniker då den lägsta bithastigheten är 280 kilobit per sekund, jämfört med 384 kilobit per sekund för Aptx. Dock går det inte riktigt lika högt som som Aptx HD som kan strömma med 576 kilobit per sekund, något högre än de 480 kilobit per sekund som Aptx Adaptive mäktar med. Förbättringar i komprimeringen ska enligt Qualcomm göra att den lägre nivån inte innebär sämre ljudkvalitet än hos Aptx HD.

Aptx Adaptive kommer inbyggt i Android 9 Pie och telefoner med det nya systemet ska därmed få stöd för tekniken, vilket alltså bör innefatta den nyss presenterade Sony Xperia XZ3. Qualcomm förväntar sig att hörlurar med stöd för Aptx Adaptive når marknaden under första halvan av 2019 och dessa kommer vara bakåtkompatibla med äldre versioner av Aptx. Det innebär att de kommer kunna användas även med äldre telefoner som inte stöder Aptx Adaptive eller Android 9.

Källa: Qualcomm

Det är bara dagar bort tills höstens andra event och vi går igenom vad vi tror kan visas upp av Apple på måndag.

Har du ett par AirPods Pro och har problem med knaster i lurarna? Då kan du ha rätt till gratis reparation.

Inför eventet på måndag har flera rykten cirkulerat om Apples kommande bärbara kraftpaket som tros introducera nästa Apple Silicon-chip.

Det har länge ryktats om att nya MacBook Pro-modeller med ett helt nytt M1X- eller M2-chip ska lanseras denna höst och nu kan det finnas ett datum.

Visst är det väl så att vi alltid har för få laddare eller alldeles för många kablar liggandes i stora ormbon? Men vi har kanske hittat en lösning på det.

Tile kommer med en ny produktserie och nya säkerhetsfunktioner, vi har testat Pro, Mate, Slim och Sticker taggarna.