Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Digitalisera pluggandet

Smarta högtalarna du behöver i studentlyan

Vår serie om det digitala studielivet fortsätter, och den här gången vänder vi blicken mot studentlyan och den kanske viktigaste prylen du behöver där.

Denna artikel innehåller sponsrade länkar. Det är ett sätt för oss på 99 att få intäkter. Stöd oss gärna genom att använda länkarna om någon av produkterna lockar dig till köp.

Egen härd är guld värd sägs det, och detta är lika sant för studenter som för andra människor. Oavsett om du flyttat in i ett korridorsrum i Ålidhem, ett kollektiv tillsammans med tre främlingar eller i källaren hos en gammal dam som hyr ut, så behöver du upprätta en boning för fokus och avkoppling. Studentlivet kan vara både krävande och hårt, och det är hemma som du hittar vilan. Och en grej som är helt fundamental för en lyckad studiemiljö, det är en trevlig högtalare.

Det viktigaste: en högtalare

Först av allt köper du kanske en säng om du inte har någon, men annars är faktiskt en bra och smidig högtalare det viktigaste. När du vaknar upp efter gårdagens nollning kan du behöva komma igång med lite gungande rytmer, och när du sitter in på småtimmarna och duggapluggar behöver du kanske åkalla hjälp från Bach, Mozart eller rentav Enya.

En favorit bland högtalarna är Apples Homepod, som inte är billigast men heller inte dyrast. Den låter däremot ljuvligt, och låt dig inte luras av den anspråkslösa storleken: här finns ljud så det räcker och blir över när korridorsfesten drar igång. Homepod är inte officiellt lanserad i Sverige ännu, men de flinka inköparna på Kjell & Company har tagit in och säljer både den svarta och den vita modellen. Där kostar den 4 199 kronor inklusive moms.

Homepod är som du nog vet också en smart hjälpreda, med Apples digitala röstassistent Siri inbyggd. Smart och smart föresten, Apple har en bit kvar att gå innan de på allvar kan konkurrera med Google Assistent i fråga om ren användbarhet. Om du istället vill satsa på Googles häst i smarta hemmet-racet, då är Google Home och Google Home Mini ett bra alternativ, och båda säljs hos Kjell & Company.

Som högtalare däremot står sig både Google Home och Google Home Mini ganska slätt, men särskilt minin är så billig att den mycket väl kan få plats bredvid en bättre högtalare på nattduksbordet. Home Mini kan via Bluetooth anslutas till kraftigare doningar. När du beställt, kom igång med Google Home med hjälp av vår guide!

Om jag redan har en högtalare då?

Om röstassistenter inte är din grej, och du redan har en finfin högtalare som du däremot skulle vilja kunna strömma Spotify till, då har Google lösningen även på det. Chromecast Audio är en smidig liten puck som du bara kopplat in i ljudingången på valfri högtalare. Sådär, nu är den trådlös. Funkar med både Spotify och Google Play Music. Du kan köpa en Chromecast Audio hos Kjell, och den kostar bara 399 kronor. Läs också gärna vårt test av Chromecast Audio.

Ska du ta med dig högtalaren?

Om det däremot är portabla högtalare du letar efter, då behöver du naturligtvis något med uppladdningsbart batteri och Bluetooth-anslutning. Vi har fälttestat både JBL Flip 4 och UE Wonderboom, och båda håller måttet om du är ute efter smidiga och prisvärda små högtalare. Amanda jämförde båda förra sommaren i autentisk utemiljö. JBL Flip 4 går att köpa från – du gissade rätt – Kjell & Company för 1 390 kronor. UE Wonderboom finns hos Teknikmagasinet för 990 kronor.

Har du fler tips på bra högtalare, både smarta, stationära och bärbara? Dela med dig i kommentarerna!

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.