IFA bjöd på hörlurar i år

Årets IFA-mässa var knappast det mest spännande, men en hel del hörlurar och högtalare visade upp av de flesta större tillverkare. Här är de kommande lurarna och talarna att hålla koll på.

Årets upplaga av elektronikmässan Internationale Funkausstellung Berlin (IFA) är inne på sitt sista dygn, och om vi ska sammanfatta mässan med ett ord så är det ljud. Hörlurar och högtalare var nämligen kategorierna som stod för de flesta nyheterna på ett annars ganska sömnigt IFA 2018.

Harman

Den Samsung-ägda ljudjätten Harman presenterade en rad nya produkter både under eget namn och under sina profilerade märken JBL och AKG. Till att börja med visades två serier med högtalarsystem upp i form av Harman Kardon Citation och Harman Kardon Enchant.

Enchant består av två varianter Soundbar-högtalare som placeras framför tv:n samt en kompletterande subwoofer. Fokus är enkelhet och smidighet där Enchant 800 eller den större Enchant 1300 ska ge ett riktigt bra tv-ljud utan att behöva trixa med inställningar och kringutrustning. Båda varianterna anpassas automatiskt till rummets dimensioner och kalibrerar ljudet därefter. En inbyggd Chromecast finns också, vilket gör att högtalarna kan ta emot det mesta som skickas från en telefon eller strömmande tjänster. Det rekommenderade priset är 7 000 respektive 10 000 kronor, och för den som vill förstärka basljudet ytterligare kostar den trådlösa subwoofer ytterligare 7 000 kronor. Säljstart blir i höst.

Citation är namnet på Harmans utmanare till Sonos högtalarsystem, och består av fem olika produkter i olika storlekar och kapacitet. Den minsta högtalaren Citation One kostar cirka 2 000 kronor, medan den kraftigare Citation 500 går loss på 6 500 kronor. Det finns också en Soundbar-högtalare till tv:n, även här en särskild subwoofer (för 8 000 kronor) samt ett par rejäla golvhögtalare för 25 000 kronor. En hel produktfamilj helt enkelt, och alla produkterna utom subwoofern har både Chromecast och Google Assistant inbyggt. Tråkigt nog finns inget stöd för Airplay 2 i dagsläget.

JBL

Under namnet JBL samlas Harmans lite poppigare produkter, och de bärbara partyhögtalarna uppdateras i form av JBL Charge 4 samt JBL Partybox 200 och 300, som alla kommer i oktober. Den vattentäta Charge 4 lockar med hela 20 timmars batteritid och tio olika färger att välja mellan, till en kostnad av 1 800 kronor styck. De lite kraftigare Partybox-högtalarna tar festen ett steg längre med inbyggda ljuseffekter och möjligheten att ansluta mikrofon eller gitarr, samt spela musik direkt från ett USB-minne. Partybox 200 kostar 3 800 kronor och Partybox 300 går lös på 4 500 kronor. Den sistnämnda har ett kraftigt uppladdningsbart batteri som räcker till 18 timmars uppspelning.

JBL Jrpop är en liten högtalare särskilt riktad till barn och således helt vattentät. Den påminner lite om tidigare JBL Clip, men med en textilrem för upphängning snarare än en metallkrok. Även Jrpop kan visa ljuseffekter när musik spelas upp, och medföljande klistermärken kan användas för att göra högtalaren mer personlig. Pris och tillgänglighet är inte avslöjat ännu.

Även JBL släpper en soundbar-högtalare i form av JBL Link Bar, med både Google Assistant och Android TV inbyggd. Link Bar har sammanlagt 4 HDMI-anslutningar, varav en är HDMI ARC, vilket gör högtalaren till en ganska attraktiv underhållningscentral framför tv:n, där både spelkonsolen, blu-ray-spelaren och själva tv:n kan anslutas. JBL Link Bar släpps under våren 2019, och kommer kosta 4 000 kronor. Självklart släpps också en tillhörande subwoofer, som kostar 2 500 kronor.

JBL Link View har precis som sin soundbar-kusin Google Assistant inbyggt, men också en 8-tums pekskärm och en 5 megapixel kamera. Detta är alltså en smart högtalare för videosamtal och videomaterial, vilket kanske gör att den passar bäst i köket. Även här finns Chromecast-funktionalitet inbyggd. Vi kan därmed konstatera att Harman/JBL satsar fullt ut på Googles smarta hemmet-system med både Google Assistant, Chromecast och Android TV.

Hörlurar

JBL gör inte bara högtalare, utan även hörlurar och självklart visades en rad sådana upp under IFA. Den trådlösa familjen JBL Everest GA omfattar både ett par in-ear-lurar i form av Everest 110GA och de större over-ear-lurarna Everest 710GA. Även här är en viktig funktion inbyggt stöd för Google Assistant, men i övrigt ser det ut att vara ganska klassiska trådlösa hörlurar utan särskilt mycket unikt. 110GA kostar 999 kronor, och 710GA 2 499.

Mer spännande är JBL Endurance Peak och JBL Free, som båda är så kallade "true wireless"-hörlurar, alltså utan sladd som håller samman själva lurarna. Endurance Peak är den sportigare varianten, och helt vattentäta enligt IPX7-standarden. Priset blir 1 500 kronor när de börjar säljas i november.

JBL Free konkurrerar snarare med Apples Airpods och Samsungs Icon X, och är små trådlösa pluggar att stoppa i öronen med ett medföljande fodral som också agerar laddstation. Dessa finns att köpa nu för 1 300 kronor, i färgerna svart eller vitt.

AKG

AKG är också en del av Harman-familjen, och brukar presentera hörlurar mer i premium-segmentet. I år blir det fyra nya varianter av trådlösa lurar som har ett lite förvirrat förhållande till varandra i fråga om namn och funktion. Over-ear-lurarna AKG N700NC har adaptiv brusreducering och 23 timmars batteritid. Y500 är också av over-ear-modell och stoltserar med hela 33 timmars uppspelning och en funktion där lurarna automatiskt pausar musiken när hörlurarna tas av, och sätter igång igen när de sätts på. Däremot finns här ingen adaptiv brusreducering. Återstår gör in-ear-hörlurarna N200 och Y100 som båda utlovar 8 timmars uppspelning. Av outgrundlig anledning är det bara N200 av dessa fyra som får stöd för de trådlösa ljudprotokollen AptX och AAC. Pris och tillgänglighet kommer AKG att meddela senare.

Sennheiser

Allt är faktiskt inte Harman, utan även tyska Sennheiser fortsätter sin över 70-åriga tradition att göra hörlurar. Värda att nämna är Momentum True Wireless, som också vill vara med och kämpa om Airpods-segmentet av marknaden. Det innebär helt trådlösa öronpluggar, och ett tillhörande laddningsfodral fast här tygklätt och med Sennheiser stilrena industridesign på själva hörlurarna. Tack och lov verkar Sennheiser ha satsat på ljudupplevelsen, och Momentum True Wireless har stöd för både AAC- och AptX-protokollen. Priset blir 3 000 kronor, och lurarna kommer i mitten av november.

Tydligen är det ett krav numera att alla tillverkare måste släppa en soundbar-högtalare till tv-rummet, och så även Sennheiser. Den heter Ambeo Soundbar och dyker upp i början av 2019. Det som gör denna intressant är stöd för ljudstandarden Dolby Atmos, och lite spännande hokus pokus som ska göra högtalaren riktigt bra på att simulera 3D-ljud.

Sonos

Vi ska såklart heller inte glömma bort Sonos, som visade upp den lyxiga förstärkaren Sonos Amp som vi redan skrivit om. Sonos passade också på att öppna upp sin utvecklarplattform för tredjepartsutvecklare, vilket skulle kunna göra betydligt fler saker kompatibla med Sonos i framtiden. Partner till företaget kan bli certifierade och märka sina produkter med "Works with Sonos". Det skulle till exempel kunna göra att smarta hemmet-prylar som en smart ringklocka eller brandvarnare kan använda Sonos-högtalarna för att spela upp ljud.

Sony

Sony må anklagas av vissa redaktörer för att vara helt irrelevanta, men när det gäller hörlurar har de ändå en framträdande plats. På 99-kontoret har de brusreducerande hörlurarna WH-1000XM2 blivit något av en standardutrustning, och nu följer företaget upp med WH-1000XM3. Här utlovas bland annat ännu bättre komfort, bättre brusreducering, bättre ljud och längre batteritid. Dessutom är Google Assistant numera inbyggd. Rekommenderat pris är 4 000 kronor.

Självklart erbjuder Sony nu också ett par in-ear-hörlurar som är "true wireless". Dessa har det sexiga namnet WF-SP900, och är av den sportigare varianten. De är vattentäta i både söt- och saltvatten, samt har ett inbyggt lagringsminne på 4 gigabyte. Priset är 3 200 kronor.

Ultimate Ears

Slutligen har vi precis fått in de portabla högtalarna UE Boom 3 och UE Megaboom 3 till redaktionen för test. Dessa portabla högtalare skrev vi också om häromdagen.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.